Mersin Valisi Özdemir Çakacak, festivallerin herkesi bir noktada birleştiren etkinlikler olduğunu belirterek, 5. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nin ilin aktörlerinin birlik ve beraberlik resmi verdiği çok önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.
Bu yıl 15-17 Kasım 2014 tarihlerinde düzenlenen 5. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nin değerlendirme ve kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Mersin Ticaret Borsası Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir’in ev sahipliğinde Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya, Vali Çakacak’ın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, , Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve festival paydaşı kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda katılımcılara portakallı baklava ve taze sıkılmış narenciye suyu ikram edilirken, festival kapsamında düzenlenen ödüllü fotoğraf ve satranç yarışmalarında dereceye girenlere de ödülleri verildi.
Toplantıda konuşan Vali Çakacak, bu yıl festivale 27 ülkeden katılım olduğunu söyledi. Bu tür organizasyonların maddi destek olmadan yapılamayacağına işaret eden Çakacak, festivale maddi destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Festivale en fazla maddi desteğin belediyeler tarafından sağlandığını belirten Çakacak, bu belediyelerin her birinin ayrı siyasi partilere mensup olduklarına dikkat çekerek, “Bu da gösteriyor ki ve festivalde de gördük ki, festival birlik, beraberlik ruhuyla yapılmış, Mersin’de herkesin, her kesimin sahiplendiği bir festival olmuş. Bu, hem festival açısından hem Mersin açısından en büyük kazançtır. Çünkü Mersin cennet gibi bir şehir, Allah her türlü güzelliği, zenginliği buraya vermiş. Bu güzelliklerden ve bu zenginliklerden faydalanmasını bilmek lazım. İşte bu festival bu güzelliklerini birlikte yaşanabileceğini bize gösteriyor. Onun için öncelikle mutluyuz” dedi.
“FESTİVALİN GETİRİSİNİ UZUN VADEDE GÖRECEĞİZ”
Festivallerin, şehirlerin tanıtılmasında veya festivalin isminin ön plana çıkarılmasında etkin olmaktadırlar. Narenciye Festivali hem narenciyenin ön plana çıkarılmasını, narenciyenin gündemde tutulmasını he de Mersin’in ön plana çıkarılmasını amaçlayan bir etkinlik olduğunu vurgulayan Çakacak, Narenciye Festivali’nin 43 ulusal yazılı basın ile 9 ulusal kanalda gündeme geldiğini bildirdi. Festivallerden beklentinin de bu olduğunun altını çizen Çakacak, festivalin hemen ardından getirisinin sorulmasını da eleştirerek, şunları söyledi: “Festivallerin veya tanıtım etkinliklerinin kısa vadede somut getirileri olmaz. Bu tür etkinliklerin getirilerini uzun vadede görebiliriz ancak. Dolayısıyla festival yapıldığında gerek harcamalar gerek diğer etkinliklerde öncelikle ‘şu kadar harcama yapıldı, şu kadar mesai harcandı da bunun getirisi nedir’ diye hemen bir soru sormanın çok da yerli yerinde olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu tür etkinliklerin getirisini biz uzun vadede göreceğiz. Ama nerelere harcandığının bu şekilde kamuoyuna açıklanması da son derece önemli.”
“DAHA FAZLA ÜRETİCİNİN FESTİVALDE YER ALMASININ YOLLARINI ARAMALIYIZ”
Festivalde neden daha fazla üreticinin yer almadığı yönündeki sorulara da cevap veren Çakacak, “Bu soruyu sorabiliriz tabi, daha fazla üreticinin yer alması da gerekir. Bu Narenciye Festivali ise daha fazla üreticiyi Narenciye Festivali etkinliklerine dahil etmenin yollarını şimdiden itibaren hep birlikte aramalıyız. ‘Üreticilerin bu festivallere gelmesi için çok fazla gelir etmeleri’ gibi bir düşünceyi pek doğru bulmuyorum. Üreticinin daha fazla gelir etmesi, narenciyenin uluslararası pazarlarda daha fazla pazarlanması için neler yapılabilir sorularına çalıştaylarda cevap aramak daha doğru olur. Çünkü festivaller herkesi bir noktada birleştiren etkinlikler. Biz de Uluslararası Narenciye Festivali’nde bu birleştiriciliği gördük ve bundan büyük memnuniyet duyduk, mutlu olduk. Çünkü Mersinimizin ihtiyacı olan şey, Mersin’in her türlü gelişmesinde, kalkınmasında, daha ileriye götürülmesi noktasında her çevrenin birlik beraberliğidir” ifadelerini kullandı.
