Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Kararaslan,yurtdışından özel olarak getirilen ilaçlarda yazışmalar ve resmi prosedürler dolayısıyla tedavi sürecini uzattığı için hastaların mağduriyetine neden olan durumun ortadan kaldırılması amacıyla ülke genelindeki 24 bin eczanenin artık irtibat noktası olarak da hizmet vereceğini söyledi. Yeni uygulamanın hastalardaki mağduriyeti bir nebze olsun gidereceğini belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan “Bizim asıl talebimiz bu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu ilaçların bir an önce ödeme listesine alınması suretiyle hastaların beklemeden istediği eczanelerden ilacını temin edebilmesidir” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş ancak henüz ödeme listesine girmemiş ilaçlar ile Sağlık Bakanlığı’na ruhsat başvurusu yapmış henüz ruhsat almamış ilaçların ya da ruhsat başvurusu yapmamış ilaçların Türkiye’de hastalara reçete edildiğinde temini için yanşan sıkıntıların çözümü konusuna ülke genelindeki 24 bin eczanenin irtibat noktası olarak çalışacağını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan,hastalara bu konuda ciddi kolaylık sağlandığını belirtti. Bilgisayar sisteminde konuyla ilgili yenilik yapıldığını belirten Başkan Kararaslan “Eskiden yetim ilaçlar ve yeni teknoloji ilaçlar olarak adlandırılan ilaçlar hastaya reçete edildiğinde hastalar bu ilaçları alabilmek için ciddi sıkıntı yaşıyordu. Hastalar Eczacılar Birliğine evrakları gönderirken göndereceği yerden tutun da evrakları hangi düzende göndereceğini bazen bilemeyebiliyordu. Eksik veya hatalı evrak gönderimleri sebebiyle o evraklar Eczacılar Birliği tarafından tamamlanması veya eksiklerin giderilmesi için hastaya iade ediliyordu. Bu durum hastaların ilaca erişiminde süreyi uzatıp hasta mağduriyetine neden oluyordu. Eczacılar Birliği bundan hareketle yeni bir uygulama başlattı ve 24 bin eczane artık irtibat noktası haline getirildi” dedi.
Hastalar kendilerine yurt dışından temin edilmesi gereken bir ilaç ile ilgili reçete verildiğinde bundan sonra herhangi bir eczaneye giderek bu ilacın temini için başvuru yapabileceklerini kaydeden Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Kararaslan, “Bu tür reçete yazılan hastalarımız artık herhangi bir eczaneye gidecek. O eczane öncelikle Eczacılar Birliği’nin bununla ilgili açmış olduğu ekrana reçetenin girişini ve ön teyidini yapmak suretiyle hastanın evraklarını Eczacılar Birliği’ne gönderecek. Eczacılar Birliği de bu ilaçları hastaya ulaştıracak. Böylelilikle eczaneler hastalara danışma hizmeti de verecek. Eczacılar Birliği’nde o ilacın ödeme listesinde olup olmadığı öğrenilecek ve evrakların tam ve eksiksiz gitmesi sağlanacak. Eczacılar Birliğine bu evraklar ulaştıktan sonra hastaya ilaçlar en kısa sürede gönderilecek” dedi.
“ASIL TALEBİMİZ İLAÇLARIN BİR AN ÖNCE ÖDEME LİSTESİNE ALNMASI”
Yeni uygulamanın sevindirici olduğunu ancak eczacılar olarak asıl taleplerinin bu ilaçların da bir an önce ödeme listesine alınması olduğunu belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Kararaslan, “Yeni uygulama hastalarımız için kolaylaştırıcı ve hastaların mağduriyetini azaltan bir durum olsa da bizim asıl talebimiz bu ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce ruhsatlandırılması ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme listesine alınmasıdır. Hastalarımız tansiyon, kalp, şeker ve benzeri ilaçlarını eczanelerden temin edilebildiği gibi bu tarz ilaçlarını da beklemeden istediği eczanelerden temin edebilmesi arzumuzdur. Mevcut şartlara her ne kadar eczaneler ve Eczacılar Birliği hastalara yardımcı olsa da bu durum hastan tedavisini geciktirici bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ödeme listesine alındığında eczacının elinde olmasa bile depolardan bu ilaçların hemen temin edilip hastalara verilmesi ve tedavi sürecinin hızlandırılması en büyük arzumuzdur” diye konuştu.