Tuzla Belediyesi’nin Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğiyle sürdürdüğü ve kadına yönelik şiddetle mücadele programı kapsamında hazırlanan “Değişim Atölyesi” projesinin Türkiye’deki ilk uygulaması Tuzla’da gerçekleştirildi.
Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu kurumları ile işbirliği sağlayarak toplumda kadına yönelik şiddetin ve boyutlarının fark ettirilmesi, azaltılması ve kadının toplumsal rolü ve benlik algısının yeniden kazandırılması amacıyla kadına yönelik şiddetle mücadele programı kapsamında hazırlanan “Değişim Atölyesi” projesinin Tuzla’daki çalışmalarına Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı ev sahipliği yaptı.
AB hibe desteğiyle Türkiye’de 7 ilde uygulanan projede şiddetle başa çıkmada çatışmanın şiddete dönüşmesi noktasında kadının bilinçlendirilmesi, kaybettiği öz güvenini, hayatının kontrolü duygusunu ve kendini güvende hissetme durumunu ve kendi kimliği ile toplumsal rollerine bakışını yeniden kazandırma özel amaç olarak belirlendi ve yöntem olarak yaratıcı drama eğitimi seçildi.
ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR EĞİTİLDİ
Değişim Atölyesi projesinde şiddet mağduru kadınların yaratıcı drama tekniği ile bireysel gelişmeleri sağlanarak, sosyal paylaşım yoluyla suskunluk, utanç ve suçluluk duygularından uzaklaştırılarak sağlıklı bireyler olmalarına, güven, kendini tanıma, duygularının farkına varma, İletişim (Sözlü-Sözsüz), Çatışmaları Saptama (Farkındalık), Çatışma Çözüm Yollarını İrdeleme ve Bulma teknikleri öğretilerek hem her türlü şiddetin azaltılması hem de aile bütünlüğünün korunmasına katkıda bulunulması amaçlandı.
“TÜRKİYE’DEKİ İLK UYGULAMA TUZLA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Türkiye Soroptimist Külüpleri Federasyonu Genel Başkanı İlke Erol, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Kevser Şamlı ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın eşi Dr. Fatma Yazıcı, birlikte düzenledikleri basın toplantısında “Değişim Atölyesi” projesini tanıttı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Türkiye Soroptimist Külüpleri Federasyonu Genel Başkanı İlke Erol, “Kadına yönelik şiddet toplumda çözüm bekleyen en önemli sorunlarımızdan. Bu konuda hem savunuculuk yapmaktayız hem de yerel, ulusal kamu kuruluşlarıyla beraber diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliklerimiz devam ediyor. Türkiye’de ilk uygulamamız Tuzla Belediyesi’nin iştirakçiliğiyle İstanbul’da tamamlandı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Kadınlarda bir farkındalık oluşturmak ve toplumun dikkatini çekmeyi amaçladık” dedi.
“KADINLARIMIZ GÜVEN KAZANDI”
Kadınların değişimin öncüsü olduğunu vurgulayan Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Kevser Şamlı, Tuzla Belediyesi’nin kadınlara yönelik çok ciddi çalışmalara imza attığını hatırlattı.
Şamlı, “Tuzla Belediyesi’nin kadınlara yönelik pek çok çalışmalarından birisinde beraberiz. Gönül Elleri Çarşısı’nda kadınlarımızla el eleyiz. Zaten “Dünyayı değiştirecek olan kadındır” gözüyle bakıyoruz. Türkiye’yi, dünyayı değiştirecek olan kadınlarımızı el ele çalışmaya davet ediyoruz. Gönül Elleri Çarşısı’nda çok ciddi çalışmalarımız var. Tuzla Belediyesi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğiyle yapılan drama eğitimleri sonucu kadınlarımız kendilerine güvenlerini kazandılar. Evlatlarımızı yetiştirmeleri açısından, psikolojik düzgünlükleri açısından Tuzla Belediyesi her zaman kadınlarımızın yanındadır. Böyle bir oluşumun içinde olduğumuz için Tuzla Belediye Başkanımız Sayın Dr. Şadi Yazıcı adına herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“KADINLAR DAYANIŞMA HALİNDE OLURSA SORUNLARIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın eşi Dr. Fatma Yazıcı da, kadınların dayanışma halinde olmasının sorunları çözeceğine olan inancını dile getirdi. Kadına şiddetin toplumda derin bir yara olduğunu belirten Dr. Fatma Yazıcı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Tuzla Belediyesi, kadının, ailenin olduğu her projeye bugüne kadar destek verdi. Özellikle kadın orjinli bir çok çalışmamız oldu. Kadınların mutluluğu, çocuğun, erkeğin, herkesin, toplumun mutluluğu demek. Kadına şiddet konusundaki hassasiyetimiz çok fazla. Bu konu, toplumumuzda derin bir yara. Bu konuda yapılacak çok iş var. Erkeği eğiten de kadın olduğu için bu iş uzun soluklu bir iş. Bu dayanışmalar, sivil toplum örgütleri ile birlikte yaptığımız çalışmalarla yol katettiğimizi düşünüyoruz. Kadınlar dayanışma halinde o1ursa bu sorunların olmayacağına inanıyorum. Kadın mutluysa zengin bir topluma ulaşma şansımız var. Bu bakımdan bu projeye destek vermek bizi çok mutlu etti. Bu çalışma da bize değişik bir bakış açısı yakalattırdı.”
‘Değişim Atölyesi’nde eğitim alan şiddet mağduru kadınlara basın toplantısının ardından Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı’nda sertifikaları verildi.