Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, gündemdeki ’Yeni Anayasa’ konusunu değerlendirerek, mevcut anayasanın 87. maddesine göre TBMM’nin böyle bir görevi olmadığını iddia etti.
Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, yaptığı basın açıklamasında, Anayasa tartışmalarının yeniden başladığını belirtti. Yeni Anayasa’nın 5 yıl önce iktidar partisi tarafından başlatıldığını, değişmez maddelerin de değişebileceğinin öngörüldüğünü ve halka umut olarak sunulduğunu ifade eden Öztekin, yeni Anayasayı ‘Laik, demokratik ve sosyal hukuk devletine, üniter yapıya veda eden Anayasa’ şeklinde tanımladı. İktidarın hedefinin, Anayasa’yı değiştirecek milletvekili sınırını aşarak tartışmalara girmeden, Atatürk ilkelerinin izini taşımayan yeni bir Anayasa yapmak olduğunu iddia eden Öztekin, “100 yıllık parantezi, yani Cumhuriyeti kapatma, 2023 söylemlerinin anlamıdır ve yapılan hesaplar tutarsa 2023 beklenmeyecektir. İktidar bu hedeflerine 2015 genel seçimleri sonrası 367 milletvekili barajını aşarak ulaşmak istemektedir” şeklinde konuştu.
İktidarın Anayasa değişikliğini sağlayacak milletvekili sayısına ulaşmak için ittifaklar kurduğunu ifade eden Öztekin, “Yapılan ittifakların hedefine ulaşması halinde, 2015 genel seçimleri sonrası istenen Anayasa değişikliğinin yapılması şeklen mümkündür. Ama yeni Anayasa yıkımdır, Atatürk ilke ve devrimlerinin, rejimin, kuruluş felsefemizin sonudur, özerklik, federasyon ve bölünmedir” dedi.
YENİ ANAYASA YAPMAK, ANAYASAL BİR SUÇTUR
Başkanlık sisteminin fiilen olduğunu, ülkenin bir bölümünün fiilen bölündüğünü ve Anayasanın birçok hükmünün fiilen kalkmış olmasına rağmen, mevcut Anayasa’nın varlığının sorun olarak görüldüğünü savunan Öztekin, açıklamasına şöyle devam etti:
“Anayasamızın 87’nci maddesinde TBMM’nin görevleri arasında ’Yeni Anayasa’ yapmak yoktur. Anayasa’nın 175. maddesi de ’Yeni Anayasa’ yapmaya değil, kısmi değişikliklere izin vermektedir. Mevcut Anayasamızın kendini yok sayarak, TBMM’ye Kurucu Meclis gibi yeni bir Anayasa yapma yetkisi vermesi zaten mümkün değildir. Anayasa’da elbette değişmez maddeler hariç ve cumhuriyetin niteliklerini etkilemeyecek kısmi değişiklikler yapılabilir. Ama sorun Anayasa’da değildir. Anayasa’dan önce 12 Eylül ürünü olan seçim barajını düzenleyen kanun değiştirilip seçim barajı kaldırılabilir. Milli irade deniliyor, seçim barajı kalktığında gerçek milli irade ortaya çıkacaktır.”
Öztekin, hukukun üstünlüğünü koruma görevi kapsamında, yeni Anayasa’ya karşı vatandaşları uyararak gerçeklerin görülmesi gerektiğini ifade etti.