Turizm Sektörüne İşbaşi Eğitim Modeli

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, kalifiye eleman sıkıntısının çözümü için işbaşı eğitim modelini turizm sektöründe hayata geçireceklerini açıkladı.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen "2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi"nin açılışına katılan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, "2013 yılında 672 bin, 2014’ün ilk 10 ayında ise yaklaşık 750 bin kişinin işe yerleşti. Aynı dönemde yaklaşık 1 milyon 540 bin kişiye işe ve mesleğe yönlendirme konusunda danışmanlık hizmeti yine İŞKUR tarafından sunuldu" dedi.
İşverenlere sunulan danışmanlık desteği kapsamında ise bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 340 bin iş yeri ziyaretinin gerçekleştirildiğini belirten Yazıcı, "İşverenlerimize iş gücü açığının giderilmesi, mesleki eğitim ve işbaşı eğitimi gibi birçok konuda danışmanlık yapılmış; işletmelerden 1 milyon 430 bin iş gücü talebi alınmıştır. 2012 yılının Nisan ayında 4 bin iş ve meslek danışmanı göreve başladı. Sistemde kayıtlı olan bütün iş arayan ve işverenleri danışmanlarımıza zimmetledik. Bir meslek danışmanına 625 iş arayan ve 300 işletme düşüyor" diye konuştu.
"EN ÇOK ARANAN İŞLER"
Yaptıkları iş yeri ziyaretlerinde 198 bin açık iş pozisyonunun olduğunu tespit ettiklerini belirten Yazıcı, "En çok aranan işler arasında güvenlik görevlisi, satış elemanı ve tekstil sektörüne yönelik makine operatörlüğü yer alıyor. Geçtiğimiz yıl yaptığımız bir araştırmada işverenlerin birçoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş dost akrabalar, ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük. Danışmanlarımızın yaptığı ziyaretler ve bizim çalışmalarımız neticesinde bu sene işe alım sürecinde İŞKUR ilk sıraya çıktı" şeklinde konuştu.
"ANTALYA’DA TURİZM SEKTÖRÜNÜN BÜYÜK İLGİ GÖSTERECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"
Turizm sektöründe yaşanan istihdam ve kalifiye personel sorununu bildiğini ifade eden Yazıcı, işbaşı eğitim modelinin turizm sektörü için önemli olduğunu belirtti. Yazıcı, şunları kaydetti:
"Bu aslında 15 günlük bir olay. Özellikle Antalya bölgesinde turizm sektörünün ve emek yoğun sektörlerin büyük ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Çalışanın günlük 25 TL cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş sağlığı ve meslek hastalığı sigortasını yapıyoruz. İşverenlerimiz 6 ay boyunca bu çalışanlara iş veriyor. 6 ay sonra isterlerse çalışmaya devam ediyorlar. İstemezlerse biz başka kurumlara tavsiye ediyoruz."
İşbaşı eğitim modelinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandığını belirten Yazıcı, "İşbaşı eğitim modeliyle işletmeler toplam personel sayısının yüzde 10 kadarını istihdam edebilir. Bundan dolayı turizm sektöründe işverenlerimizin bu modelimizde yer almalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberleri