Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Şu anda günlük 2,15 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaşımızın oranını yüzde 0,06’ya, günlük 4,3 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaşımızın oranını yüzde 2,06’ya indirdik" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin eşi Hatice Canikli, Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü’nde Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) tarafından ’Yoksullarla Dayanışma Haftası’ dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Bakan İslam, burada yaptığı konuşmada, "Bakanlığımız insan odaklı çalışma prensibi ile işlerini yürütüyor. Bizim bu insanı yaşat ki devlet yasasın felsefemiz bütüncül hizmet sunumunu esas almaktadır. Güçlü birey, güçlü toplum anlayışı, sosyal destekler, daha kapsayıcı olma tarafımızdan oluşturuluyor. Çalışmaların bütüncül olarak gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin 2023’e doğru tarihi yürüyüşünde mutlu ailelerden oluşan, değişimi yönetebilen, sosyal riskleri önleyici bir Bakanlığı olmak bizim en önemli hedefimiz" dedi.
Yoksullukla mücadeleyi gündemlerinde ön sıralara aldıklarını belirten İslam, "2023 hedeflerimizde sosyal sorunlara ilişkin çözümler ürettik. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir ilkesini benimseyerek, 2023 hedeflerimiz içinde 2015 yılına kadar günlük 2,15 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaşımız kalmayacak, 2019 yılına kadar günlük 4,3 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan bir vatandaşımız kalmayacak dedik. Şu anda günlük 2,15 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaşımızın oranını yüzde 0,06’ya, günlük 4,3 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaşımızın oranını yüzde 2,06’ya indirdik" diye konuştu.
İslam, konuşmasında şunları kaydetti:
"2023 hedeflerimizden en yoğun çabayı gösterdiğimiz bir diğer hedefimiz; ailelerin yoksulluk sorununu ilişkili olduğu diğer sorun alanları ile birlikte kalıcı şekilde çözmede ana modelimiz olan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) modelini hayata geçirmektir. Müracaata dayalı hizmet sunumunun yanı sıra, arz odaklı hizmet anlayışı ile haneye ve kişiye özel hizmet sunmak üzere Aile Sosyal Destek Programı’nı başlattık. Kırıkkale ve Karabük’te pilot uygulama yaparak, ASDEP modelini geliştirdik. Mevcut durumda gelişen modelimizi beş ilimizde uygulamaya geçiyoruz. ASDEP ile kişi ve ailelerin başvurusuna gerek kalmaksızın ihtiyaç sahibinin ayağına gidilerek yerinde durum tespiti, bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetleri yapılacaktır. Sosyal hizmet ve yardıma ihtiyacı olan aile ve bireylerin hem bu hizmetlerden yararlandırılması, hem de diğer kamu hizmetlerinden yararlanmalarının sağlanması, bu suretle yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. ASDEP ile durum tespiti yapılan ailelerden sosyal desteğe ihtiyacı olanların bulundukları durumdan daha iyi bir duruma getirilmesi esas olacaktır. Ailenin sosyal hizmet ve sosyal yardım başta olmak üzere sağlık, eğitim, istihdam ihtiyaçları, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde karşılanacaktır."
SARE DAVUTOĞLU: “YOKSULLARA YARDIM ETMEK TOPLUMSAL VİCDANIN SESİNE KULAK VERMEKTİR"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ise, "Milletimizin çok güzel hasletleri var. Bugün burada en büyük yar ve yardımcının rızasını kazanmak için yardımlaşmak için toplandık. YOYAV, ihtiyaç sahibi insanların yardımına koşan değerli bir kuruluşumuz. Toplumsal dayanışmanın en önemli dinamiği bu kuruluşlardır. Bizim toplumumuzda 2001 yılında yaşanılan ciddi ekonomik krizin gerçekleşmemesi kuruluşlarımızın bunca problemi önlemede büyük rol oynadığını biliyoruz. O dönem hemen hemen herkesin yakınlarına sahip çıktığını biliyorum. Gönüller biraraya geldiği için her şey berekete dönüşüyor, ben buna ’bereket mıknatısı’ diyorum. Aslında biz belki bir başka insanın ihtiyacını giderirken aslında en büyük yardımı kendimize yapıyoruz. Kimimizin imkanı, vakti, muhabbeti, becerileri var. Biz, bunların hepsini paylaşabilmeliyiz. Yoksullara yardım etmek toplumsal vicdanın sesine kulak vermektir" şeklinde konuştu.
Her durum ve tanımda aslında çaresizlik olduğunu anlatan Sare Davutoğlu, yaklaşık 1 milyar insanın günlük 1 doların altında bir gelirle yaşamlarını sürdürmek zorunda olduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, Türkiye’nin son 12 yılda attığı adımlarla ülke içinde yoksulluğu azaltmak için önemli adımlar attığını belirterek, "Devletin toplumun ihtiyaç ve taleplerine göre şekillenmesini senelerce çok bekledik. Refahı topluma yaymak için önemli çabalar ortaya konuyor. Devletin yaptığı sosyal yardımlar sürdürülüyor" dedi.
Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen hizmetlerle birçok ihtiyacın karşılandığını anlatan Davutoğlu, "Bizim kültürümüzde yardımlaşmaya dair çok güzel gelenekler var. Ülkemiz tüm dünyaya örnek olmaktadır. Biz yardım etmeyi sadece ihtiyaç sahibiyle maddiyaten ilgilenmek olarak görmeyiz. Biz, elimizdekini ihtiyaç sahibi insanla paylaşırken o kardeşimiz de bize Allah’ın rızasını kazanmada yardımcı olur. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, ’İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır’ diyor. Neşet Ertaş da bir türküsünde ’Kalpten kalbe bir yol vardır görünmez’ diyor" diye konuştu.
AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Sosyal dayanışma, toplumdaki her bir ferdin birtakım görev ve sorumluluklarının olduğunu bilmesidir. Müslüman sadece kendisinden sorumlu değildir, komşusundan, bacası tütmeyen akrabasından da sorumludur. Bir Müslüman malını, zekatını vermiyorsa o Müslüman’ın bilgisinde ve imanında noksanlık var demektir. Bugün Suriyeli çocukların donarak öldüklerine şahit oluyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde açlıkla mücadele edenlere dünya neden kayıtsız" dedi.
Program sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler’e katkıları dolayısıyla birer plaket verildi.