Tüzün’den Et Saklama Koşulları Hakkında Bilgilendirme

Bilecik’te Şubaşı yemek sanayi firmasında yönetici şef olarak çalışan Okan Tüzün, Kurban Bayramı sonrası et saklama koşulları ve et yemeği yaparken dikkat edilmesi konular hakkında bilgi verdi.
Tüzün, aşçılık mesleğine dedesi ve amcasının vasıtası ile başladığı ve kendilerinin lokanta dükkanında onlardan görerek bu işi heveslendiğini söyledi. 9 seneden beri yönetici şef olarak çalıştığı belirten Tüzün, “Kurban Bayramı’nda elimize birden bire böyle 4-5 kilo et geçince ne yapacağımızı bu şartlarda şaşırır durumdayız. Onun için saklama koşulları hakkında çok fazla bilgili değiliz ve bununla ilgili size küçük bilgiler vereceğim. Son 10 yıldır büyük hayvan kesme alışkanlığı ileriye çıktı. Büyükbaş hayvan hisselerine girenlere 10 kilo, 15 kilo et düşmeye başladı. Bunlar nasıl saklanacak bunları anlatacağım. Şimdi kurban kesiliyor kasapta bunları ayırıyorlar pay ediyor bizlere poşetlere koyup dolaba atıyorsunuz. Et tek parça halinde konulması lazım yoksa et, ete değdiğinde zarar verir ve içten içe yanma yapar ve yeşerir buda etin çok çabuk bozulmasını sağlar. Yani bunun için etleri mümkün oldukça poşetleyeceğiz ya da tepsilere yayacağız” dedi.
“ET YEMEĞİNİ TAZE ETTEN YAPMAYIN"
Et yemeği yaparken etin en az 3 gün bekletilmesi gerektiğinin altını çizen Tüzün, ”Etin en azından 3 gün bekletilmesi lazım ama biz ne yaparız? Kurban kesildikten sonra direk eve gider bir kişi önden hayvan öbür tarafta parçalanırken biz evde eti doğrarız ve tencereye atarız. Bu yaptığımız kavurma çok geç pişer. Neden? Çünkü et taze olduğu için geç pişer. Hem buda maliyeti arttırır bizlere fazla gaz yakar. Etin güzel olması için eti en azından 1-2 gün dolapta bekletilip dinlendirilmesi lazım” diye konuştu.

Haberleri