Van’da "ekosistem, Tarım-hayvancılık Ve Köye Dönüş" Atölye Çalişmasi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Van Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu’nun organize ettiği "Ekosistem, Tarım-Hayvancılık ve Köye Dönüş" atölye çalışması Van'da başladı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Van Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu’nun eylül ayında Van’da yapılacak olan Demokratik Ekonomi Konferansı’na hazırlık çalışmaları kapsamında "Ekosistem, Tarım-Hayvancılık ve Köye Dönüş" atölye çalışması bugün gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleşen toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, DTK, TMMOB başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü ve kooperatif temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, 19 Temmuz Rojava devrimini selamlayarak konuşmasına başladı. Kobani'de, Qamışlo'da ve Rojava'nın tüm alanlarından Kürt halkının direnerek mutlaka zafere ulaşacağını aktaran Kaya, "Suriye'de oluşan çeteler bugün Kobani ve Rojava halkımızın kazanımlarına saldırıyorlar. Kürt halkı mutlaka bu çeteleri de buradan temizleyerek başarıya ulaşacaktır. Tüm halkımızı Rojava halkımızla buluşmaya çağırıyorum" dedi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarını da kınayan Kaya, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını buradan nefretle kınadığımızı belirtiyorum. İsrail'i bu saldırganlığından artık vazgeçmeye ve tüm dünyayı buna karşı tutum almaya çağırıyoruz. Biz; Kürt halkı olarak nasıl ki Kobani'nin yanındaysak, Filistin'in, Gazze'nin de yanındayız. Rojava ve Filistin halkının mücadelesi mutlaka kazanacaktır" diye konuştu.
Atölye kapsamında tarım, hayvancılık, gıda ve tohum güvenliği ile tarım emekçilerinin durumu, yayla-mera -koçerlik, köye geri dönüş süreci ve alternatif üretim modellerini tartışacaklarını aktaran Kaya, atölyenin eylül ayında yine Van’da yapılacak olan Demokratik Ekonomi Konferansı’na hazırlık amacını taşıdığını söyledi. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Kürdistan coğrafyasının, tarım devrimine beşiklik ederek toplumsal yaşamın ve kültürlerin gelişimine öncülük etmiş kadim bir coğrafya olduğunu aktaran Kaya, "Ancak bugün içinde yaşadığımız kapitalist sistem toplumsal ihtiyaç yerine pazar için üretimi teşvik etmekte; her gün daha fazla kar hırsı için toprağı metalaştırmakta, kısacası Kürdistan coğrafyasını tarihine, insanına, doğasına yabancılaştırmaktadır. Kapitalist modernitenin son iki yüz yıllık fethinin amacı, on beş bin yıldır insanlık ana nehrini oluşturan ve ana bölümünü tarım toplumunun oluşturduğu yaşam kültürünün varoluşunu sonlandırmaktır" dedi.
Bir gün sürecek olan atölye çalışması, yapılan açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Haberleri