Yeniden Hayata Tutunanların Hikayesi Trabzon’da

Organ nakli sürecini çarpıcı görüntülerle izleyiciye aktaran "Yeni Hayat" belgesel filmi, Trabzonlu izleyicilerle buluştu.
Gazeteci, Yazar Tuluhan Tekelioğlu, “Yeni Hayat” belgesel filmiyle organ nakli olarak hayata tutunmayı başaran ve kendisini yaşama döndürecek kahramanını bekleyen hastaların hikayelerini gözler önüne sererken, sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu’nun üstlendiği film, aile içinde bile konuşulmaya cesaret edilmeyen bir tabuya el attı. Henüz 3 yaşındaki Hasan Hüseyin’in, 53’ündeki Mustafa Kemal’in, 14 yaşındaki Elif’in, 24 yaşındaki Hüseyin’in ve bağışlayacağı organla kendisini hayata döndürecek kahramanını bekleyen binlerce insanın hikayesi, ilk kez filme çekildi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, KTÜ Organ Nakli Cerrahı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz’ın yanı sıra Yeni Hayat Belgesel Filmi’nin hem yönetmeni hem de senaristi Tuluhan Tekelioğlu, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ile Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin katıldı.
“HASTALAR ORGAN BULAMADIKLARI İÇİN ÖLÜYORLAR”
Yeni Hayat Belgesel Filmi öncesinde konuşan Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, “Tedavisi sadece doku ve organ nakli ile mümkün olan hastalıklar ülkemizde en önemli hastalıkların başında yer alıyor. Özelikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, hayatlarını uygun organ bulunamadığı için kaybediyor. Organ nakli bekleyen kişi sayısı fazlalığı bu bağışın önemini arttırmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir” diye konuştu.
“ORGAN BAĞIŞI BİLİNCİNE SAHİP OLMALIYIZ”
Organ bağışının azlığına dikkat çeken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Ülkemizde olduğu gibi Trabzon’da organ bağışı ne yazık ki diğer ülkelerde olduğu gibi çok fazla değil. Birçok insan sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilecekken ne yazık ki organ beklerken hayatlarını kaybediyor. Ancak günümüzde Prof. Dr. Alper Demirbaş gibi deneyimli ve alanında uzman doktorlarımız yetişerek, birçok hastanın hayatını kurtarıyor. Bu nedenle doktorlarımız ve sağlık kuruluşlarımıza ve organ bağışını arttırmak için çalışan herkese minnettarız” dedi.
“ORGAN BAĞIŞI İLE 6 KİŞİYE HAYAT VEREBİLİRSİNİZ”
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirbaş, “Türkiye’de 70 bin hasta nakil için organ bekliyor. Her yıl 8.500 kişi organ bulunamadığı için ölüyor. Bu hastaların organ naklinden haberdar edebilmesinde Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra hekimler, hastalar, din görevlileri, hasta yakınları ve medyaya da sorumluluk düşüyor. Bir böbreğini bağışlayan kişinin geri kalan kısmında herhangi bir sağlık sorunu yaşaması mümkün değildir. Öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü bir kişi organlarını bağışlayınca en az altı kişiye hayat olabiliyor” ifadelerini kullandı.
“2015 YILINDA HEDEFİMİZ BİN YENİ HAYAT!”
Yeni Hayat belgesel filminin Karadeniz’deki ilk gösteriminin Trabzon’da yapıldığını söyleyen gazeteci yazar Tuluhan Tekelioğlu ise, “Filmi izleyen kişilerin genelde gençlerden oluşması çok anlamlı çünkü onlar bizim geleceğimiz. Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon’da ilk olarak gösterimini gerçekleştirdiğimiz belgesel filmimiz Samsun ve Ordu’da da gösterilecek. Umarım bu film sayesinde birçok kişi organlarını bağışlamaya karar verecektir. 2015 yılında hedefimiz 1000 organ bağışı ile yeni hayat sağlamak” ifadelerini kullandı.
ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR
Beğeni ile izlenen film sonrasında, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan organ bağış stantlarına ilgi büyüktü. Organ bağışı ile ilgili Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Dr. Levent Yücetin tarafından detaylı bilgi alınan standa, başta Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve 30 kişi başvurarak organ bağışında bulundu.

Haberleri