Van Sanayi Envanteri Hazırlandı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Van’ın Sanayi Envanterinin Oluşturulması ve Fizibilite Çalışması’ kamuoyuyla paylaşıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Meclis Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısı, Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün’ün açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası (VanTSO) Başkanı Necdet Takva, tarihin her döneminde Van’ın çok önemli bir çekim merkezi olduğunu belirtti. Bölgesinde lider, yöneten ve yönlendiren bir konumda olmasına karşın cumhuriyet tarihi boyunca Van’ın hiçbir zaman hak ettiği değeri görmediğini ifade eden Takva, bu sebeple Van’ın kent kimliğinin oluşmadığını vurguladı. Takva, "Van sahip olduğu potansiyelleri ile çok önemli bir hayvancılık merkezidir. Küçükbaş hayvan sayımız ile Türkiye’de birinciyiz. Yine turizm varlıklarımız ve değerlerimizle çok önemli bir destinasyon noktasıyız. Van artık yönetilen, yönlendirilen bir il olmaktan çıkmış durumda. Bölgesinde lider olan Van, artık yöneten ve yönlendiren bir potansiyele sahiptir. Bunun için Van’ın artık kendine ait bir kimliği olmalıdır. Örneğin Gaziantep denilince çok önemli bir sanayi kenti aklımıza geliyor. Keza Konya, Kayseri gibi kentler üretimleri ile hafızalarda yer edinmiş, böyle bir kimlik edinmiştir. Bu nedenle Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün ortaya koyduğu ve çalışmasını başlattığı Van’ın sanayi envanterinin oluşturulması çalışması, tüm bu çalışmaların dayanağını oluşturacaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün kendi faaliyet alanı ile ilgili ortaya çıkardığı bu çalışmanın benzerlerini diğer kurumlarda yapmalıdır. Yapmalılar ki Van’ın değerleri ortaya çıksın. Potansiyelimizi bilelim. Dolayısıyla ortaya çıkacak verilerle bu kentin yeniden yapılandırılması sağlanmış olacak, bilim adamlarına, kenti yönetenlere ışık olacaktır, yol gösterecektir" dedi.
“BU PROJE 3 AYLIK GİBİ KISA BİR SÜREDE TAMAMLANDI”
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün 3 ay gibi kısa bir sürede dar bir bütçeyle ‘Van Sanayi Envanteri’ni hazırlamasının önemine değindi. Demirci, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ’Van Sanayi Envanteri’ çalışmasını DAKA olarak Doğrudan Faaliyet Programı çerçevesinde destekledik. Bu proje 3 aylık gibi kısa bir sürede tamamlandı. Bu proje tamamlandığında niteliği, zamanında bitirilmesi ve gelişmiş insan kapasitesine işaret etmesi beni mutlu etti. Bu program çok mütevazi bir bütçe ile çalışıldı. 32 bin 750 liralık bir bütçesi vardı. Daha önceki il müdürü arkadaşımızla bu bütçe ile projeyi tamamlamalarının zor olacağını ve bütçe artırımına gitmelerini teklif ettim. Ancak il müdürümüz bunu kabul etmeyerek, bu bütçe ile zamanında bitireceklerini söylediler. Açıkçası bende merak ediyordum. Ama 3 aylık bir süre içinde, süre uzatımı istemeden zamanında bitirerek bize teslim ettiler. Bu durum beni gerçekten çok memnun etti. Bize bu proje şunu işaret ediyor. Bu da gösteriyor ki, burada bir çalışma ve sanayi disiplinin var olduğunu gösteriyor. Bu çok önemli bir kültürel tutum olduğu için önemsiyorum. Bir diğer özelliği ise niteliği. Zamanında bitirilmesi açısından son derece nitelikli bir çalışma olarak önümüze geldi. Bu bize bir başka şeye daha işaret etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzün bünyesinde çok ciddi çalışan bir ekip kapasitemiz mevcut. DAKA olarak artık bu kapasitenin artırılması ve geliştirilmesi, diğer kurumlarımızla birlikte Van’ı daha ileriye taşıyacak bir kapasite oluşumuna bulunması gerekir. Bu projenin ilimizde ve bölgemizdeki diğer kurumlara da örnek olmasını ve bu tür projelerle ajansımızın kapısını sürekli çalmalarını diliyorum" diye konuştu.
