İller Bankası (İLBANK) tarafından düzenlenen 4. Yerel Yönetimler Toplantısı, “Akıllı ve Çevreci Kentlere Doğru” sloganı ile Trabzon’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, İLBANK Genel Müdürü M. Turgut Dedeoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı, İLBANK Trabzon Bölge Müdürü Salih Devran, TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda bürokrat katıldı.
Açılış töreninde konuşan İLBANK Genel Müdürü M. Turgut Dedeoğlu, “Sorunları az çok hepimiz biliyoruz, burada amacımız bir araya gelip bunları konuşmak, çözüm aramak, ortak bir paydada buluşmak” diyerek İller Bankası’nın 2012 yılından buyana artık bir banka gibi çalıştığını söyledi. Dedeoğlu “İller Bankası bir kalkınma ve yatırım bankası. Ülkemizde ve dünyada bankalar genelde birçok müşteri kitlesine hitap eder. Bizde ise müşteri kitlesi sadece yerel yönetimlerdir. Bu bize bir uzmanlık alanı getiriyor. 80 yıllık geçmişe sahip olan bankamıza yerel yönetimlerin sorunları hakkında uzmanlaşmış bir kurum olma özelliği kazandırıyor. Biz her ne kadar ‘kalkınma ve yatırım bankasıyız’ desek de, yerel yönetimlere her türlü desteği veren kamunun önemli bir vizyonunu üstlenmiş bir kuruluşuz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise konuşmasında Türkiye’de son 12 yılda yaşanan gelişmelere değinerek “Türkiye’de yıllardır yapılmayanlar yapıldı. Yerel yönetimler güçlendirildi. Yerelde sağlık alanında büyük işlere imza atıldı. İnsanların sağlık aramak için büyükşehirlere akın etmelerinin önüne geçildi. Herkese kendi memleketinde tedavi olma imkânı sağlandı. Eğitim alanında yerelde büyük işlere imza atıldı. Artık her ilimizde üniversite var. Gençlerimiz memleketlerinden ayrılmadan eğitimlerini tamamlama şansına kavuştu. Ulaşım alanında büyük işlere imza atıldı. Her ilimize ulaşım imkânı sağlandı. Türkiye son 12 yılda çok büyük rol kat etti. Ülkemizin son yıllarda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gerçekleştirmiş olduğu büyük kalkınmada İller Bankası gibi memleketimizin yüz akı kurumlarının çok büyük payı vardır” ifadelerini kullandı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı ise Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun büyük kısmının köylerde olduğunu ancak sonrasında kentlere yaşanan hızlı nüfus akımının ardından şehirlerde çok önemli sorunların ortaya çıktığını hatırlattı. Kınalı, “Özellikle 1950’lerden sonra yoğun göç nedeniyle kentlerde altyapı sıkıntısı, su sıkıntısı, elektrik yol sıkıntısı gibi birçok sorun ortaya çıktı. Bu çarpık yapılaşma hemen hemen bütün kentleri sardı. Yaşam zorlaşmaya başladı. Tabi doğal olarak insanlar yerel yöneticilerin kapısını çaldılar. Yerel yöneticiler ne yapacaklar? Çaresizler! Teknik personel yok, finansman sıkıntısı var. Ve 1933 yılında kurulan önemli bir paydaş var. O paydaş İller Bankası. İLBANK kurulduğu günden beri kentlerimizdeki yaşam standartlarının yükseltilmesi için mücadele verdi. Kentlerimiz İller Bankası sayesinde çok önemli mesafeler aldı. İnsanlarımızın yaşan kalitesi yükseldi. Yatırımlar artıkça vatandaşın devletine olan güveni arttı. Bugün İller Bankası nerelerden nerelere geldi. İşte şimdi akıllı ve çevreci şehirlerle uğraşıyor. İller Bankası’nın kuruluşundan bugüne kadar emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.