GİRESUN (İHA) – Özellikle gurbete giden fındık üreticilerinin ve saklamaya yeri olmayan üreticilerin tüccara emanete verdiği fındık, tüccarın hem depo randımanını düşürüyor hem de yüksek fiyat aralıklarında zarara sokabiliyor.
Gurbetçilerin ve fındığını saklamaya yeri bulunmayan fındık üreticilerinin özellikle tercih ettikleri tüccara emanete vermek, tüccarın zararına. Bir çok tüccar emanete fındık almıyor diğerleri ise eş dost hatırına almak zorunda kalıyor.
Giresun’da fındık tüccarlığı yapan Yıldırım Kirez yaptığı açıklamada “Emanete verilen fındıktan bizim hiçbir karımız yok. Benim için önemli olan benim bu gün aldığım fındıktır. Vatandaşın fındığı benim dükkânımda emanet fındığı olsa bile ben o fındığı alınmış kabul etmiyorum. Ben o fındığın bedava bekçiliğini yapıyorum. Üretici bu fındığın hesabını ne zaman görürse, o gün almış olurum. 53 randıman fındık alıyorsun, fabrikaya gittiğinde 52,5 randımana düşüyor, yarım randıman kayıp oluyor. Bizim aslında alınan fındıktan fire düşmemiz lazım. Bunu üreticiye söylesek bunu pek kabul etmiyor. Emanet fındık aslında tüccar için bir yük. Bizim insanlarımız artık köyde durmuyor. Gurbete gidenler, şehirde saklayacak yeri olmayanlar mecburen ya satacak ya da emanete verecek. Köyde saklasa fındık hırsızları duvarı dahi kırıp çalıyorlar. Bu tür olaylar bizim kulağımıza geliyor. Bu sene 50 kilo fındık nereden baksan bir asgari ücret kadar. Sezon başında nemli fındıklar nemli diye işlem görüyor ama durdukça çürüyor, çürük fındık oluyor. Zaten bu çürük fındıklarda ambardaki diğer fındıkların randımanını düşürüyor. Bu gün bir randıman 300 lira, bir randıman düşmesi 3 bin lira zarar demek. Bu zararlar tamamen tüccarın sırtına kalıyor” dedi.