Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, havaların soğuduğu aylarda kapalı yerlerde daha fazla zaman geçirildiğini, buna bağlı olarak da solunum yoluyla bulaşan grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığını söyledi.
Havaların soğuduğu dönemlerde gribe daha sık rastlandığı göz önüne alındığında grip aşısı yaptırmak için en uygun dönemin sonbahar mevsimi olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, “Grip aşısı, aşı uygulanan kişinin grip virüsüyle karşılaşmadan önce vücudu mikrobu tanıyarak, ileride virüsle karşılaşınca, zararsızlaştırması için gerekli antikorları üretir, kişinin vücudu gribe karşı hazır olur. Ülkemizde grip en fazla kış aylarında ortaya çıktığı için, bu dönem gelmeden sonbahar ayları aşı yapılması için en uygun zamandır. Bazen grip salgını Mart sonu ve Nisan aylarına kayabilir. Bu nedenle özellikle risk gruplarında olup da aşılanmayanlara kış ayları içinde aşı yapılabilir” dedi.
RİSK GRUBUNDA OLMAYANLAR DA GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR
Kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları ve şeker hastalığı olanlar ile vücut immun sistemini zayıflatan kanser gibi hastalıkları bulunanların risk grubu içinde yer aldığını vurgulayan Uzm. Dr. Fatih Bostancı, özellikle bu gruba girenlerin aşı yaptırmaları gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Kronik hastaların yanı sıra öğrenci, öğretmen, sağlık personeli gibi kalabalık ortamlarda çalışanların da gribe yakalanma ihtimali yüksek kişiler arasında bulunmasından dolayı grip aşısı olmaları yararlarına olacaktır. 65 yaş ve üzerindekilerin, bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalığı bulunanların, grip mevsiminde hamileliğinin dördüncü ve daha sonraki aylarında olanların da aşı yaptırmaları önerilmektedir. Bu risk grupların da olmasa da kişisel olarak kendisini aşı yoluyla korumak isteyenlerin de grip aşısı yaptırmaları uygun olacaktır” diye konuştu.
KALABALIK ORTAMDAN UZAK DURUN
Gribe karşı aşı yaptırmanın etkili bir yöntem olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Fatih Bostancı, grip aşısının tek başına yüzde yüz etkili olmayacağını bildirerek, gripten korunmak için kişisel olarak alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı: ”Grip aşısının yanında eller sürekli olarak yıkanmalı. Kış aylarında kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Gripten korunmak için selamlaşmalarda öpüşmekten ve el ele tutuşmaktan kaçınılmalı. Eğer bulunulan ortamda gripli bir kişi varsa, aynı eşyaları kullanmamaya da özen gösterilmelidir. İmmun sistemimizin düzgün çalışabilmesi için dengeli beslenme ile birlikte mevsimlere uygun taze sebze ve meyve tüketilmesi de önemlidir.”