Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Akdeniz Bölge Temsilcisi Ahmet Bahadır Sezgin, 2013 yılında 120-130 bin ton olan Antepfıstığı üretiminin 2014 yılında 30-40 bin ton dolaylarına gerilediğini, kuru kabuklu Antepfıstığı kilogram fiyatının ise 14-15 liradan 23-24 liraya yükseldiğini bildirerek, “Antepfıstığı fiyatlarının istikrarlı seyretmesi ve üreticinin desteklenmesi için Antepfıstığına ürün desteği verilmesi ve sulama kanallarının bir an evvel hizmete alınarak sulu tarıma geçilmesini talep ediyoruz” dedi.
Sezgin, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında TZOB Yönetim Kurulu olarak geçen hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yaptıkları ziyareti değerlendirdi.
HATAY’DA KURAKLIK
Bakan Eker’e, tarımın sorunlarını aktardıklarını bildiren Sezgin, Hatay’da kuraklık nedeniyle mağduriyet olduğunu, buğdayda iyi verim alınamadığını belirtti. Üreticilerin, Amik Ovası’nın sulama sıkıntısını çözecek, arazilerin su altında kalmasını önleyecek, yüzde 40’ı tamamlanmış Reyhanlı Barajı’nın en kısa sürede tamamlanıp faaliyete geçmesini beklediğini bildiren Sezgin, “ilde pamuk alanları yüzde 50 azaldı. Daha da azalacak gibi görünüyor. Kuraklık nedeniyle pamukta maliyetlerin artması, desteklemelerin aynı kalması, fiyatların düşük olmasının Hatay’da pamuk tarımını bitirme noktasına getirdi. Fiyat maliyetin altında kaldı. Acilen acil eylem planı hazırlanmalı, destekleme miktarı iki katına çıkarılmalı. Zeytinde de kuraklık nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Var yılı yok yılını aratıyor. Üreticimiz, kendi tüketeceği zeytinyağını üretemez hale geldi” dedi.
TRAKTÖR MUAYENELERİ VE TARIM ARAZİLERİNDE ASGARİ VE YETER GELİRLİ BÜYÜKLÜKLER
Antalya’da gecikmeye girmiş traktör muayenelerinin torba yasa kapsamına alınmasının üreticiyi memnun ettiğini belirten Sezgin, mobil istasyonlar yeterli olmadığı için üreticilerinin bu olanaktan yararlanmasının sıkıntıya girdiğini, sürenin en az 6 ay daha uzatılması gerektiğini vurguladı. Sezgin, Antalya’da tarım arazilerinin asgari ve yeter gelirli büyüklüklerin belirlenmesi ile devirlerine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik taslağının da bölge şartlarına uygun şekilde belirlenmesini istedi ve Muratpaşa Ziraat Odası’nın konuyla ilgili teklifini sundu.
2013 yılında 120-130 bin ton olan Antepfıstığı üretiminin 2014 yılında 30-40 bin ton dolaylarına gerilediğini, kuru kabuklu Antepfıstığı kilogram fiyatının ise 14-15 liradan 23-24 liraya yükseldiğini bildiren Sezgin, “Antepfıstığı fiyatlarının istikrarlı seyretmesi ve üreticinin desteklenmesi için Antepfıstığına ürün desteği verilmesi ve sulama kanallarının bir an evvel hizmete alınarak sulu tarıma geçilmesini talep ediyoruz” dedi.
ÇİFTÇİ MALLARINI KORUMA KANUNU, TARIM SİGORTALARI
Çiftçi Mallarını Koruma Kanunu’nun faal ve Ziraat Odalarının ise bu kanun kapsamında aktif hale getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Sezgin, tarım sigortalarında ürünün sigorta kapsamında olmadığı bir dönemde prim istenmesinin haksız bir uygulama olduğunu, sigorta primlerinde iyileştirme yapılması, prim oranlarının düşürülmesi gerektiğini, tek bir paket altında her türlü riskin satın alınabileceği bir sistem oluşturulması zorunluluğu bulunduğunu belirtti.
Sezgin, çiftçinin Bağ-Kur’a borcu olmasa bile prim hesabına paranın alınmasının sağlanması, bu bedelin çiftçinin sosyal sigorta prim hesabında birikmesi, prim ödeyemediği zamanlarda bu biriken nakitten prim borcunun mahsup edilmesi gerektiğini bildirdi.
Ahmet Bahadır Sezgin, hayvancılık desteklerinde çiftçi belgesi istenmemesinin Anayasaya Mahkemesi kararına aykırı olduğunu, bu yönetmeliğin iptali için ivedilikle hukuki işlem başlatılmasını istedi.
Komşu ülkelerle yaşanan sorunların ihracatı olumsuz etkilediğini, özellikle narenciyede talep gelmediğini, ne iç pazarda ne de dış pazarda satışların iyi gitmediğini vurgulayan Sezgin, limonun zamanından önce hasat edilmesinden dolayı ihracat sorunları olduğunu, depolama için hibe desteği verilmesi gerektiğini anlattı.
Mersin’de üretim alanlarının tamamına yakınının cazibe ile değil pompajla sulandığını, bu sebeple tarımda kullanılan enerji fiyatları üretimin maliyetlerini artırdığını, enerji bedellerinin düşürülmesi gerektiğine dikkati çeken Sezgin, arıcılıktaki sorunların giderilmesini, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına yeterli ödenek ayrılmasını istedi.
Sezgin, şunları kaydetti:
“Kahramanmaraş’ta baraj, gölet ve kanalet yatırımlarının bir an önce tamamlanmalıdır.
Başta Ziraat Bankası olmak üzere, özel bankalar dahil bütün zirai kredilerin, çiftçilerin Bağ-Kur, SGK, vergi ve benzeri borçlarının, tarımsal elektrik borçlarının ertelenmesi, tarımsal sulama borcu olan çiftçilerin sözleşmelerinin iptal edilmemesi, destekleme miktarlarının artırılması gerekir.
Adana’da üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği, pazar ve pazarlama şartlarının üretici aleyhine olması nedeniyle stratejik bir ürün olan pamuk yeterince ekilememektedir. Hem üretim hem de ürün prim desteği dünya ölçülerinde desteklenmeli.
Soya ülkemiz yem sanayi için olmazsa olmaz nitelikte bir üründür. Soyayı kendi ülke kaynaklarımızla üretmek tarımsal üretim israfına son verip yabancı çiftçilerin değil, Türk çiftçilerinin ve sanayicilerinin kazanmasını sağlamalıyız.
Nişasta bazlı şeker ihraç kaydıyla GDO’lu mısır ürünü ithalatı pazarımızı daraltmakta ve çiftçimizi sıkıntıya sokmaktadır. Mısırda ürün destekleri makul seviyeye çıkarılmalıdır.
Tarımsal girdilerde önemli kalem teşkil eden mazot, gübre, makine, teçhizat ve yedek parçada aşırı vergilerin kaldırılması şarttır.
Tarım ürünleri ithalatı hasat döneminin dışında, ithal takvimi çerçevesinde, anti damping şartları araştırılarak, kaynak israfına gitmeden, kamu maliyesi düşünülerek, çiftçi kazancı gözetilerek ülke ihtiyacı kadar yapılmalıdır.
Hayvan üreticilerini korumak için sınırlar çok iyi denetlenmeli, et ve canlı hayvan girişlerine izin verilmemelidir.
Tarımsal sanayiye yatırım yapacak müteşebbisler organize sanayi bölgelerinde yer verilerek özendirilmeli, desteklenmelidir.
Kaçak zeytinyağı girişlerine yönelik önlem alınmalıdır.”