“yeni Türkiye Yeni Anayasa” Paneli

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “Yeni Türkiye Yeni Anayasa” isimli panel Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, panelistler AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar ve Ankara Barosu avukatı Av. Dr. Hüseyin Aydın konuyla ilgili görüşlerini katılımcılara aktardı.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, siyasiler STÖ temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın takip ettiği panelin açılış konuşmasını yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2002’den buyana her alanda büyük mesafeler kat eden Türkiye’nin yeni bir anayasa yapma yolunda olduğunu söyledi. Gümrükçüoğlu “Kabuğunu kıran, dünyanın lider ülkelerinden birisi olan Türkiye Cumhuriyeti, şimdi bu temeller üzerine kurulmuş olan yeni bir anayasa istiyor, temel hak ve özgürlüklerin alabildiğince, diğer insanların hak ve özgürlüklerine dokunmayacak şekilde tamamen kullanılabileceği yeni bir anayasaya yürüyor” dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Yusuf Hakyemez, 2011 seçimlerinden sonra yeni anayasa talebinin halk tarafından çok daha yüksek bir sesle dillendirildiğini ifade ederken, Türkiye’nin ciddi manada yeni anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Türkiye’de geçmişten bugüne yaşanan sorunların temelinin 1961 anayasasına dayandığını kaydeden Hakyemez, “61 anayasası baktığınız zaman esasında güzel bir anayasa gibidir. Ancak tüm özgürlüklerin önünü kesen statükocu bir anayasadır. Bu anayasa halkın oyu ile göreve gelenleri kontrol altında tutmak için yapılmış bir anayasadır. 1961 anayasasının gizli olarak yapmaya çalıştığını 1982 anayasası açık açık ifade etmiştir” diye konuştu.
“Yeni Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı” konusunda yaptığı sunumunda anayasa ihtiyacını katılımcılara aktaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, “Peygamber Efendimiz Medine’de farklı insanlarla bir araya geldiğinde, onlarla birlikte yaşayacağını anladığında bu beraber yaşamanın belli bir hukuka dayanması gerektiğini ortaya koyan bir sözleşmeye imza atmıştır. Hatta o sözleşmenin metnini büyük ölçüde kendisi yazmıştır. Büyük ölçüde diyorum çünkü anayasa yapıyorsanız bunu tek başınıza yapamazsınız. Medine’de yaşayacak olan herkesle konuşarak belli bir metin ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’DE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR”
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yavuz Atar da konuşmasında yeni anayasada hükümet sistemi konusunda katılımcılara birikimlerini aktardı. Türkiye’de cumhurbaşkanının güçlü yetkilileri bulunduğunu ve bu nedenle fiili olarak yarı başkanlık sisteminin yaşandığını vurgulayan Atar, “Ülkemizde fiili olarak yarı başkanlın sistemi yaşanıyor ama her hangi bir seçimde parlamento yapısı değişirse önemli sıkıntılar yaşanabilir. Fransa’da da bu durumda ciddi gerilimler yaşanıyor. O halde yeni anayasada en başta ele almamız gereken meselemiz hükümet sistemi meselesidir. Burada bir karar vereceğiz. Parlamenter sistemin nasıl işlediğini 2002’ye kadar gördük. Güçlü tek parti hükümetleri olmadıkça bu sistem işlemiyor. Yarı başkanlık ise Fransa’da bile sorun teşkil edebiliyor. Dolayısıyla yeni bir hükümet modeli, Amerikan sisteminden esinlenerek o modeldeki zaafları da gidererek yeni bir model düşünülebilir. Bu konuda da son senelerde Türkiye’nin gündeminde bir tartışma var ama ne yazık ki bu konuda çok ciddi bilgi kirliliği var, kafa karışıklığı var. Bunun çok iyi anlatılması, tartışılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Panelde son olarak söz alan Dr. Hüseyin Aydın ise konuşmasında yeni anayasada yargının yapılandırılması konusunda görüşlerini açıkladı. Aydın “Türkiye’de evrensel standartlarda bir yargı teşkilatı kurulmadığı sürece yeni anayasa yapılmasının pratikte çok fazla sonuçları olmayacağını geçmişte yaşadığımız tecrübelerle gördük. Yeni bir anayasa yeni bir zihniyeti gerektiriyor. Toplumda bir zihniyet dönüşümü olması gerekiyor. Bugün yargı için en önemli konu hâkim ve savcılarımızın tekrar kürsüye dönmesidir. Yargı için yeni bir anayasaya gerek yok, yargı için bir zihniyet dönüşümüne gerek var. İyi bir yargı, toplumun çok sorunlarını çözer ama iyi bir yargı olmazsa ister ABD Anayasası’nı getirin ister İngiltere Anayasası’nı getirin sorunu çözemezsiniz” dedi.

Haberleri