Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Göksu, sünnet operasyonun deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirterek, aksi halde hatalı sünnetlerin çocukta enfeksiyonel hastalıklara, peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söyledi.
Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Göksu, sünnetle ilgili açıklamalarda bulundu. Sünnet olma yaşının erken olmasının uygun olduğunu belirten Göksu, "Sünnet için ideal dönem, 6-10 yaş arasıdır. Sünnet bir ameliyattır, dolayısıyla, ameliyathanede ve ameliyat şartlarında yapılmalıdır. Çocukta kan durmaması gibi bir hastalık varsa bu hastalıktaki yan etkiler verilecek ilaçlar ile önlenir.Uzman doktor tarafından yapılmışsa hatalı sünnet olasılığı azalır. Cerrahi aletler çok iyi steril edildiği için çocuğun hepatit b, hepatit c kapma olasılığı azalır. Sünnet derisinin gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur. Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz.Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur. Köy sünnetçilerinin yapacağı sünnette çocuk ağrı duyacağı için çok huzursuz, hırçın olur ve zapt edilmesi daha zordur. Bu nedenle çocuğun psikolojisi bozulur" dedi.
Sünnetin ehli olmayan kişilerce yapılması durumunda sünnet hatalarının ortaya çıkmasının kaçınılmaz olacağını belirten Göksu, şunları söyledi:
"Acele ile yapılan hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde yan etkiler ve hatalar çoktur. Hatalı sünnetler peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olurlar.Uygun olmayan sterilizasyon şartlarında hepatit (sarılık) ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu nedenle cerrahi aletlerin çok iyi arınık edildiği, güvenilir bir kişiye sünnet yaptırılması gerekir. Sünnet derisinin gereğinden çok alınması penisin ileri yaşlarda büyümesi ve normal gelişimine olumsuz etki edebilir.Düzgün dikiş atılmamasına bağlı kist oluşabilir. Tam veya tamamına yakın penis kaybı ile his kusurları oluşabilir. Penis başı altındaki derinin fazla kesilmesi ile buradaki dış idrar yolunun da beraber kesilmesi durumu gerçekleşebilir. Temizliğe ve hijyene dikkat edilmezse iltihaplanma meydana gelir. Cerahat toplar bu da çocukta ateşin yükselmesine sebebe olur. Titreme, bulantı ve kusmalar meydana gelir. Sünnet sonrası sıkı bandaja bağlı olarak idrar yapamama durumu olabilir."