Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 62. Hükümet Programı’nı değerlendirdi.
62. Hükümet’in 2014-2018 olarak 4 yıllık program içerisindeki yatarım programında kamunun 250 milyar liralık bir yatırım yapacağının öngörüldüğünü ifade eden Hacısalihoğlu, “Yine özel sektör için aynı dönem için 100 milyarlık bir yatırım bütçesi olacağı ve toplam 350 milyar liralık bir yatırım programı öngörüldü. Bu ne anlama geliyor aslında, geçmişte ne idi, bugün nedir ve gelecekte ne olacaktır. Özellikle 2013 yılına baktığımızda 45 milyar liralık yatırım vardı. Bugüne baktığımızda ise 60 milyarın biraz üstünde bir harcama öngörülüyor Dolayısıyla belirli bir oranda artış var. Ve büyümü hızı da buna bağlı olarak devam edecektir. Önemli olan bu yatırım programının içerisinde detayların bizleri nasıl etkileyeceğidir” şeklinde konuştu.
Hacısalihoğlu, Hükümet Programı’nda öne çıkan ana başlıklara bakıldığında hepimiz için önemli olan konular yer aldığını, yapısal dönüşümle ilgili 9 maddenin gündemde olduğunu kaydetti. Bu maddeler arasındaki yurtiçi tasarrufların artırılması, özellikle tasarruf konusu ülkeler arasındaki sıralamada ön plana çıktığını dile getiren Hacısalihoğlu, yatırımları ve mevduatları birinci derecede etkileyen bir konu olduğu için tasarruf olayının çok çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Hacısalihoğlu, “Ülkemizde tasarruf edilmesi için tüketicilerin uzun süre borçlanmaması gerekiyor. Uzun süre borçlanmaması piyasanın freni basması demektir. Bura da tabi öyle bir denge var ki, bu dengeyi korumakta fayda var. Bir taraftan faizler yüksek bu faizlerde yatırım olmaz. Bu faizler ile kişiler borçlanamaz. Uzun vadeli borçlanamaz. Belirli bir şekilde faizlerin düşmesi gerekiyor. Yatırımların olması için buna ihtiyaç var. Ama tasarrufa ters etkisi var. Fakat bunun yanın da piyasanın canlanması için de buna ihtiyaç var. Önemli olan burada faizlerin düşük olması ki piyasa canlı kalsın. Faizlerin düşük kalması yine bildiğiniz gibi enflasyonun düşük kalması demektir. Demek ki enflasyonun tetikleyici unsur olarak aşağı düşmesi ile dengenin kurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bilim, Teknoloji üretim kapasitesi geliştirilmesi konusuna da dikkat çeken Hacısalihoğlu, bu konuya sürekli vurgu yapıldığını, artık Türkiye geleceğini bilim ve teknolojiye bağlamak zorunda olduğunu belirtti. Hükümet programında Lojistik ve ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi konusuna da yer verilmesinin önemine değinen Hacısalihoğlu, “Lojistik artık hükümetimizin ana gündeminde olmaya başladı. İnanıyoruz ki çıkartılacak olan kanunlar önümüzdeki yıllarda çok daha itkin bir şekilde dünya piyasası ile yarışacak ve rekabet edebilecek bir duruma gelir” dedi.