Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve eğitim yazarı Burak Kılanç, üniversite tercihi yapacak adayları Üniversite Tercih Merkezi Projesi ile aydınlatmayı amaçlıyor.
Üniversite adaylarını, rehber öğretmenleri, velileri ve diğer tüm ilgilileri, üniversite yaşamı, meslekler ve üniversiteye yerleşme sistemi konusunda aydınlatmayı amaçlayan Doğrutercih Projesi’nin Genel Koordinatörü ve Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, Üniversite Tercih Merkezi Projesi’ni 2015 ÖSYS sürecinde hayata geçiriyor. Üniversite Tercih Merkezi Projesi’nin, üniversiteye girişi maratonun ilk durağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın başvurularının başlayacağı 5 Ocak’ta yayın hayatına ‘merhaba’ diyeceğini belirten Kılanç, Doğrutercih adı altında uzun yıllar yaptıkları çalışmaları bu sene Nişantaşı Üniversitesi’nin desteğiyle yürüteceklerini belirtti. Üniversite Tercih Merkezi Projesi’ni, sosyal sorumluluk mantığıyla başlattıklarını belirten Kılanç, “İnanıyorum ki ÖSYM’ye girip başvuruda bulunacak olan her aday, Üniversite Tercih Merkezi Projesi’nin web sitesine girecek” dedi.
HEM ADAYLAR HEM DE REHBER ÖĞRETMENLER FAYDALANACAK
Burak Kılanç, adaylar ve rehber öğretmenler için çok faydalı olacağını düşündükleri Üniversite Tercih Merkezi Projesi ile ilgili şunları söyledi:
“Adayların yaptıkları netlere göre alabilecekleri puanlar, daha sonra bu puanlara göre geçmiş yıllarda yerleşebilecekleri bölümlerle ilgili kullanımı kolay ve adayların sistem konusunda, bilgisi olmasa da doğru yönlenmelerini sağlayacak bir yazılım geliştirdik. Hem adaylar hem de rehber öğretmenler, meslekler ve üniversiteler hakkında bilgi sahibi olabilecekler. Ayrıca, ‘Uzmana Sor’ bölümümüzden öğrenciler sorularını üniversite tercih merkezlerine gönderebilecekler. Bizim konusunda uzman tercih danışmanlarımız da onlara yardımcı olacak.”
İDEAL BİR ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ NASIL OLMALI?
Üniversite giriş sistemleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Burak Kılanç, ideal sistemin şeffaf ve güvenilir olması gerektiğini ifade etti. ÖSYM’nin görevinin en doğru öğrencilerle en doğru kontenjanları buluşturmak olduğunu vurgulayan Kılanç, “Eğitim ciddi bir iştir. Biz aslında 1960’tan beri pek çok sistem denedik. ÖSYM’nin öğrenci kitlesini en doğru şekilde en doğru kontenjana yerleştirmesi gerekiyor. Üniversiteye giriş sistemleri, fırsat eşitliğini zedelememeli. Merkezi sınav herkese eşit mesafede gibi görünüyor ancak 3-4 yıllık bir emeğin tek bir sınava odaklanması noktasında eleştiriliyor” ifadelerine yer verdi.
Üniversiteye girişte kullanılan merkezi sistemin daha faydalı olduğunu belirten Burak Kılanç, “Kontenjanların doluluk oranı ve kapasitelerinin kullanım oranı benim birinci önceliğimdir. Merkezi yerleştirme sistemi bu anlamda daha faydalı. Çünkü batılı ülkelerde uygulanan üniversitelerin kendi öğrencilerini almasıyla ilgili yöntemde tarihlerin denk gelmesinden kaynaklanan problemler olabilir. Eğer üniversiteler kendi öğrencilerini alacak olurlarsa, merkezi yerleşimle sağlanan doluluk oranı sağlanmayabilir. Bu da ülkenin yükseköğretim kapasitesinin altında kaldığı anlamını taşır” diye konuştu.