“HER YERDE NASIL ÇAY VARSA PORTAKAL VE GREYFURT SUYU DA OLMALI”
Narenciyenin merkezi Mersin’de narenciye suyunun çok az yerde bulunmasına da değinen Çakacak, narenciye suyunun her yerde olacağı tedbirleri almak zorunda olduklarını belirterek, “Her yerde nasıl çay varsa portakal ve greyfurt suyunun her yerde olması için hep birlikte çalışalım, bu eksikliği giderelim” dedi.
Maddi destek vermenin önemli olduğunu, ancak manevi desteğin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çakacak, şöyle devam etti: “Önemli olan ilimizin aktörlerinin aynı resimde görüntü vermesi. Bu, birlik, beraberliğimiz için son derece önemlidir. Ben Narenciye Festivali’nin bu beraberlik resmini verdiğini düşünüyorum ve emeği geçen, maddi, manevi desteği olan, oraya gelen herkesi bu güzel resmi oluşturdukları için kutluyorum, teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, festivalimiz ileriki yıllarda çok daha etkin olacak.”
“BİR ARAŞTIRMA GRUBU OLUŞTURALIM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da böyle bir festivalin Mersin’de gerçekleştirilmesinden çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, festivale katkı koyan, emek veren herkese teşekkür etti. Festivallerin bir kentin tanıtımında, insanlarının bir araya getirilmesinde, birleştirilmesinde çok önemli bir etkinlik olduğunun altını çizen Kocamaz, bu etkinlikle dünyanın, festivalin yapıldığı kenti çok daha yakından tanıdığını, hem ülkenin hem de dünyanın dikkatinin o kente çekildiğini söyledi. Narenciye Festivali’nin tek eksiğinin, festivale üreticilerin katılmaması olduğunu dile getiren Kocamaz, bunun nedenlerinin hep birlikte araştırılması gerektiğini kaydetti. “Eğer insanlara bu festivalden bir artı değer dönüyorsa o insanlar buraya katılır” diyen Kocamaz, narenciyenin 25 kuruş bile karşılık bulmadığı bir zamanda bu festivali biraz daha masaya yatırmaları gerektiğini ifade etti. Bununla ilgili bir araştırma grubu oluşturulması, eksiklerin belirlenerek çözüme yöneltici gayretler gösterilmesi önerisinde bulunan Kocamaz, Mersin’deki 2 organize sanayi bölgesinde bir tane bile narenciyeye dönük tesis olmamasını da eleştirdi. Kocamaz, Mersin’in tanıtımı için yeni bir birliktelik oluşturularak bir tanıtım grubu kurulmasını, bunun da bir vakıf haline dönüştürerek kurumsallaştırılması ve Mersin’de yapılacak bütün etkinliklerin bu kanaldan yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
“FESTİVAL MERSİNLİLİK BİLİNCİNİN OLUŞMASINA ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLADI”
“Mersin Narenciye Festivali’nin beşincisini alnımızın akıyla tamamladık” diyen Festival Yürütme Kurulu Başkanı Özdemir ise “Festivalimiz kentimiz için büyük bir kazanç olmuştur. Kentimizin ve narenciyemizin tanıtılmasına çok önemli katkılar sağlamıştır. Birlik ve beraberliğimizin en önemli simgelerinden birisi haline gelmiştir. Mersinliler festivalimizi sevmiş, benimsemiş ve sahip çıkmıştır.
İki gün boyunca alana akan yüz binlerce vatandaşımız bunun en önemli göstergesidir. Tam 132 firma, kuruluş ve sivil toplum örgütü stant açarak, Mersinlilerle buluşmuştur. Ortak paydamız olan Akdeniz kültürünün özelliklerini yansıtmaya çalıştığımız festivalimiz, Mersinlilik bilincinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamaktadır” diye konuştu.
Festivalin bütçesinin 956 bin TL, giderinin ise 944 bin TL olduğu bilgisini de veren Özdemir, 724 yabancı gösteri grubu ile birlikte 2 bin 500 göstericinin festivalde yer aldığını, süslemeler için yaklaşık 100 tonu bulan 500 bine yakın narenciye ürünü kullanıldığını bildirdi. Bu yıl festival kapsamında Narenciye Festivali İndirim Haftası başlattıklarını, 115 mağazanın satışlarda indirim yaptığını bildiren Özdemir, festivalde tespit ettikleri en büyük eksiklerinin ise üreticilerin festivale arzu ettikleri ölçüde ilgi göstermemesi olduğunu dile getirerek, “Bu konuda Ziraat Odalarımızın ciddi gayretlerine rağmen arzu ettiğimiz sonucu alamıyoruz. Bunu çözmemiz lazım. Çünkü festivalimizin bir ayağı üreteci” ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında bir Narenciye Tema Parkı ile Narenciye Fuarı yapılmasını da öneren Özdemir, festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen fotoğraf ve satranç yarışmalarında ilk üçe giren yarışmacılara ödülleri verildi.