Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Dünyanın Suriye’de yaşananlara sessiz kalması milyonlarca çocuğun eğitimsiz kalmasına yol açmaktadır. Bu durum sürdürülebilir kalkınma kavramıyla nasıl ilişkilendirilebilir” dedi.
Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim UNESCO Dünya Konferansı Japonya´nın Nagoya kentinde başladı. UNESCO´ya üye ülkelerin Eğitim Bakanlarının davet edildiği toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldı. Üç gün boyunca sürdürülebilir kalkınmada eğitimin öneminin tartışılacağı konferansta eğitim kavramı, eğitim politikası, eğitimin uluslararası kalkınma hedefine katkısı, yerel girişimlerin geliştirilmesi konuları masaya yatırılacak. Toplantıda Bakan Avcı´ya Türkiye´nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk-Japon Dostluk Grubu Başkanı Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Müsteşar Yardımcısı Ömer Açıkgöz, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız da eşlik ediyor.
Bakan Avcı, konferansın yuvarlak masa kısmında yaptığı konuşmada Suriye´de yaşananlardan dolayı Dünyanın tavrını eleştirdi.
Sürdürülebilir kalkınmanın ancak savaşsız bir dünyada daha anlamlı olabileceğini belirten Avcı, "Dünyanın Suriye’de yaşananlara sessiz kalması milyonlarca çocuğun eğitimsiz kalmasına yol açmaktadır. Bu durum sürdürülebilir kalkınma kavramıyla nasıl ilişkilendirilebilir?" dedi.
"SURİYE KRİZİNE İNSANİ VE SİYASİ AÇIDAN İLGİSİZ KALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Suriyeli çocukların eğitimi konusunda tüm dünyaya çağrıda bulunan Avcı, şunları kaydetti:
“Suriye´yi terk etmek zorunda kalan 1,5 milyondan fazla kişiyi topraklarımızda ve çok büyük oranda kendi imkânlarımızla barındırıyoruz. Türkiye olarak, Suriyeliler için şu ana kadar kullandığımız kaynak 4,5 milyar doları aşmış durumdadır. Suriye krizi giderek bölgesel ve küresel sorun haline gelmiştir. Buna insani ve siyasi açıdan ilgisiz kalınması artık mümkün değildir. Hâlihazırda 150 bin civarında Suriyeli öğrenci şu anda Türkiye’de eğitim görüyor. 70 bin öğrenci 11 ilde kurulmuş kamplarda kurduğumuz okullarda eğitimini sürdürüyorlar, 71 bin 500 öğrenci ise değişik vilayetlerimizde, belediyeler, valiliklerimiz, sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen okullarda eğitimlerini görüyorlar. Bunun dışında 200 bine yakın henüz eğitime alınamamış, eğitime erişememiş Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Yapılanlar yeterli değil ama Türkiye kendi şartlarında yapılabileceklerin en iyisini yapmaktadır. Buradan tüm dünyayı Suriyeli çocukların eğitimi konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum. Barış ve kardeşlik temelinde bir dünyada şimdiki ve gelecek nesillerin yaşam kalitesinin artacağına ve dünyamızın daha adil ve sürdürülebilir bir yer olacağına inanıyorum.”
“Sürdürülebilir kalkınma, savaşsız ve birbirleri ile iletişim içindeki bir dünyada daha anlamlı olabilir” ifadesini kullanan Avcı, “Bunun için de; eğitim sistemlerinin “dünya yurttaşlığı” bilincini geliştirecek ortak ve üst düzeyde bir hedef etrafında yapılandırılması gerekir. Elbette bunun için; mevcut savaş tehditlerinin çok kısa sürede bitirilmesi öncelikli hedef olmalıdır. Aksi takdirde, sürdürülebilir kalkınma, iyi niyet düzeyinin üstüne çıkamayan ütopik bir olgu olmakla karşı karşıya kalabilir. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için öncelikle güvenliğin tesis edilmesi gerekmektedir” dedi.
Bakanı Avcı, akşam saatlerinde Japonya Eğitim Bakanı Hakubun Shimomura ile bir araya gelecek.