Varikosel, Erkeklerin Yüzde 20’sinde Görülüyor

Medical Park Özel Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, varikoselin (testis damarlarında genişleme, varisleşme) toplumda erişkin erkeklerin yüzde 20’sinde görüldüğünü ifade ederek, “Çocuk sahibi olamama nedeniyle başvuran erkeklerin yüzde 35’inde bu hastalığa rastlanıyor” dedi.
Opr. Dr. Kenan Yalçın, varikoselin ilerleyici bir hastalık olup testis gelişiminde gerilemeye; sperm yapımını bozarak infertiliteye (çocuk sahibi olamama) neden olabildiğini kaydetti. İnsanlarda (özellikle kadınlarda) bacaklarda oluşan varislerin testislerdeki benzerine varikosel denildiğini ifade eden Yalçın, “Erkeklerde testislerden çıkan kirli kanı taşıyan toplardamarların (venlerin) bozukluğu nedeniyle iyi görev yapamaması ve buna bağlı içindeki kirli kanı kalbe taşıyamamasıdır. Bu toplardamarlar içinde biriken kirli kan nedeniyle damarlar şişer, buruşuk bir hal alır. Erkek kısırlığının (erkek infertilitesi) en sık görülen ve düzeltilebilen nedenlerinin başında gelmektedir. Varikosel menide spermiogram (sperm tahlili) da ortaya konabilen şu olumsuz durumlara neden olabilir. Varikosel; spermde sayı, hareket ve şekil bozukluğuna (morfoloji) neden olabilir. Hastanın değerlendirilmesinde ideal olan 2 ayrı sperm tahlili (spermiogram) yapılmasıdır; iki sperm tahlili arasında 7 günden az ve 3 haftadan fazla süre olmamalıdır. Sperm sayısı 5-10 mil. arasında ise hastada kanda FSH ve Testosteron seviyelerine bakmak gerekir. Eğer sayı 5 milyondan az ise: Genetik testler (Karyotip ve Y kromozom) yapılmalıdır. Genetik testler sonucunda bir bozukluk saptanmış ise varikosel muhtemelen tesadüfen bulunmuştur ve bu hastalarda varikosel ameliyatı fayda sağlamayacaktır” şeklinde konuştu.
Yalçın, varikosel semptom (belirti) vermeyen, ancak evli çiftlerin çocuk sahibi olamama nedeniyle üroloji uzmanına başvurmasıyla saptanan bir hastalık olmasına rağmen hastaların yaklaşık yüzde 6’sında ağrı ve/veya testislerde rahatsızlık hissine rastlandığını ifade ederek, “Ağrı tek başına ameliyat gerektirmez; ancak başka yöntemlerle ağrı geçmez ise cerrahi tedavi düşünülebilir. Yüksek dereceli (2. ve 3. derece) varikoseli olan hastalarda varikoselin ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle cerrahi tedavi gereklidir. Mikro cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyat sonucunda 1. yılda gebelik oranı yüzde 43 iken 2. yılda yüzde 60’lara varabilmektedir” diye konuştu.

Haberleri