Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurum müdürlerine ve yetkililerine talimat vererek yapımına devam edilen projelerin zamanında bitirilmesini istedi.
Samsun İl Koordinasyon Kurulu 4. dönem değerlendirme toplantısı Vali İbrahim Şahin başkanlığında Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
TOPLAM 798 PROJE
Samsun il genelindeki projeler ve harcamalar hakkında bilgi veren Vali Şahin, “Eylül 2014 tarihi itibariyle il genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 405 proje, belediyelere ait 393 proje toplamda 798 proje bulunmakta. Bunların dönem sonuna kadar yapılan harcamanın 613 milyon 315 Bin TL olduğu görülmekte. Genel nakdi gerçekleşme ki, bu çok önemsediğim bir taraf, yüzde 61, genel fiziki gerçekleşme ise yüzde 48. genelde fiziki gerçekleşmeler nakdi gerçekleşmenin hep arkasında kalır. Biz bunu olabildiğince eşitlememiz gerekiyor. Ayrıca Eylül ayını da dikkate alacak olursak, yüzde 61 oranının daha yukarılarda olması arzu ediyorum. Kuruluş yatırımları sektörel bazda değerlendirildiğinde proje bazında diğer kamu hizmeti sektörü 437 projeyle en fazla projeye sahip olup bunu, 144 projeyle tarım sektörü takip etmektedir. Toplam proje bedellerine göre 1 milyar, 792 milyon ile ulaştırma sektörü ilimizde ilk sırada yer alırken, hemen arkasında 937 milyon TL ile tarım sektörü takip etmekte. Bu da dikkate şayan bir konu” dedi.
EN FAZLA HARCAMA YAPAN SEKTÖR ‘ULAŞTIRMA’
Samsun’da en fazla harcama sektörünün ulaştırma olduğunu söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Önceki yıllar toplam harcamasında en fazla harcamayı 1 milyar 460 milyon ile ulaştırma sektörü alırken ikinci sırada 375 milyon ile tarım sektörü yer almaktadır. 2014 yılı ödeneklerinde en fazla ödenek 416 milyon lira ile diğer kamu hizmeti sektörüne ait. 2014 yılı en fazla harcama 308 milyon lira ile diğer kamu sektörüne aitken ardından 124 milyon ile ulaştırma sektörü gelmektedir. Gerçekleşmeler açısından ise 2014 yılı en çok nakdi gerçekleşme yüzde 74 ile diğer kamu sektörüne ait, yüzde 67 ise ulaştırma sektörüne ait. Fiziki gerçekleşmede yüzde 76 ile ulaştırma yüzde 73 ile tarım sektörü takip etmektedir” şeklinde konuştu.
798 PROJEDEN 170’İ TAMAMLANDI
Eylül 2014 itibariyle il genelinde ki 798 projeden 170’inin dönem sonu itibariyle tamamlandığını söyleyen Vali Şahin, “Sonuç olarak Eylül 2014 itibari ile il genelinde genel özel bütçeli kuruluşlar ile belediyelerin yürüttüğü 798 projeden 170’i dönem sonu itibariye tamamlanmış, 359’u yıllara sarih olarak devam etmektedir. 50’si ihale aşamasında olup 219 proje ise çeşitli nedenlerle başlanılamamıştır. Kurumların yatırımları haricinde varsa sorun ve dar boğazlara özellikle değinmelerini istiyorum. Planlama konusunu ve koordinasyonu vurgularsanız mutlu olacağım. Yatırımların değerlendirilerek zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşlarımızın işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları, bir sorun olduğunda ise makamımızı bizzat bilgilendirmenizi de özellikle istiyorum. 2014 yılının yatırımlar açısından başarılı geçmesini temenni ederken bugüne kadar yapılan yatırımlarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
VALİ ŞAHİN’NDEN BELEDİYE’YE PROJE ÖNERİSİ
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkan Yardımcısı Dursun Ali Ömür’ün Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdiği esnada, Taflan-Dereköy arasında bulunan kıyı şeridindeki bozulmalar ile ilgili proje önerisinde bulunan Vali Şahin şöyle konuştu: “İngiltere’de sahil okyanus dalgalarına açık olduğu için dalgalardan daha az etkilenmek adına, çakıl taşlarını tel örgülere koyarak masa şeklinde yaparak yerleştiriyorlar. Çünkü beton yaptığınızda betona daha hızlı su vuruyor ve etki oluşturarak betonu da yıkabiliyor. Bu yönetimi çalışarak denerseniz iyi olur. Ben Van tarafında çalışırken Karayolları’na önermiştim denendi. Maliyeti de daha düşük. Samsun için güzel bir çözüm olabilir. Ayrıca Kurupelit Yat Limanı Samsun’da yat anlamında tekne sayısı çok az. Karadeniz sahilinde bol miktarda tekne olması gerekirken çok sınırlı. Bu yat limanını bitirdiğinizde ekonomik durumu iyi olan vatandaşlarımız yatlarını buraya bağlarlar. Bu da tekneciliğin Samsun ve Karadeniz’de gelişmesine neden olur. Bitimiyle ilgili tarih olmamasına karşılık ta kendinizi bağlamak adına bir tarih vermelisiniz.”
YURT İLE KAMPÜS ARASINA ÖĞRENCİ YOLU TALİMATI
Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Hüseyin Akan, yatırımlardan bahsetmeden önce sorunlara değindi. Akan, “Üniversitenin yolları, kanalizasyonu, içme suyu, aydınlatması üniversitenin kendi imalatıdır. Bütün tamir ve yenilemeyi de kendisi yapmaktadır. Özellikle Turgut Özal Öğrenci Yurdu’ndaki öğrencilerim kampüse gidiş ve gelişlerinde sıkıntı oluyor. Bu alan bizim bölgemizin dışındadır ve bize ait değildir. Bundan dolayı da aydınlatma ve güvenlik anlamında müdahale edemiyoruz. Bizim koruma duvarının içerisinden nizamiyeden, Turgut Özal Öğrenci Yurdu’na kadar bir kaldırım şeklinde yer yapılabilirse iyi olur. O yol imar planında belediyeye ait. Dolayısıyla bizim müdahalemiz söz konusu olamıyor. Yol yapıldığı takdirde öğrencilerimizin kaldığı yurttan kampüse daha güvenli gelmeleri sağlanabilir” açıklamasında bulundu.
Sorunun çözümü için talimat veren Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bu yol ile ilgili Kredi Yurtlar Kurumu’nun da bu yönde bir talebi var. Yol ile ilgili Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkan Yardımcısı Dursun Ali Ömür beyin ve aydınlatma ile ilgili ise Çalık YEDAŞ kurumuna talimat vererek sorun çözülür” dedi.