Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Podol Danışma ve Tanı Merkezi’ne modern laboratuvar ekipmanı desteğinde bulunuldu.
Ukrayna’da geçtiğimiz yıllarda başlatılan sağlık reformu kapsamında kurulan danışma ve tanı merkezleri, üç basamaktan oluşan sağlık sisteminin bel kemiğini oluşturmakla beraber ülkede yaşanan ekonomik problemler sebebiyle devletten çok kısıtlı destek alabiliyor. 150 bini aşkın kişiye hizmet veren Podol Danışma ve Tanı Merkezi’nde ihtiyaç duyulan modern laboratuvar ekipmanı TİKA tarafından temin edilerek, sunulan sağlık hizmetinin kalitesi ve verimliliği arttırıldı. TİKA tarafından temin edilen ekipmanlar, Podol Danışma ve Tanı Merkezi’nde Kiev Podol Reyonu Devlet İdaresi Başkanı Valentin Mondrıyvskiy, Podol Danışma ve Tanı Merkezi Başkanı İgor Korolık ve TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat’ın katıldığı törenle yetkililere teslim edildi.
Törende yaptığı açıklamada TİKA’ya minnettarlığını dile getiren Podol Danışma ve Tanı Merkezi Başkanı Korolık, söz konusu ekipman sayesinde erken teşhiste büyük önem arz eden kaliteli laboratuvar testlerinin yapılabileceğini ve dolayısıyla kanser dahil olmak üzere birçok hastalığın önlenebilmesi için vaktinde tedbir alınmasının mümkün olacağını kaydetti. Eski metotlarla yapılan laboratuvar test sonuçlarının 7 günde alınabildiğini ifade eden Korolık, yeni ekipman yardımıyla bu sürenin yaklaşık 2 saatte indirilebileceğini, 1 saatte ise 200 kadar testin yapılabileceğini vurguladı.
Ukrayna’nın sağlık sektörüne verdiği destek için TİKA’ya teşekkür eden Kiev Podol Reyonu Devlet İdaresi Başkanı Mondrıyvskiy ise, son zamanlarda yaşanan siyasi ve ekonomik krizden etkilenen Ukrayna’nın sağlık sektörünün uzun vadede gelişmesine yönelik bu ve benzeri projelerin gerçekleştirilmesiyle ileride verimli işbirliğinin yapılacağını ümit ettiğini dile getirdi.
Daha çok özel hastane ve laboratuvarlarda bulunan bu tür ekipmanların ilk defa bir devlet sağlık kurumunda kullanılmasıyla beraber emekliler, engelliler, çok çocuklu aile ve düşük gelire sahip vatandaşlar gibi sosyal gruplar da kaliteli laboratuvar hizmetlerine ulaşabilecek.