’yönetim Kurulunda Kadın Programı’nın Başkanlığını Suzan Sabancı Devraldı

Yönetim Kurulunda Kadın Programı’nın 2015 yılı Danışma Kurulu Başkanlığı’nı Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer devraldı.
Praesta Türkiye ve Forbes Türkiye işbirliği ile gerçekleşen "Yönetim Kurulunda Kadın" Şirketlerarası Mentorluk Programı’nın ikinci dönemi “iş lideri mentorlar” ile “başarılı kadın yönetici mentiler”in katılımı ile başladı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, “Yönetim Kurulunda Kadın” Danışma Kurulu Başkanlığı’nı MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Akpınar’dan devralırken, ikinci dönemde Programın Anadolu’ya yayılması için çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. Dinçer, Türkiye’nin G20 Başkanlığı’nı üstleneceği 2015 yılında, odaklanılması gereken hedeflerden birinin de yönetim kurullarındaki kadın sayısını artırmak olacağını belirtti.
Programın Danışma Kurulu Başkanlığını 2015 ve 2016 yıllarında sürdürecek olan Suzan Sabancı Dinçer de konuşmasında, çalışma döneminin ilk yılında, Türkiye’nin de küresel düzeyde yankı getirecek bir görev olan G20 Dönem Başkanlığı’nı üstleneceğine işaret etti. “Biz de, çalışma dönemimizde, yönetim kurullarında daha çok kadın görme hedefimiz doğrultusunda büyük bir titizlikle çalışacağız” diyen Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisinin büyümesi için, Türk kadınının ekonomik potansiyelini teşvik etmenin gerektiğinin altını çizdi.
Suzan Sabancı Dinçer, “Yeterince ortaya çıkarılamamış bu gücü, hep beraber destekleyerek ekonomimize yeni bir güç katmak, benim de kişisel hedeflerimin arasında. Şuna kesinlikle inanıyorum ki Türk kadınının gücü, henüz tam işlenmemiş ekonomik ve sosyal bir cevherdir. Yönetim Kurulunda Kadın Platformu da bu cevherin işlenmesinde büyük bir rol oynuyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında kadınların iş gücüne daha geniş ve daha aktif bir şekilde katılmaları üst sıralarda yer alıyor. Yönetim kurullarında daha fazla kadın üye görmek de bu hedeflerden biri. Bu anlamda yüklendiğimiz misyon çok önemli” dedi.
Geçen dönem 40 olan mentor ve menti eşleşmesinin yeni dönemde 50’ye çıkarıldığını da vurgulayan Suzan Sabancı Dinçer, “Geçen dönem, 10 mentimiz yönetim kurullarına terfi etti; 6 mentimiz de kendi şirketlerinde ya da başka bir şirkete geçerek daha üst bir pozisyona geçti. Bu gelişmeler son derece memnuniyet vericiydi. Önümüzdeki dönemde hedeflerimizden biri de bu sayıları hızlıca artırmak olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kendisinin de geçen dönem mentorluk yaptığına işaret eden Suzan Sabancı Dinçer, “Genç, dinamik, akıllı, daha yolun başında olan; öğrenme arzusu ile dolu genç bir arkadaşımıza tecrübelerimi aktardım, onun bu tecrübelerden yararlandığını görmek de beni çok mutlu etti. Bu vesileyle, genç Türk kadınının ne kadar dinamik, canlı, tuttuğunu koparan olduğunu da bir kez daha görmüş oldum. Dolayısıyla, bu tecrübe beni programa daha da çok bağladı.” diye sürdüren Suzan Sabancı Dinçer, “İyi ve sürdürülebilir sonuca ulaşabilmenin en hızlı yolu başarılı üst yönetici kadınlardır” dedi.
