Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Filistin’de kurulacak olan Cenin Organize Sanayi Bölgesi için imzalar atıldı. Türkiye ile Filistin arasındaki ’’Cenin Organize Sanayi Mutabakat Zaptı’’, Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa tarafından imzalandı. Buna göre, Türkiye’nin 281. Organize Sanayi Bölgesi Filistin’de kurulmuş olacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde, İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) İİT Üyesi Ülkeler Yuvarlak Masa Toplantısı dün akşam İstanbul’da düzenlendi. İslam ülkelerinin kalkınması ve Filistin’in bağımsızlığını kazanması için çeşitli görüşlerin paylaşıldığı toplantının ardından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık ile Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mustafa, mutabakat zaptını imzaladı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak Filistin’e her zaman her türlü desteği vermeye hazırız. İnşallah 5 bin Filistinliye iş imkanı sağlayacak ve dünyanın tüm ülkelerinden yatırımcı çekecek sanayi bölgesini Cenin’de kuruyoruz. Böylece Türkiye’nin sanayileşmesinin ana unsuru olan “sanayi bölgesi” tecrübemizi aktarıyoruz” dedi.
TOBB Barış İçin Sanayi (TOBB-BİS) Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu ise amaçlarının, Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin deneyimini Filistin’e aktarmak olduğunu söyledi. Şekeroğlu, bu protokolün, Filistin Sanayi Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra Filistin Sanayi Bakanlığı ile Türkiye Sanayi Bakanlığı karşılıklı heyetler gönderecek. Türkiye’de uzmanlar eğitilecek. Türkiye’deki organize sanayi yasaları nasıl işliyor. Bütün bunları Filistin’e aktaracağız. Türk Sanayi Bakanlığı açısından ise TOBB-BİS’in organize ettiği Cenin Organize Sanayi Bölgesi, bundan sonra Türkiye’nin 281. sanayi bölgesi olacak. En kritik nokta bu. Türkiye devleti de artık Filistin’deki alanı tanıyor ve kendi 281. sanayi bölgesi Cenin’de olacak" ifadelerini kullandı.
Bununla ilgili bir takım ihalelerin sonuçlandığını, bazılarının ise devam ettiğini açıklayan Şekeroğlu, hızla 2015 yılında bütün projeyi tamamlayacakları bilgisini verdi. Buranın, Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin bir üst versiyonu olacağının altını çizen Şekeroğlu, şunları kaydetti: "Burası hem organize sanayi bölgesi hem de serbest bölge olarak inşa ediliyor. Burada yatırım yapacak hem Türk hem yabancı hem de Filistinli yatırımcılar için diğer organizelerde olmayan avantajlar söz konusu. Olağanüstü avantajlı bir bölge haline geliyor. Yatırımcılara sıfır vergi uygulanacak. Ayrıca yatırımcılar hem Almanya’dan hem ABD’den hem de Türkiye’den ciddi destek alacak. Burada üretilecek ürünlerin dünya pazarlarına gitmesiyle alakalı ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, Fransa, Almanya gibi pazarlarda buradan vergisiz kotasız mal ihracatı yapabilecekler. Burada iş yapacak sanayicilerin, Dünya Bankası tarafından sigortalanması da söz konusu olacak."