Yavru Caretta Carettalar Denize Ulaşamadan Öldü

Antalya’nın Demre ilçesindeki Sülüklü plajında dünyaya gelen caretta caretta denilen yavru deniz kaplumbağaları gürültü ve ışık nedeniyle yönlerini kaybederek denize ulaşamadan hayatlarını kaybetti.
Dünyada en önemli üreme alanları Türkiye’deki Akdeniz sahilleri olan caretta carettaların şu sıralar tehdit altında olduğu bildirildi. Caretta caretta olarak bilinen sevimli deniz kaplumbağaları, her yıl okyanusları aşarak Akdeniz sahillerinde bulunan seçili kumsallara yumurtalarını bırakarak, tükenmekte olan nesillerini devam ettirmeye çalışıyor. Sadece temiz sularda yaşayan ve temiz sahillere yumurta bırakan deniz kaplumbağaları, şu sıralar Demre sahillerinde ölümle pençeleşiyor.
Demre ilçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve yaşam alanı olarak belirlenen ve koruma altına alınan Sülüklü plajında, yavru deniz kaplumbağaları denize ulaşamadan can veriyor. Kumsalda, ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait araçlarla girmenin yasak olduğuna dair uyarı tabelaları yer almasına rağmen, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan bu varlıklar, koruma alanında bulunan otel ve restoranların oluşturduğu ses ve ışıklardan dolayı yollarını kaybederek can veriyor.
Hayvanseverler, onlarca caretta caretta yavrularının denize ulaşamadan arabaların altında ezilerek can verdiğini, bunun sebebi olarak da çevrede bulunan otel ve restoranlardan çıkan ses ve ışıkların olduğunu öne sürdü.

Haberleri