Suzan Sabancı Dinçer, “Yönetim Kurulunda Kadın Platformu olarak, 2015-2016 döneminde, kadının iş hayatı ve ekonomide daha etkin yer alabilmesine dönük projelere yoğunlaşacağız. Her şeyden önce konumuz hakkında toplumsal bilinç ve sosyal farkındalık yaratmak için her seviyede çalışmalar yapacağız. Mentor ve menti ilişkilerini yakından takip edeceğiz; daha çok mentinin terfi edebilmesi için platformun yönetimi olarak biz de çalışacağız. Programımızın Anadolu’ya yayılması için çalışmalarda bulunacağız. İstanbul dışında, en az 2-3 ile gidip, program hakkında bilgi vereceğimiz roadshowlar düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
AKPINAR: "KADINLARIN DENGELİ VAROYDUĞU YÖNETİM KURULLARI DAHA İYİ OLACAKTIR"
“Yönetim Kurulunda Kadın” Şirketlerarası Mentorluk Programı’nın birinci dönem Danışma Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar da “İş dünyası olarak, ürün ve hizmetlerin satın alımında en çok karar veren, en büyük varlığımız olan zihin toplamının yarısını oluşturan, farklı değerleri ile bir bütünü tamamlayan kadınlar, mutlaka yönetim kurullarında yerlerini almalıdırlar. Kadınların dengeli var olduğu yönetim kurulları, daha sorumlu, daha sürdürülebilir, dünyayı daha fazla önemseyen ve kurumları için en doğru kararları alan organlar haline geleceklerdir. ‘Yönetim Kurulunda Kadın’ projesi bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlamış örnek bir mentor - menti projesidir” dedi.
YAŞARGİL: "YÖNETİM KURULUNDA KADIN TEMSİLİNİN ORANI YÜZDE 12"
Uluslararası liderlik gelişimi ve koçluğu şirketi olan Praesta Türkiye ve Ortadoğu Yönetici Ortağı Hande Yaşargil, programın açılışında yaptığı konuşmasında “Genç nüfusu ve büyüyen kurumlarıyla daha güçlü bir Türkiye için hayallerimiz var. Bu hayallere ulaşmak, ancak mevcut yeteneğin tümünü kullanarak ve çok çalışarak mümkün. Kadınlar en önemli karar mercilerinde erkeklerin yanında yer alıp, onlarla birlikte çalışmadıkça daha iyi bir gelecek umudu ne kurumlar ne de toplum için söz konusu değil. Ama erkeklerin desteği olmadan da kadınların orada yer bulması mümkün değil. İşte bu program, Yönetim Kurulunda kadın temsilinin yüzde 12 olduğu iş dünyamızın kendi dinamikleri içerisinde kendi geleceğine yaptığı en büyük yatırımlardan biridir. Bugün bu salondaki 50 mentorumuz ve mentimizin 18 ayda ortalama 20 saat yapacakları toplam 2000 saatlik mentorluk görüşmesinin somut değeri, para birimi üzerinden ifade edilemeyecek kadar yüksek. Amacımız, yönetim kurullarındaki oranları yüzde 50 - 50’ye ulaştırmak değil; amacımız, birçok mentorumuzun ‘biz, kadın erkek diye bakmıyoruz, en doğru insanı arıyoruz’ dediği bir yetenekler bütününe varmak. Eğer bunu sağlayıp rakamlara öyle bakabilseydik, sonuç yüzde 78’e yüzde 12’den ziyade yüzdde 50-50’ye daha yakın olmaz mıydı? Uzun lafın kısası yolumuz daha uzun" ifadelerini kullandı.
GÜVEN: "3-4-5 ÇOCUKLU KADIN CEO’LAR GÖREBİLİYORUZ"
Yönetim Kurulu’nda kadın programına destek veren Forbes Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven, konuyla ilgili “Nüfus oranında, eğitim hayatında ve daha sonra işgücüne katılımda oldukça eşit durumdaki tablo, önce üst kademelere geldiğimizde hızla düşmeye başlıyor ve sonra da karar mekanizması olan yönetim kurulları seviyesinde gerçekten endişe verici oranlara geriliyor. Bunun en önemli nedeni, dünyanın her yerinde kadınların profesyonel hayatın üst basamaklarını tırmanmak için gerekenlerle, ailelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek arasında seçim yapmak zorunda kalması. İş dünyasının karar mekanizması olan yönetim kurullarındaki rakamları düzeltmek için atmamız gereken ilk adım, onları bu zor seçimi yapmak zorunda bırakmamak, zirve yolculuklarında desteklemek olabilir. Ancak bu şekilde kadınlardan oluşan yetenek havuzunun, üst yönetim noktalarından eriyip gitmesine engel olabiliriz. Dünyanın pek çok yerinde 3-4-5 çocuk sahibi başarılı CEO, yönetim kurulu başkanı kadın görüyoruz. Onlar, insanüstü güçlere sahip oldukları için değil, iş ve ev arasındaki zor dengeyi kurmalarına destek olan ortamlarda bulunduklarından bunu başarabiliyorlar” dedi.

Haberleri