Türk Dünyası’nda Kardeşliği Anlattılar

Kırgısiztan’ın Başkenti Bişkek’te yapılan Türk Dünyası Mimarlık, Mühendislik ve Şehircilik Kurultayı’nda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bir konuşma yaptı.
Bişkek’teki Flarmoni Salonu’nda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak’ın oturum başkanlığı yaptığı panelde konuşan Başkan dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, aynı tarihten gelen insanların bir arada bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gümrükçüoğlu “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan tarafından 1993 yılında kurulan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), kurulduğu tarihten itibaren gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerle üye ülkeler arasındaki kültürel ortaklığın güçlendirilmesinde etkili olmuştur. Ayrıca Türk kültürünün tanıtılmasına yönelik çalışmalarıyla da kültürler arası yakınlaşma sürecine katkı sağlayan bir kültürel işbirliği örgütü haline gelmiştir. Bugün burada aynı tarihten gelen insanlar olarak bir araya geliyorsak, dertlerimizi paylaşıp sorunlarımızı tartışabiliyorsak bunda TÜRKSOY’un katkısı çok büyüktür” dedi.
Türk dünyası kültür başkentliği, o kent için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Kültür başkenti olan şehirde yıl boyunca Türk dünyasının sanatçıları, bilim insanları ve entelektüelleri ağırlanıyor, çeşitli etkinliklerle hem o şehir hem de ülkesi Türk dünyasına tanıtılıyor. Bununla ilgili o şehirdeki tüm kurumlar seferber oluyor. Kurulacak ajansta Valilik yanında Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları da etkin görev alıyor. Oluşturulacak birliktelik ile hem kent ekonomisini hareketlendiriliyor, hem de sosyal ve kültürel etkinlikler ile o şehrin Türk dünyası ve uluslararası alanda tanıtımına önemli katkı sağlanıyor” diye konuştu.
Konuşmasında Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak Bişkek ile kardeş şehir protokolü imzaladıklarını da hatırlatan Gümrükçüoğlu “Bişkek şehrinin Türkiye’deki 4. kardeş belediyesi Trabzon oldu. Daha önce İzmir, Ankara ve Samsun şehirleri ile kardeş belediye olmuşlardı. Artık Türkiye’de dördüncü kardeşleri biz olduk. Bize düşün görev 4 belediye birlikte tecrübe ve bilgi birikimlerimizi birbirimizle paylaşmaktır. 2000’li yıllara kadar Türkiye’de kardeş belediyeler daha çok batıdan olurdu. Ancak 2000’li yıllardan sonra TÜRKSOY’un ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla artık Orta Asya’da Türki Cumhuriyetlerdeki şehirler ile Türkiye’deki şehirlerin kardeşlik anlaşmaları artıyor” ifadelerini kullandı.

Haberleri