Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Gümüşhacıköy’de basınçlı sulama tesisi açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Kuraklığın yaşandığı böyle bir dönemde bizim suyu çok daha sağlıklı ve dikkatli tüketmemiz gerekiyor. Sadece tarla sularken değil, her alanda çok dikkatli olmamız, suyu israf etmememiz gerekiyor” dedi.
Yağmur damlama sistemi denilen sulama sistemi ile daha verimli su kullanımı imkanı bulunduğunu ve bu şekilde daha kaliteli ve bereketli ürünler yetiştirme şansına sahip olunduğunu belirten Vali Çomaktekin, “Bu tür çalışmalar DSİ ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimizle beraber gerçekleştiriliyor. Gümüşhacıköy ilçemizde 59’a yakın yer altı kuyusu mevcut. Saray Sulama Kooperatifinin ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimizin de vermiş olduğu destekle bugün faaliyete girecek olan sulama ile beraber yaklaşık 9 adet kuyudan 100 hektarlık alan sulama imkanına kavuşuyor. Bu iş için İl Özel İdaresi kaynaklarından 221 bin TL harcandı. Çiftçilerimizin tarımsal alanda daha güzel ürünler yetiştirmesi için sadece sulama konusunda değil, diğer tarımsal desteklerimiz de devam edecektir. Bu anlamda İl Özel idaremiz sürekli vatandaşlarımıza sera kurulması için destek sağlıyor. Tarımsal Kalkınma Koordinatörlüğümüz sürekli tarımsal makine, traktör gibi imkanları çiftçilerimizin hizmetine sunuyor” diye konuştu.
Gümüşhacıköy Kaymakam Vekili Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe, İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol, daire müdürleri, ilçe protokolü ve vatandaşların da katıldığı açılışta Gümüşhacıköy’de 9 yıl önce Kaymakamlık yaptığını anımsatan Çomaktekin, “Kaymakamlık yaptığım ve yaklaşık 9 yıl önce ayrılmış olduğum bu güzel ilçede bulunmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Amasya ilimiz önemli bir tarım ve hayvancılık şehri. Gerek Gümüşhacıköy Ovası, gerek Geldingen Ovası ve Suluova Ovası Amasya’nın tarım sektöründe eskiden beri çok önemli bir yer teşkil etmişlerdir. İlimizin yüzölçümünün yüzde 44,7’sini tarım alanları oluşturmaktadır. Yaklaşık 28 bin 600 civarında çiftçi ailesi ve yaklaşık 141 bin kişi geçimini tarım sektöründen karşılamaktadır. Bölgemiz soğan, bamya, kiraz, şeker pancarı ve çok sayıda tarım ürününün yetiştirildiği bir bölgedir. İlimiz tarım alanlarının yaklaşık yüzde 65’inde kuru tarım, yüzde 35’lik kısmında da sulu tarım yapılmaktadır. Böylesine bereketli topraklar olunca devletimizin, Tarım Bakanlığımızın, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimizin, Devlet Su İşleri teşkilatımızın ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordiatörlüğümüzün tarımla uğraşan vatandaşlarımıza çeşitli tarımsal destekleri sunması gerekiyor. Desteklerimizi bu teşkilatlar aracılığıyla sunmaya çalışıyor, bu alanda ödeneklerimizi arttırıyoruz. Tarım denince ilk akla gelen toprak ve sudur. Toprak ve su iyi bir şekilde bütünleştiğinde tarım sektöründe bereketten ve kaliteli ürünlerden bahsedebiliriz. Bildiğiniz gibi yüzeysel sulama yöntemleri ile su, tarımsal alanlara basınçsız cazibeli bir şekilde verilmektedir. Fakat bugün açılışını yapacağımız yer altı sulama basınçlı tesisinin farklı bir özelliği var. Su kapalı borularla basınçlı bir şekilde toprağa veriliyor. Bu ise toprağın çoraklaşmasını engelleyecek ölçüde, orada ekilen bitkiye ihtiyacı olan miktar kadar suyu verme imkanı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Törende Saray Sulama Birliği Başkanı Kazım Kırşan, Gümüşhacıköy Belediye başkanı Zehra Özyol ve Kaymakamı Kadir Güntepe’nin de konuşmasının ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı yapıldı ve ilk sulama gerçekleştirildi.