Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kiraz hasadının başladığını ve bu yıl ürünlerin hem kalite hem de rekolte açısından yüz güldürdüğünü belirtti. Solmaz, "Bu yıl ürünlerimizin aroması çok kaliteli. Türkiye'de nam yapmış bir kirazımız var. İhracatçı gelirse inşallah üreticilerimizin yüzü gülecek. Beklentimiz, bu yıl yaklaşık 800 ton kiraz hasadı yapılması." dedi.
Günlük 2 Bin TL'ye İşçi Bulunamıyor
Solmaz, üreticilerin en büyük sorunlarından birinin işçi eksikliği olduğunu vurgulayarak, "Yerel işçiler il dışına çıkmak zorunda kalıyor. Günlük 2 bin TL ücretle çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bir işçi günde ortalama 60 kilo kiraz toplayabiliyor. Pazarda kirazın kilogram fiyatı 60 ila 75 TL arasında değişiyor. Ancak çiftçiler bir yıllık emeğini alamazken, aracılar kilo başına 15-20 TL kazanıyor. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi ise işçi bulamamanın sıkıntılarını dile getirerek, "Günlük 2 bin TL'ye çalışacak işçi bulamıyorum. Devlet memuru bile 40 bin TL maaş alırken, biz 60 bin TL'ye aylık çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecburen kendim topluyorum ve yetiştiremediğimden ürünün ağaçta kalma riski var." diye konuştu.
Köylüler İmece Usulü Kiraz Hasadı Yaptı
Adana'nın Kozan ilçesinde de benzer bir durum yaşandı. Kiraz hasadı için işçi bulamayan köylüler, kirazı imece usulü toplamak zorunda kaldı. Dikenseki mevkiinde 7 dönüm arazide kiraz üretimi yapan Ali Ağluç, işçi bulamamanın zorluklarını anlatarak, "Hasadımızı köydeki komşularımızla birlikte imece usulü yaptık. 6-7 kişilik bir ekiple topladık. İşçi bulmak gerçekten çok zor." dedi.
Ağluç, bu yılki hasadın zorluklarına rağmen ürünlerinden memnun olduğunu belirterek, "Dalında 30 liradan hasat yapıyoruz. İklim şartları nedeniyle bazı ağaçlar tutmadı ama bu, işçi bulamamaktan daha az bir sorun." diye ekledi.