Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, Yörük kültürünü tanıtmak amacıyla dünden günümüze Yörüklerin kullandıkları eşyaların sergileneceği ve yaşantılarının anlatılacağı Yörük-Türkmen Müzesi projesi hayata geçiriyor.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın, 2014-2019 projeleri arasında yer alan Yörük-Türkmen Müzesi’nin oluşturulması için çalışmalara başlandı. Başkan Tuna, bu kapsamda Halkkent Mahallesi’nde inşa ettikleri Yunus Emre Kültür Merkezi’nde oluşturmayı planladıkları Yörük-Türkmen müzesine gelen malzemeleri inceledi. Tuna, burada yaptığı açıklamada, “Toroslar Belediyesi olarak kültürümüzün yaşatılması konusundaki dik duruşumuz herkes tarafından bilinmektedir. İşte bu kültürel değerlere sahip çıkan bir yapı olarak Yörük-Türkmen Müzesi projesini hayata geçiriyoruz” dedi.
Müzenin oluşturulmasında Yörük kültürünü araştıran akademisyenlerden de destek alacaklarını belirten Tuna, “2014 mahalli idareler seçimleri öncesinde söz verdiğimiz Yörük-Türkmen Müzesi çalışmalarına başladık. Yörüklerin göçerlik zamanında yaşadığı ve o dönemde kullandıkları bütün malzemeleri bünyesinde barındıracak olan müzede dünden günümüze şeklinde bir dizayn yapmak istiyoruz. Toroslar Belediyesi olarak her zaman kültürel değerlerimizin yaşatılmasından yanayız. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde oluşturduğumuz bu müzedeki çalışmalarımızda hocalarımızın da görüşlerini alarak, önerilerini dinleyeceğiz. Buraya getirdiğimiz malzemeler birçok Yörük ailesinden topladığımız emtialardan oluşacak” ifadelerini kullandı.
Yörük eşyalarının çok değerli malzemeler olduğunu da vurgulayan Tuna, bu eşyalara sahip çıkmanın önemine değinerek, şöyle devam etti: “Yörük müzesinin yapılmasına katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Burada sergileyeceğimiz malzemeler çok değerli. En önemlisi de sahip çıkmaktır. Bu sahip çıkmak olgusunu da biz oluşturacağız. Yörük-Türkmen Müzesi’nin hayırlı olmasını diliyorum. Vatandaşlarımızdan, evlerinde atıl halde bulunan Yörüklerle ilgili çalışmaları bu müzeye getirerek katkı sunmalarını talep ediyoruz. Müzeye katkı sunan vatandaşlarımızın da isimlerini burada teşhir edeceğiz. Müzenin ilk düğmesini oluşturduk, inşallah devamı gelecektir.”