Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Uluslararası Türkiye-Ukrayna İlişkileri Sempozyumu” başladı.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarını SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Lviv İvan Franko Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volodımır Melnik, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk ve Ukrayna Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Yuriy Koçubey yaptı. İstiklal Marşı ve Ukrayna Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşma yapan Rektör Elmas, Sakarya Üniversitesi’nde 3 binden fazla yabancı öğrencinin bulunduğunu ve özellikle komşu ülkelerden gelen öğrenci ve öğretim görevlisi sayısını artırmak istediklerini belirtti. Rektör Elmas, sempozyumun özellikle geçmiş tarihteki ortak paydaların ortaya çıkarılarak ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli olduğunu vurguladı.
Lviv İvan Franko Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volodımır Melnik ise konuşmasında Sakarya Üniversitesi’nin, Türkiye’nin yurtdışında en iyi bilinen üniversitelerinden olduğunu ifade ederek, sempozyumun burada düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sempozyumun SAÜ ile Lviv Üniversitesi arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Melnik, Lviv, Üniversitesi’nin 30 binden fazla öğrencisi bulunduğunu ve fen bilimleri ile sosyal bilimlerin yanı sıra yabancı diller eğitimi alanlarında da etkin olduğunu anlattı. Çok eski bir tarihi geçmişi olan Lviv Üniversitesi’nde 200 yıldır Türk Dili ve Edebiyatı’nın okutulduğunu aktaran Melnik, Türk bilim insanlarının katkılarının Ukrayna’daki Türkoloji alanının daha da gelişmesini sağlayacağını ifade etti. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk de konuşmasında, sempozyumun bu alanda önceden beri yapılan çalışmaların bir halkası olduğunu söyledi. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin tarihinin 7. ve 11. yüzyıllar arasında hüküm süren Hazar Kağanlığı’na kadar gittiğini anlatan Prof. Dr. Öztürk, Osmanlı Devleti zamanında da bu ilişkinin kesintisiz bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Sempozyumun iki ülkedeki uzmanları bir araya getirdiğini vurgulayan Öztürk, bu sayede sempozyumun asıl amacının da gerçekleşmiş olduğunu söyledi. Ukrayna Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Yuriy Koçubey ise iki ülke tarihinde çok eski çağlardan beri ortak ilişkiler kurulduğunu ifade ederek, sempozyumun bu ilişkilere ışık tutacağını söyledi.
Üç gün sürecek sempozyumda ‘Uluslararası İlişkilerde Kırım Meselesi’, ‘Yazılı Kaynaklar ve Geleneksel Kültür’, ‘Jeopolitik’, ‘Ukraynalı Kozaklar ve Müslüman Komşuları’, ‘Sefer Yolları ve Ortak Dinamikler’, ‘Osmanlı Devleti’nde Kozaklar’ ile daha birçok konu alanında uzman araştırmacılar ve akademisyenler tarafından tartışılacak.