Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, kuraklığın da tarım sigortası kapsamına alınması gerektiğini bildirdi.
Bulut, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yılların en kurak dönemini yaşadığını ifade ederek, “Son yılların en yağışsız kışını geçirdik. Tarımsal kuraklık bu yıl hububatta ve diğer ürünlerde rekolte kaybına yol açtı. Önümüzdeki yıllarda da bu kuraklık sürerse çiftçinin bükülen beli doğrulmaz. Bu nedenle kuraklık riskinin de sigorta kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Satoğlu’nun kuraklığı ve aşırı yağışı da sigorta kapsamına alacak bir çalışma başlattıkları yönündeki beyanatlarını yakından takip ettiklerini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
"2014 yılında özellikle bölgemizde kıraç arazilerdeki ekili hububatın neredeyse tamamı zarar gördü. Kayısı bahçeleri don nedeniyle büyük hasara uğradı. Yaşadığımız şiddetli kuraklık sadece kıraç arazileri değil, sulu arazileri de etkiledi. Yer altı su seviyeleri düştü ve çiftçiler mahsullerini sulayamaz duruma geldi. Sadece bölgemizde değil ülkemizin genelinde yaşanan bu kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde son yılların en büyük hasarları yaşandı. Sadece Elbistan’da hububatta yüzde 50’ye yakın düşüş görüldü. Zaten zor durumda olan çiftçi, kuraklığın darbesini de en derinden hissetti."
"AFETLERDEN EN ÇOK ÇİFTÇİ ETKİLENİYOR"
İklimsel olaylar nedeniyle karşılaşacakları zararları bertaraf etmek isteyen çiftçilerin şimdiye kadar kendilerine başta kayısı olmak üzere meyve ağaçları için tanınan sigorta hakkını kullandıklarını hatırlatan Bulut, "Ancak, kuraklık bilindiği gibi sigorta kapsamında tutulmuyor. Daha önceden yürürlükte olan kanunlarla hasar tespit komisyonunun belirlediği rapora göre çiftçiye tohum yardımı, borçların faizsiz ertelenmesi ve yeni kredi gibi destekler veriliyordu. Şimdi ürününün yüzde 40’ını veya 60’ını kaybedenlere ancak Bakanlar Kurulu kararı ile destek veriliyor. TARSİM’in de kuraklık teminatı vermesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hazine ve diğer kurumların kuraklığı da sigorta kapsamına alınmasını öngören Türkiye’ye özgü bir model geliştirmek için çalışma başlattıkları yönündeki açıklamaları da yakından takip ettiklerini belirten Bulut, “Kurumlarımızın bu yönde çalışma başlattıklarını biliyoruz. Bu çalışmanın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Dünyanın iklim sistemindeki değişiklikler nedeniyle yaşanan afetlerden en çok tarımla uğraşan çiftçi etkileniyor. İklim değişikliğinin oluşturduğu bu zararı 2014 yılında çok şiddetli şekilde hisseden çiftçimiz, önümüzdeki yılda da böyle bir durumla karşılaşırsa bükülen beli doğrulmaz. Bu yüzden bu konudaki çalışma bir an önce tamamlanmalı ve yürürlüğe girmeli. Ülke genelini etkileyen kuraklık riski sigorta kapsamına alınmalı” diye konuştu.
Çiftçinin yaşadığı hasarların sigorta yaptırma yönündeki bilinç artışını sağladığına dikkat çeken Bulut, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar yaşadığı felaketler sonrasında çiftçimiz bilinçlendi. Artık başta kayısı olmak üzere birçok ürününü sigorta altına alıyor. Herhangi bir olay karşısında da zararını tanzim ediyor. Kuraklık da sigorta kapsamına alınırsa çiftçilerimiz bu hakkı en iyi şekilde değerlendirecektir. 2014 yılını kuraklığın verdiği zararla kapatan çiftçinin gelecek yıllarını kurtarma adına bu çalışmayı önemsiyoruz.”