Zihinsel Engelliler İçin ‘ben Her Gün Varım’ Projesi

Genç Düşler Atölyesi Derneği tarafından İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunularak kabul edilen ‘Ben Her Gün Varım’ projesi, 31 Ekim Cuma günü başlıyor.
Zihinsel engelli gençlerin toplumun bir parçası olduğuna, her gün toplum içerisinde var oldukları gerçeğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken ‘Ben Her Gün Varım’ projesi, 31 Ekim Cuma günü yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Dokuz ay sürecek olan projede toplam 60 zihinsel engelli öğrenciye sosyal, kültürel ve sportif alanlarda eğitimler verilecek. Projenin amacı hakkında açıklamalarda bulunan Genç Düşler Atölyesi Derneği Başkanı Serkan Sürmeli, toplumda engelli insanlara karşı bakış açısının zamanla değişmeye başlasa da özellikle zihinsel engelli bir bireye sahip ailelerin çocuklarını toplumdan soyutlama, onları sosyal ortamdan gizleme ihtiyacı hissettiğine dikkat çekti.
“ZİHİNSEL ENGELLİLER TOPLUMUN İÇİNDE OLMALI”
Ailelerin bu tür davranışlarının yaşıtlarına göre dezavantajlı durumda olan bu insanları toplumdan tamamen tecrit ederek, mutsuz bir yaşam sürmesine sebep olduğunu kaydeden Sürmeli, “Bugün Ordu il merkezinde Rehberlik Araştırma Merkezi’nin verilerine göre bin 200 civarında zihinsel engelli çocuğumuz olduğu halde sokakta, alışveriş merkezlerinde, mağazalarda ve topluma açık alanlarda bu çocuklarımızı görmemiz neredeyse imkansızdır. Aynı şekilde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler içinde yine bu çocuklarımız yok. Çünkü aileler çocuklarını toplum içine çıkartmıyorlar. Bu projenin öncelikli hedefi ulaşmayı planladığımız 400 zihinsel engelli çocuk sahibi ailemizin bu olumsuz davranışlarını bertaraf ederek, kendi önyargı ve kabullenmeme sendromlarını ortadan kaldırmaktır” dedi.
Zihinsel engelli bireylerin toplumun bir parçası olduğuna ve göz ardı edilemeyeceğine vurgu yapan Proje Koordinatörü Murat Aslan ise, ulaşmayı planladıkları 400 zihinsel engelli çocuk sahibi ailenin yanısıra 8-15 yaş aralığındaki hafif, orta düzey zihinsel engelli, yaygın gelişimsel bozukluk ve down sendromlu 60 çocuğa da yönelik sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler gerçekleştirerek kapalı kapılar ardında hapis hayatı yaşayan değil sosyal hayatın içinde toplumla iç içe yaşayan bireyler olmalarını sağlanmayı amaçladıklarını dile getirdi. Aslan, bu kapsamda da en az 100 ailenin birbirleriyle görüşme, kaynaşma, sorunlarına birlikte çözüm arama, temelli bir birlikteliğin oluşturulmasını hedeflediklerini belirtti.
ENGELLİ AİLELERİ İÇİN SEMİNER
Proje süresince aynı anda 400 zihinsel engelli çocuk sahibi aileye Uludağ Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından zihinsel engelli ailelerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların aşılması ile ilgili eğitimler verilecek. Projeye dahil olan 60 zihinsel engelli öğrencinin aileleri için Ordu Barosu Avukatları tarafından da sosyal ve sağlık hakları, sosyal kabul görme ve uyum süresi, iletişim yöntemleri, davranış değiştirme ve günlük hayata adaptasyon gibi farklı konularda seminerler düzenlenecek. Ayrıca zihinsel engelli çocukların sosyal yaşama adaptasyonları amacıyla sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlenmesi planlanıyor.
Dokuz ay gibi uzun bir süre zarfında tamamlanacak olan ‘Ben Her Gün Varım’ projesine Ordu Üniversitesi, Ordu Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi, Ordu Rehberlik Araştırma Merkezi, Ordu Deniz Yıldızı Zihinsel Engelliler Derneği, Ordu Plastik Sanatlar Derneği ve birçok gönüllü eğitimci destek veriyor.

Haberleri