“VAN ÇOK FARKLI BİR KENT”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Van Sanayi Envanteri’ çalışmasını çok değerli bulduğunu ifade ederek, "Çalışmayı incelediğimde, Van bizim ön gördüğümüz gelişmenin çok daha ötesinde hızlı bir şekilde gelişiyor. Bana göre tek bir noktaya hedeflenerek yürütmeye, geliştirmeye çalışırsak, sanki eksik kalırız gibi geliyor. Van çok farklı bir kent. Bunu hepimizde kabul ediyoruz. Tarihine baktığımızda da Van’ın farklılığı ortada. Birde Van’ın stratejik konumu açısından da farklılığı ortada. Dolayısıyla Van’ı tek bir noktada öne taşımaya çalışmak eksik kalır diye düşünüyorum. Ama şuna katılırım ben. Marka yapabileceğimiz alanlara yönelelim. Buna her konuda varız. Olması gerekli olanda bu. Mesela bir sektörde hangisini öne çıkarabiliriz. Diğer sektörde hangisini öne çıkarabiliriz ve Van’ı marka yapabiliriz. Çünkü bir alanda marka olursak, orada Van kendisini ifade edebilir, ispat edebilir, ifade edebilir, dolayısıyla öne çıkabilir. Ama bana göre tek bir alana sıkıştırma, Van için doğru olmayabilir. Sanayiye yöneldiğimiz zaman tarımı ne yapacağız. Tarıma yöneldiğimiz zaman sanayiyi ne yapacağız. Benden önceki konuşmacılarda Van artık potansiyel olarak güçlü bir kent ve bu gücüyle beraber yürümemiz gerekiyor. Dolayısıyla biz tek bir noktada ilerlemek yerine hangi alanlarda güçlü olarak öne çıkabiliriz. Bütün sektörleri de dikkate alarak yürümemizde yarar var diye düşünüyorum" diye konuştu.
Toplantıya katılan Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ise, yapılan çalışmayı değerli bulduğunu ifade ederek, "Neden değerli buluyorum. Çünkü son yıllarda bu şekilde bir eğilim var. Gerek araştırma merkezlerimizin, gerek kalkınma ajanslarımızın, gerekse klasik anlamda kamu kuruluşlarımızın veya bunların bir araya gelerek koordine ettikleri çalışmalara sıklıkla tanık oluyoruz. Bu çalışmaları daha klasik çalışmalardan ayıran birkaç faktör var. Bu nedenle bu çalışmanın değerinin ortaya çıktığını görüyorum. Bir defa bunlar bütünlük analizler sunuyor bize. Yani sanayi ile irtibatlı olabilecek diğer sektörleri de veya komple bir kalkınma stratejisi içerisinde tarımından sanayisine, ticaretinden ulaşımına kadar hepsini içeren bir çalışma. Bu anlamda bütünlüklü bir analiz sunuyor. Bu çalışmaların bir başka yönü ise, daha derinlikli bir analiz sunuyor bizlere. Yani kamu kurumlarının bilhassa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz gibi buna benzer müdürlüklerle beraber sanayi ve ticaret odalarımızda da bir yığın brifing dosyalarına, verilere, istatistiklere tanık olabilirsiniz. Bunlar tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Van ilinin 2011 yılındaki büyüme hızı belki 2010 yılıyla kıyaslandığında bir anlam ifada eder veya Van ilinin diyelim ki aynı ölçekte ve benzer kapasitedeki diğer illerle kıyaslanması, hatta küresel veya bölgesel ölçekte Avrupa ülkeleriyle, dış dünya ile kıyaslanmasıyla önem arz ediyor. Bunun gibi bu tür veri yığınları da bu tarz güzel çalışmalar neticesinde ete kemiğe bürünüyor ve anlamlı hale geliyor diyebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Toplantıda ayrıca Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok ta bir açılış konuşması yaptı. Toplantının sonunda ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Şube Müdürü Fatih Karakoç, ’Van Sanayi Envanteri Sonuçları’nın yer aldığı bir sunum yaptı. YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan ise ’Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’ sunumunu yaptıktan sonra program sona erdi.
Toplantıya kamu kurum amirleri, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberleri