Trabzon Sağlık Turizminde Marka Olma Yolunda

Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, İpek yolu ve Karadeniz Havzası ülkelerine açılan Trabzon’un sağlık turizmi alanında kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifte ve rehabilitasyon alanlarında bir merkez olabileceğini söyledi.
Trabzon’un Sağlık Turizmi merkezi konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan raporda yer alan sonuçlar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda değerlendirildi. Toplantıya Trabzon Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasap, İl Kültür Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, DOKA Uzmanları, proje yürütücüleri ve diğer paydaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, 10-20 yıl önce binlerce insanın tedavi olmak için batıya giderken bugün 300 bini aşkın kişinin Türkiye’ye tedavi olmaya geldiğine dikkat çekti. Aydın, “Yaklaşık 2-3 milyar dolar bu sektörden döviz girdisi elde ediyoruz. Özellikle komşu ülkelerden olmak üzere bir ülkeye 300 bin kişi tedavi için geliyorsa ve 2-3 milyar dolar bir döviz elde ediliyorsa 2023 yılında 20 milyon yabancı hasta bakmak 20 milyar döviz girdisi hedeflenmiş ise artık Türkiye sağlık turizminde algısı, duruşu, stratejisini belirlemiştir. Bu konu artık tartışılamayacak bir konudur” şeklinde konuştu.
Tartışılması gereken konunun, konulan hedeflere nasıl ulaşılacağı olması gerektiğini kaydeden Dr. Dursun Aydın, Türkiye’deki sağlık turizmi açısından Trabzon’un en avantajlı bölgelerden biri olduğunu söyledi. Aydın “Zaten tarih boyu ipek yolunun üzerinde olması bunun bir göstergesidir. Yani siz bir taraftan Avrupa’dan Asya’ya bu İpekyolu üzerinden geçiliyor. Ve hemen kapınızda Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Türki Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerin hepsinin açıldığı bir kapı durumundayız. Ve bu bölgedeki en büyük ilde Trabzon’dur. Biz istesek de istemez sekte burada bir yabancı kişilerin gidiş-gelişi yani bir hareketlilik söz konusudur. Yapmış olduğumuz anket ve analizlerde, 2010 yılında sağlıkta dönüşüm başlamadan önce de 2 binli yıllarda yabancı hastaların burada tedavi görmeye başladığını tespit ettik. Bu kadar yoğun bir yol üzerinde olan ilimiz, yabancıların gelip gittiği ve üstelik son yıllarda bir milyona yakın turistin geldiği bir şehir olan Trabzon da sağlık hizmeti ihtiyacı doğmuştur. Turistin sağlığı ayrı, sağlık turizmi konusu ayrıdır. Sağlık turizminde hemen çevremize baktığımızda Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde sağlık hizmetleri çok ileri düzeyde değildir. Bu hizmeti dışarıdan almak istiyorlar ve bu ülkelere yakınlığı bulunan Trabzon’a doğal bir yönelim oluyor“ diye konuştu.
Trabzon’un sağlık turizminde marka olmak istiyorsa beş ana dalda iddialı olarak ön plana çıkması gerektiğini kaydeden Aydın “Kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifite ve rehabilitasyon alanlarında Trabzon merkez olabilir. Kalp Hastalıkları, kardiyoloji, kardiovasküler cerrahi alanında ciddi bir altyapıya sahip. Onkoloji alanında da, Trabzon etkili bir merkez. Trabzon onkolojide de sağlık turizminde marka olabilir. Araştırmamızda ortopedi de dikkat çekiyor. Belki turistin sağlığında trafik kazalarında ortopedik tedavi söz konusu olabilir. Ortopedi vakaları biraz daha ön plana çıktığın gördük. Bu alanda da ciddi çalışma yapılabilir” dedi.
Çalışma sonucunda ortaya çıkan alanlardan birinin de interaktifte olduğunu anımsatan Dr. Aydın, şunları söyledi.
“Malumunuz kısırlık tedavisinde büyük bir oranda temel sebep belli değildir. Bu kişiler doktor doktor gezerler, her türlü tetkik ve analiz yaptırırlar. Ama çocuk sahibi olamazlar. İşte bu kitle özellikle huzurlu, rahat, ferah ortamlarda bulduğunda dış sesten uzaklaştığında, artı gerekli olan tıbbı tedavi ile desteklendiğinde, peşinden de interaktifte ile ilgili tüp bebek kurgusu olduğunda bu çiftlerin çocuk sahibi olma oranı yükseliyor. Aksi takdirde stresli bir ortamda, şehir ortamında, dövüş -kavga ortamında tüp bebek tedavisi yapmaya kalktığınızda siz hormonu üretseniz farklı şeyleri de tetikliyorsunuz. O stresli ortamda başarı oranı düşüyor. Ama huzurlu bir ortamda, ağaçlık, yeşillik bir ortamda yani çevrenin çok daha iyi olduğu bir ortamda, zihnin daha sakin olduğu bir ortamda tüp bebek tedavisi daha başarılı oluyor. Bundan hareketle interaktifte turizm bu bölgede önem arz ediyor.”
Dr. Aydın, Trabzon’un doğal güzellikleri, altyapısı ve güzellikleri ve tesislerdeki talep ve altyapı değerlendirildiğinde interaktifte turizmde burada önemli bir pazar oluşturduğunu vurguladı. En son olarak rehabilitasyon alanının Trabzon için önemli bir alan olduğunu kaydeden Dr. Aydın, gerçekten rehabilitasyon konusunun Trabzon için en başta olacak bir konu olduğunu dile getirdi. Trabzon’da Sağlık Turizmi için üç ana başlığa çekilebileceğini aktararak özellikle bunların da rehabilitasyon merkezi, onkoloji merkezi ve kardiyoloji merkezi şeklinde sıraladı.
Dr. Dursun Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şimdi Trabzon’u şöyle bir hayal edin. Bir tarafta kardiyoloji merkezi, bir tarafta onkoloji merkezi, bir tarafta rehabilitasyon merkezi. Burada ayda binlerce insan gelmesini gerektirmeyen üç altyapı bulunmaktadır. Rehabilitasyon alanında Trabzon’a yüz hasta geldiğini düşünürsek bu büyük bir başarıdır. Beyin kanaması, trafik kazası geçirmiş bir hastaya iki ay, üç ay tedavi vereceksiniz. En yakın örnek İbrahim Tatlıses, Gitti Almanya’da rehabilitasyon hizmeti aldı, geldi. Trabzon’un bu doğasında güzel bir rehabilitasyon merkezi olsaydı, her türlü fizik tedavi donanımlarına ve doktorlara sahip böyle bir merkez burada büyük bir iş yapar.”
Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman ise , Trabzon’da turizmin çeşitlendirilmesi için sağlık turizminin önemli fırsatlar oluşturduğuna dikkat çekti. Ülkemize gelen turistlerin ortalama bir hafta kaldıklarını, toplamda 700 USD civarında döviz bıraktıklarını, sağlık turizmi kapsamında gelenlerin ise 10-15 katı fazla döviz bıraktıklarını dile getiren Dr. Süleyman “Ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta (medikal turist) ortalama 10 gün kalmakta 10 bin USD, Rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin USD sağlık kuruluşuna ödeme yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçisi ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2-3 bin USD’yi geçmektedir. Kısacası sağlık turistlerinin sayıları az olsa da ülkeye bıraktıkları döviz miktarı normal turistlere göre 10-15 kat daha fazladır” ifadelerini kullandı.

Haberleri