Valinin Dili Sürçtü, “ekber” Yerine “ekmeleddin” Dedi

Tokat Valisi Cevdet Can, antik kentte yapılan kazı çalışmalarını yerinde incelerken bir gazeteciye dili sürçerek “Ekber” yerine “Ekmeleddin” diye hitap etti.
Tokat'ta il merkezine 10 kilometre uzaklıkta Gümenek mevkisinde bulunan Komana Antik Kenti’nde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. 2009 yılında başlayan kazı çalışmaları Hamamtepe olarak adlandırılan alanda yoğunlaştı. Kazı ekibinin çalışmalarını Vali Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve ilgili kurum amirleri ile birlikte yerinde inceledi. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Burcu Erciyas’tan kazı alanını gezerek bilgi alan Vali Can, bu sırada isimi Ekber olan basın mensubuna dili sürçerek “Ekmeleddin” diye hitap etti. Vali Can, daha sonra ismi yanlış söylediğini fark ederek düzeltme yaptı.
Antik kentin artık ortaya çıkmaya başladığını ve buranın Tokat’ın tanıtımı için önemli rol oynayacağını belirten Vali Can, “Bu antik kentin 25 yıl içerisinde tamamen ortaya çıkarılması bekleniyor. Fakat geldim gördüm ki burası artık kafilelere gösterilecek hale gelmiş. Kazı yapılan alanda yapılacak çalışmalara elimizden gelen desteği bize verilecek olan rapor doğrultusunda vereceğiz” dedi.
Vali Can, ayrıca define avcılarına seslenerek, “Bu tür tarihi mekanlardan altın gümüş çıkmıyor. Buradan medeniyet çıkıyor. Bu medeniyette ki insanlar nasıl yaşamışlar, hangi ürünleri kullanmışlar vb. konular araştırılıyor. Buradan bir küp bulayım, yok öyle bir anlayış yok. Emniyetimiz, jandarmamız tüm istihbarat güçlerimiz artık bu kişiler nasıl yakalanacak çok iyi biliyor. O nedenle tavsiye etmem, bu işlere tevessül etmesinler” diye konuştu.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise Komana ve Sebastapolis kentlerin varlığının şehrin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Birçok medeniyeti barından Tokat’ta 900 adımda 900 yıllık tarihe yolculuk yapılabileceğini ifade eden Başkan Eroğlu, 3 bin adımda 3 bin yıl diyebilecekleri bir hale gelmeyi arzu ettiklerini kaydetti. Erciyas, ise 2004 yılından bugüne Komana Antik kentinde detaylı araştırma yaptıklarını 2009 yılından itibaren ise 45 kişilik ekiple kazı çalışması yapıldığını söyledi. Tokat’ın tarihinin aydınlanması anlamında önemli bilgilere ulaştıklarını ifade eden Erciyas, Koman’nın önemli turizm mekanlarından birisi olacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Mitridat Krallığı'nın idaresinde önemli bir kült merkezi olduğu bilinen Komana'da, Roma İmparatorluk Dönemi'nde de özerkliğini koruduğu, Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış olan kutsal alan, aynı zamanda çevre bölgeler için bir ticaret merkezi ve olasılıkla Mitridat Krallığı için banka görevi gördüğü kaydedildi.

Haberleri