Uzun Süre Güneş Altında Kalmak Kansere Davetiye Çikariyor

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, deri kanserlerinin en önemli nedeninin güneş ışınlarına uzun süre ve yoğun şekilde maruz kalınması olduğunu belirtti.
Deri kanserlerinin ülkemizde ve Aydın’da en sık görülen, hasta ve hekim bilinci arttırılarak tanısı kolay konulabilen kanserlerden olduğunu belirten Dr. Şenol Okur, “Güneş ışınları vücudumuz için faydalı olmakla beraber, deri kanserlerinin en önemli nedeni güneş ışınlarına uzun süreyle ve yoğun bir şekilde maruz kalınmasıdır. İnsanların ultraviyole ışınlarının istenmeyen etkilerinden korunmaya yönelik mekanizması derileri ve saçlarıdır. Vücudun güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde deri kanseri sık görülür. Deri kanseri; açık renk tenli olanlarda deri kanseri daha sık görülür. Deri kanseri gelişiminde kimyasal karsinojenler olan zift, parafin yağ, işlenmemiş ve az işlenmiş madeni yağa mesleki maruziyet, genetik faktörler de etkili olmaktadır.
Bağışıklık yetmezliği olanlarda deri kanseri daha sık görülmektedir. Tütün ve kronik deri hasarı da deri kanserine zemin hazırlayan faktörlerdendir. Yazın tatil öncesi güneş yanıklarından korunmak ve erken bronzlaşabilmek için tercih edilen solaryumlar güneş ışınlarından daha yüksek doz ultraviyole radyasyona maruziyete neden olmaktadır. Solaryumların sağlık açısından olumsuz etkileri bilimsel olarak da kanıtlanmış olduğundan tıbbi nedenler dışında bu cihazları kullanmaktan olabildiğince kaçınılmalıdır” dedi.
Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, deri kanserinden korunmak için şu önerilerde bulundu; “Uzun süreli güneş altında kalmaktan kaçınılmalı, sıcaklığın en yüksek düzeyde olduğu saatlerde doğrudan güneşe çıkılmamalıdır. Gün içerisinde dışarı çıkmanız gerekirse geniş kenarlı sık dokuması olan şapka, açık renkli ve sık dokulu giysiler giyilmelidir. Güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş koruyucu krem kullanmak güneşte daha uzun süre sağlık riski olmadan kalınabileceği düşüncesini akla getirmemelidir. Benler dikkatli izlenmelidir. Benlerdeki kenar düzensizliği, renk düzensizliği, kahve, siyah, kırmızı, mavi, beyaz renklerin tek ben üzerinde oluşu, kaşıntı, kanama, uyarıcı belirtiler olarak değerlendirilmelidir. Şüpheli durumlarda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Her birey düzenli olarak kendisinin ve ailesinin cildindeki değişikliklere dikkat etmelidir”

Haberleri