Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, 19. EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
22-25 Ocak tarihinde İstanbul’da düzenlenen EMİTT fuarında Niğde standı kurularak katılımcılara çeşitli dergi, broşür, CD dağıtımı yapıldı. Ayrıca fuarda Niğde’nin en dikkat çekici 30 tarihi eserin görseli tanıtıldı.
Fuarla ilgili Niğde Valisi Necmeddin Kılıç düzenlediği basın toplantısında, fuarda Niğde’nin en iyi şekilde tanıtıldığını ancak, turizm acentelerinin konaklama alanları ile ilgili sorularını cevaplandıramadıklarını söyledi.
Vali Kılıç yaptığı açıklamasında, “EMİTT fuarına katılan insanlar akın akın standımıza geldiler ilgilendiler. Turizm acenteleri firmaları geldi incelediler, ancak konaklama kapasitesi konusunda sorular cevapsız kaldı. Eğer bir turizmde iddialı olmak istiyorsak yapmamız gereken ilk iş konaklama kapasitesini yeterli hale getirmektir. Konaklama kapasitesini yeterli hale getirilmesi noktasında biz elimizdeki tarihi konakları tarihi evleri restore ederek turizmin hizmetine açarsak Niğde’yi güzelleştirmiş olacağız, imar etmiş olacağız. Şuan harabe görünümündeki kültür varlıklarımızı restore ederek ilimize bir güzellik katmış olacağız. Orta Anadolu’ya, Kapadokya’ya gelen turistler modern oteller aramıyor. Tabi mekanlar aranıyor ve çok yüksek ücretler ödüyorlar. Tarihi konaklarda konaklama ücreti 150 Euro’dan başlıyor. Artık dünyada 6. Seviyeye yükselmiş, en çok turist ağırlayan ülkemizde ve ülkemizdeki gelişmeye paralel turizmde bir potansiyel yakalamak istiyorsak zaten oldukça şanslıyız bir konaklama kapasitesini oluşturmak zorundayız” dedi.
Kılıç, “Turizm alanlarındaki çeşitliliği artırmak gerekiyor. Sadece tarih ve kültür turizmiyle değil bunun yanında diğer turizm alanlarında çeşitliliği sağlamaktır. Hepimizin de bildiği gibi dağ turizmi, kış turizmi, doğa turizmi, kaplıca turizmi ve sağlık turizmi konusunda gayretlerimiz var ve bu gayretlerimizin artık ete kemiğe bürünme durumundadır o noktaya yaklaşılmıştır. Dolayısıyla akılcı, bilimsel bir ortamda Niğde’mize en güzel şekilde hizmet edecek, Niğde’mizin zenginleştirmesine, refahın artmasına katkıda bulunacak bir alanda turizmdir, olmazsa olmazdır. Türkiye’nin turizm gelirlerinden, bölgenin aldığı gelirlerden Niğde’nin de pay alması için gayretlerimiz devam edecek. İstanbul’da yapılan uluslar arası EMİTT fuarı, dünyada turizm fuarları içerisinde parmakla gösterilen ilk 5’in içerisinde yer alan fuardır. Orada ilimizin temsil edilmesi gerekiyordu. Bu yıl EMİTT fuarında açtığımız standımızla ilimizi temsil ettik. Ben, Vali yardımcımız, Niğde Kültür ve turizm müdürü, belediye kültür ve turizm müdürü, il özel idaresi kültür müdürü ve AHİKA sorumlusu arkadaşımızın katıldığı ve dolu dolu geçen ilimiz için hayırlara vesile olacağını düşündüğümüz bir fuarı İstanbul’da idrak etti. 4 gün süren fuardaki ilimizi temsil ettik. Nevşehir buraya yarım saat. Biz oraya gelen turistin yüzde 10’unu Niğde’de konaklatabilsek bizim ilimizin yıllık geliri ve refah düzeyi ciddi oranda artar. Düşünebiliyor musunuz Yılda 280 bin turistin Niğde’ye girip çıktığı. Bir bardak su içse bırakacağını düşünebiliyor musunuz. Ama bunun için ne lazım, turisti cezp edecek konaklama lazım. Kapadokya bölgesinde turizmi çeken tarihi mekanlardır, Kapadokya bölgesinde çok isim yapmış oteller zincirinden günde 20 TL’ye yatak kiralanırken konaklarda 150 Euro’ya yatak bulunuyor. Yani gelen turist tarihi bir ortamda kalmak istiyorsak. Dolayısıyla bizdeki konakları satın alıp, izin alıp restorasyon projelerini hazırlayıp anıtlar kurulunun proje onayını alıp icra etmemiz gerekiyor. Niğde Üniversitesinin attığı adım takdire şayandır. Niğde Üniversitesi Cullaz Sokağı kurtardı. Cullaz sokak artık kendine geliyor. Bizde Özel idare olarak onarılmayan yerleri ve onarılan yerleri Üniversiteye devrettik. Orada Niğde Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek yüksek okulu uygulamalı butik otel olacak ve tamda yerine uygun yer. Cullaz sokak kurtuldu, kadıoğlu sokağını kurtarabilir miyiz.
Bizim elimizde en çok turist çeken halen Gümüşler Manastırıdır. Gümüşler manastırı gerçekten orijinal özgün ve farklı bir yapıdır. Dünyadaki örnekleri arasında farklı bir noktada bulunuyor bu yapı. Gümüşler manastırına yaptığımız bir ziyarette turistlerin bana sorduğu soru “Gümüşlerde yemek yiyebilecek bir yer var mı?” sorusu sordular. Özür diliyorum orada tuvalete gidebilecek bir yer yok” diye konuştu.
Basın toplantısına konuşma yapan Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, fuarda 15 bin dergi, broşür, CD dağıtarak Niğde’yi tanıttıklarını söyledi.
Müdür Tokmak, “Uluslar arası EMİTT fuarına ilimiz olarak Valilik, belediye gibi kurumlarımızla standımızı açtık. Standımızda Niğde’nin dikkat çekici 30 tane görselini yansıtarak daha dikkat çekerek o eserlerin tanıtılmasını sağladık. Yaklaşık 14-15 bin civarında kitap, broşür, CD ve benzeri materyali dağıttık. Tabi bu çalışmada sadece standımızda değil, hemen hemen katılan bütün stantlar yani uluslar arası düzeyde katılan yabancı ülkelerin stantlarında Türkçe ve İngilizce olarak tanıtımı yapıldı. Bizim için çok verimli geçti. İnsanlar oradan bir şeyler alırlar, biz orada yabancı ülkelerin stantlarıyla görüştük yabancı turist sayısını artırmak amacıyla. Hem Niğde’miz tanıtırken stantlarda hem de sayın Valimizin yansıttıkları projeler vardı. Bu projelerin teminat edilebilmeleri noktasında firmalarla görüştük böyle bir fayda sağladı. Örneğin havadan Niğde’nin fotoğrafını çekilmesi yeni dijital ortamda bunlar hem kayıt edilmesi için firmalar geldi onlarda bilgiler aldık. Niğde’mizi tanıtırken, Niğde’mizi geliştirmek için kullanacağımız materyallerin temini için birinci ağızdan bilgiler aldık” şeklinde konuştu.