Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, dünyada Çin’den sonra en fazla bal üretiminin Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirterek, “Türkiye’de ise en çok bal üretimi Ordu’da yapılmaktadır. Ordu’da üretilen bal miktarı 109 ülkenin ürettiği bal miktarından daha fazladır” dedi.
Ordu Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün fuaye alanında sergilenen ve Türkiye’nin değişik yörelerinde halen kullanılmakta olan kovan çeşitlerini inceledi. Kovan çeşitleri ve polen toplama tuzakları ile ilgili Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi veren Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, dünyada Çin’den sonra en fazla bal üretiminin Türkiye’de gerçekleştirildiğini, Ordulu arıcıların ürettiği bal miktarının 109 ülkenin ürettiği bal miktarından daha fazla olduğunu söyledi. Konak, geçtiğimiz yıllarda İl Özel İdaresi kaynaklarıyla arıcılara dağıtımı yapılan polen toplama tuzakları ile geçen yıl 30 ton polen üretimi yapılarak, arıcılara ek gelir sağlandığını kaydetti.
Ordu Arcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü çalışmalarıyla ilgili Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi veren Feyzullah Konak, kurum bünyesinde 27’si teknik, 14’ü memur, 30’u işçi olmak üzere toplam 71 personelin görev yaptığını, kurumun arıcılık ve arı ürünleri konusunda her türlü çalışmayı yerine getirdiğini, kurum bünyesinde kurulan laboratuvarlarda Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ndeki analizlerin yapıldığını, varroa, AYÇ, AvYÇ, Nosema, Trake akarı gibi arı hastalıklarının tedavi yöntemleri geliştirildiğini, ana arılarda yapay tohumlama çalışması yapıldığını vurguladı.
10 MİLYON EUROLUK PROJE BAŞLADI
Feyzullah Konak, 2004-2014 yılları arasında gerçekleştirilen proje ve eğitim faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. 16 projenin sonuçlandırıldığını, 16 projenin ise devam ettiğini belirten Konak, devam eden projeler içinde en önemlisinin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında kabul edilen ve uygulanmaya başlanan yaklaşık 10 milyon Euro bütçeli ‘Arım, Balım, Peteğim’ projesi olduğunu söyledi.
Türkiye’de bir ilk olan proje sayesinde Ordu, Giresun, Samsun, Sinop, Trabzon ve Rize illerindeki arıcıların ürettikleri balların değerlendirileceğini vurgulayan Feyzullah Konak, proje kapsamında yapılacak tesisler ve laboratuvarlarda arı sütü, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin elde edileceği ve gerekli analizlerin yapılacağını ifade etti.
İnşaat çalışmaları devam etmekte tesislerde, akredite laboratuvar, bal paketleme (petek, süzme, krem, karışım vb.), polen temizleme ve paketleme, propolis işleme değerlendirme, arı sütü değerlendirme ünitesi, ham mum ve temel petek ünitesi, pazar Ar-Ge Merkezi kurulacağını ifade eden Konak, ‘Arım, Balım, Peteğim’ projesinin tamamlanmasıyla birlikte 81 kişiye istihdam, sektörde markalaşma, uluslararası arı ürünleri değerlendirme merkezi, üretim çeşitliliği sağlama, nitelikli eleman kaynağı oluşturma, sektörde bilimsel çalışma merkezi olma, 73 olan sektördeki KOBİ sayısının 150’e çıkması sağlanmış olacak” diye konuştu.
TİKA KANALIYLA 4 ÜLKEYE ARICILIK EĞİTİMİ
Kurum tarafından gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı yayın ve eğitim faaliyetleri olduğuna da dikkat çeken Konak, “Kurumumuzda 2004-2014 yılları arası yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam 2 bin 361 kursiyere eğitim verilmiştir. TİKA kapsamında Gürcistan, Kamerun, Özbekistan ve Sudan ülkelerinde arıcılık yapan kursiyerlere, Arı Yetiştirici Birliklerine ve Bakanlığımız teknik personellerine mesleki eğitim kursları verilmiştir” açıklamasında bulundu.
VALİ: “BAL ÜRETİM VE İHRACATINI KATLAYABİLİRİZ”
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu’nun Türkiye’de tek olduğuna dikkat çekerek, kurumun son yapılan AB projesiyle daha fazla fonksiyon kazanacağını belirtti. ‘Arım, Balım, Peteğim’ projeni de değerlendiren Vali Balkanlıoğlu, “Bir AB hibe projesi olan ‘Arım, Balım, Peteğim’ projesi yaklaşık 10 milyon Euro. Bu projeyle mekansal bazda iyileştirmeler ve yenileştirmeler, büyük binalar ve bu binaların içinde arıcılıkla ve arıyla ilgili her türlü sorunu çözen, ürünleri değerlendiren bölümler yapılacak. Bal paketleme tesislerinde, kahvaltı tipinden sanayi tipine kadar ambalajlamalar yapılacak. Türkiye’de ve birçok ülkede arı dendiğinde sadece bal akla geliyor. Halbuki arının arı sütü, polen, propolis gibi çok daha şifalı ürünleri de var. Bunların büyük bir bölümü bilinmiyor. Ekonomik açıdan bunların değerlendirileceği tesisler kurulacak. Gelecek sene hizmete açılacak olan yatırımla, Türkiye çok güzel bir tesise kavuşacak” şeklinde konuştu.
Arıcılık ve bal üretimi konusunda Ordu’nun iddialı bir il olduğunu vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, “Ordu’da arıcılık yapan çok sayıda çiftçimiz var. Gezgin arıcılarımız var. Ordu, arıcılık alanında ve bal üretiminde Türkiye’nin en önde gelen illerinden birisi. Fakat Türkiye arıcılıktan elde edeceği geliri ve verimin yüzde birini bile değerlendiren bir ülke değil aslında. Üzerinde iyi durulursa, insanlara bu konularda bilimsel esaslara uygun fenni anlamda bilgiler verilirse Türkiye bal üretimini ve ihracatını yüze katlayabilir. Dolayısıyla çiftçimizin cebine daha fazla para girer” ifadelerini kullandı.
Vali Balkanlıoğlu, sunulan brifingin ardından ‘Arım, Balım, Peteğim’ projesi kapsamında yapımı devam eden tesislerde, bal paketleme tesisinde ve mobil arıcılık için TIR dorsesine monte dilen arı peteklerini yerinde inceledi.