Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaretlerle Markalaşıyor

Türk Patent Enstitüsü, yerel ve yöresel değerlerin korunması açısından büyük önem taşıyan coğrafi işaret başvurusu ve tescil sayılarının her geçen gün artığını açıkladı.
Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Mevcut durum itibariyle toplam 180 tescilli coğrafi işaretimiz bulunuyor. 218 coğrafi işaret başvurusunun işlemleri ise Türk Patent Enstitüsü nezdinde devam ediyor. 2014 yılı içerisinde Turhal yoğurtmacı, Maraş burma bileziği, Safranbolu lokumu, Gönen iğne oyası, Tomarza kabak çekirdeği, Merzifon keşkeği 6 coğrafi işaret başvurusu tescil edildi. Aynı yıl başvurusu yapılan coğrafi işret sayısı ise 74 oldu. Bunlardan bazıları Ankara simidi, Maraş dondurması, Kars balı, Hakkari ters lalesi, Şile bezi. AB nezdinde korunan yöresel değerlerimiz ise Türkiye’nin ülke olarak markalaşmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor” denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Antep baklavası/Gaziantep baklavası, AB nezdinde koruma altına alınmış olan ilk coğrafi işaretimiz oldu. İnceleme süreci devam eden Aydın inciri, Afyon sucugu ve Afyon pastırmasına ise 2014 yılında Malatya kayısısı eklendi. Coğrafi işaret tescilleri, belirli bir coğrafyadan kaynaklanan belirli nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ‘gerçek üreticileri’ adına kayıt altına alınmasını sağlar. Ürünlerin geleneksel özelliklerinin, kalitesinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını mümkün kılması kadar kaynaklandıkları bölgeye ve üreticilere kazandırdıkları marka değeri ile hem yerel hem ulusal ekonominin gelişmesine katkı sağlar.”

Haberleri