Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Bilen, Türkiye-İran arasındaki transit geçiş gerginliğinin tırmandığını söyleyerek, konu ile alakalı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı müsteşarı ile toplantı yaptıklarını söyledi.
Türkiye’de uluslararası taşımacılık işi yapan, nakliyecilerin İran sınır kapılarında çektiği sıkıntıları anlatan UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Bilen, İran sınır kapılarını geçiş için kullanan Türk nakliyecilerden hiçbir yasal dayanağı olmayan ücretler alındığını ifade etti. İran hükümetinin haksız bir tutum sergilediğini belirten Bilen, “Bu haksızlığı tamamen belgelemiş ve ispatlamış durumdayız. 2001 yılında İran Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Ekonomi Bakanlığı arasında serbest dolaşım ve ticaret anlamındaki anlaşmaya İran hükümeti ve bakanlığı hiçbir şekilde uymamıştır” dedi.
"HİÇBİR DAYANAĞI OLMAYAN BİR ZAM YAPTILAR"
İran hükümetinin 2001 yılından beri fiyatlara yasal dayanağı olmayan zam uyguladığını söyleyen Ergun Bilen, "İran tarafından uygulanan ayrımcılık, bugün için bir taşımacılık meselesi olmaktan çıkıp uluslararası hukuk meselesi haline gelmiştir. Bu durum, Türkiye’nin Orta Asya ile ticaretinin geleceğini tehdit eden bir problem halini aldı” dedi.
"ARAÇLARIMIZ 4 GÜN SINIR KAPISINDA BEKLETİLİYOR"
UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Bilen, Gürbulak Sınır Kapısı’nda Türkiye’den gelen TIR’ların sıra numarası yüzünden 4 günden fazla park alanında bekletildiğini belirterek, “Buradan çıkan bir araç Türkiye Gürbulak Sınır Kapısı’nı geçtiği zaman orada keyfi bekletmeler oluyor. Kapılar kapasitesinde çalışmıyor. Yıllardır gelen zulmün her geçen gün arttığını gördük. Lütfabad Sınır Kapısı’na park alanı yapmışlar. Bizim TIR’larımız gidip numara alarak kapıdan geçiş yapabiliyor. Günde 150’ye yakın TIR’ın geçmesine izin veriyorlar. Bazı şoförlerimiz, 4 gün park alanında beklemek zorunda kalıyor fakat İran hükümeti kendi araçlarına sabah 05.00 ile 07.00 arası transit geçiş izni veriyor. Maksatları Türk TIR’larına zulüm etmektir” dedi.
"TOPLANTIYA ÇAĞIRDIK, GELMEDİLER"
Bilen geçen hafta müsteşara bu sıkıntıları anlattıklarını belirterek, "İran hükümetine bildirdik fakat bizi dikkate almadılar. Davet ettiğimiz halde toplantıya gelmediler. Bakanlığımız da tavır aldı. ’Uygulamaya devam edeceğiz’ dedi. ’İran hükümeti bizim Türk arabalarına ne yapıyorsa biz de aynısını yapacağız’ dedi. Başka yapacak bir şeyimiz kalmadı. Çıkış yolumuz kalmadı. ’Bizden ne parayı alıyorsa İran’dan da o parayı alacağız’ dedi. Rekabet etme şansımız olsun” ifadelerini kullandı.
Irak-Türkiye arası siyasi ilişkilere de değinen Bilen, “IŞİD olayları meydana geldi. Almanya‘dan sonra büyük ihracatı yaptığımız ülke Irak’tır. Şu anda gelmiş 11 milyar dolardan 5 milyar dolara kadar düştü. Yani ciddi anlamda düşüş hala devam ediyor çünkü orada can güvenliği olmadığından dolayı Avrupa’dan gelen yatırımlar olsun, Türkiye’den giden yatırımlar olsun ithalat ve ihracat ciddi anlamda durdu. Şu anda ufak ticaretlerimiz devam ediyor ama bizim beklentilerimiz çok fazlaydı” dedi.