"van’ın Geleceğinde Senin De İmzan Olsun" Çaliştayi Sona Erdi

Van Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun" adlı çalıştay, son gününde kadın, çocuk, gençlik ve engelli sorunlarının tartışılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi ile sona erdi.
11-13 Ağustos tarihleri arasında bir otelde yapılan çalıştayın bugünkü son oturumunda önemli tartışmalar gerçekleştirildi. Van’ın kadın, çocuk, gençlik, engelli ve kentli haklarının konuşulduğu çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, Van Baro Başkanı Murat Timur, Van GÖÇ-DER Başkanı Ali Hündür ile kentte bulunan STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Kentin tüm dinamiklerinin dahil edildiği çalıştayda, görüşülen konular ve dile getirilen fikirler rapor haline getirilip 5 yıllık strateji planına dahil edilecek.
Çalıştayın son gününde kadın, çocuk ve gençlik konuları tartışılırken, oturumun moderatörlüğünü yapan Sosyolog Ceyhan Timur, kadınların özgür bir şekilde yaşamını hayata geçirecekleri bir yaşamı düşündüklerini söyledi. Dezavantaj durumunda bulunan kadınları ve çocukları öngörmeyen bir yaşamın eksik bir yaşam olduğunu ifade eden Timur, “5 bin yıllık erkek egemen zihniyeti bugüne kadar kadını sadece meta olarak görmüştür. Kadını yok sayan, kadının hiçbir yaşam hakkının olmadığını belirten erkek egemen zihniyet, günümüzde halen varlığını sürdürmekte ve kadına hiçbir yaşam alanı bırakmamaktadır. İşte bizde kadınlar olarak bunu yok saydığımızı, kadının olmadığı bir yaşamın eksik olduğunu söylüyoruz” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi Özgür Kadın Masası Sorumlusu Ayşe Harmancı ise, 5 yıllık stratejik plan doğrultusunda yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Çözüm önerilerine ilişkin bilgi veren Harmancı, kadınlara geçici çözümler yerine kalıcı çözümlerin yapılması gerektiğini belirtti. Kadınlara dönük istihdam alanlarının oluşturulması için çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Harmancı, “Bu çalışmalar içerisinde modern semt pazarları, kız öğrenci yurtları, yaşlı bakım merkezleri, kadınların spor yapabilecekleri alanlar ve mesleki beceri kurslarının açılması gerekiyor” diye konuştu.
Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi Sorumlusu Berivan Kılıçarslan da, kadın yaşam merkezi olarak yaptıkları çalışmalara değindi. Yaşam merkezi olarak kadınların hayata atılmaları için komünler oluşturduklarını söyleyen Kılıçarslan, “Kadınlar için kültür, sanat, spor, peyzaj ve çocuk komünleri oluşturduk. Bu komünler aracılığı ile kadınların sosyal hayata atılmaları için birçok proje uyguladık. Kadınlara psikolojik, hukuk desteği veriyoruz. Yine sadece kadınların oturabileceği çay bahçesi projesini hayata geçiriyoruz. Yani biz sadece toplumda dezavantaj durumda bulunan kadınlara yönelik özgü alanlar oluşturuyoruz. Yine kadın yaşam merkezimizde kadınların rahatlıkla ulaşabileceği bir kütüphanemiz ve yine bir sinema salonumuz mevcuttur” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmalar ve bilgilendirmelerden sonra kentte yaşanan çocuk işçiliğine ilişkin Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Van’da çocuk işçiliğinin yoğun bir şekilde artış gösterdiği, çocukların en çok çalıştırıldığı alanların başında sanayi ve tarım sektörünün geldiği belirtildi. Sokakların daha önce çocukların oyun oynayabilecekleri özgür alanlar iken, bugün ise bu alanların çocuklar için tehlike arz eden yerler haline geldiği kaydedildi. Çocukların sermayeler için ucuz iş gücü olduğu belirtilen sunumda, Van’da sokağın bütün risklerini kendinde barındıran bir çocuk kitlesinin olduğu belirtildi. Van’da çocukların ve gençlerin sorunlarının çözülmesine dair yapılan çözüm önerilerinde Van’da çok acilen bir çocuk ve gençlik merkezine ihtiyaç duyulduğu, yine çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için toplumda bilinçlendirme kampanyalarının yapılması gerektiği ifadelerine yer verildi.
"Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun" adlı çalıştayın son günün son oturumunda ise engelliler ve kentli haklar konusu tartışıldı. İlk olarak engellilerin kentte yaşadığı sorunlara ilişkin tartışmalar yürütüldü. Dünya genelinde 500 milyon engellinin bulunduğu, engellilerin ise çoğunluğunu refah düzeyi düşük olan ülkelerde olduğu belirtildi. Kentte engellilere dönük yapılacak olan çalışmalara ilişkin fikirlerin beyan edildiği sunumda, engellilerin yaşamın tamamına dahil edilmesi için belediye bünyesinde bir engelli spor kulübünün oluşturulması, kentte bulunan kaldırım ve üst geçitlerin engeliler için standart hale getirilmesi gibi çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştayın son oturumu olan kentli haklar konusunda da katılımcılar çözüm önerilerini dile getirdiler.
Van Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalıştayı anlamlı ve değeli bulduklarını söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur, Van Barosu olarak çalıştaya katkı sunmak ve bundan sonra stratejik plana dahil olmak için üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.
3 gün süren ve birçok konunun tartışıldığı çalıştayın değerlendirmesini yapan komisyon üyeleri Cahit Bozbay, Necla Bakır ve Ramazan Alver, çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ederek, Van Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yıl boyunca yapacakları tüm çalışmalarda çalıştayda dile getirilen tüm fikirleri hayata geçirmek için planlama yapacaklarını belirttiler.

Haberleri