Van Heyetinden Bakan Güllüce’ye Ziyaret

Van milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk ve Fatih Çiftçi, Van heyeti ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi makamında ziyaret etiler.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, MÜSİAD Başkanı İsmail Say, Van Belediyesi eski başkanı Mesut Öztürk, OSB Bölge Müdürü Necip Erginyürek, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’dan oluşan heyet, Van’ın sorunlarını milletvekilleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye ilettiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan toplantıda; kentsel dönüşüm, imar planı, çevre yolu, Van Gölü afet kodunun indirilmesi gibi konular değerlendirildi. Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde ruhsat harçlarında sağlanan muafiyet ve kredi borçlanmalarında faiz yükünün bir kısmının devlet tarafından karşılandığı uygulamadan Van’da deprem sonrası ağır hasarlı ve riskli binalarını yıkan veya AFAD tarafından yıkılanlar için vatandaşların yararlanamadığı ve bu haksız uygulamanın giderilmesi amacıyla bu durumdaki mülk sahiplerinin de kapsama alınması talep edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, konu ile ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, Van milletvekillerinden bununla ilgili bir teklif vermelerini istedi. Van Milletvekili Mustafa Bilici, konunun sadece Van ile ilgili olmadığını, Kentsel Dönüşüm Yasası içinde afete uğramış bütün yerlerdeki yapıların hasar tespit çalışmaları ve bu yapılarda yıkılanların kanundan ne şekilde faydalanacağı ile ilgili herhangi bir açıklama olmadığını, bu nedenle sorunun depreme maruz kalan bütün yerlerle ilgili olduğunu ifade ederek, konu ilgili kanun teklifi hazırlayacaklarını söyledi.
90’lı yıllarda Van Gölü su seviyesinin yükselmesi nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 1655 Kodu’nun düşürülmesi talebinin riskli ve hassas bir konu olduğunu, daha önce Tuzla Belediye Başkanlığı döneminde su taşkını ile ilgili bir konuda çok üzüldüğünü ifade eden Bakan Güllüce, konunun teknik olarak yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi.

Haberleri