Zirai İlaçlamanin Bilinçli Yapılması İstendi

Çiftçilerin zirai ilaç kullanırken tavsiye dışı ve reçetesiz ilaç kullanılmasının insan sağlığı ve doğal yaşamı tehdit ettiği bildirildi.
Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Tarımsal ürünlerde hastalık ve zararlılar için kullandığımız bitki koruma ürünlerini (Tarım ilaçlarını) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlı olmayan ürünlerde kullanmanız halinde doğal dengeye ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir” İfadelerini kullandı.
Selvi, gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamaların zararını şöyle belirtti:
“Bitkilerde fitotoksiteye veya zehirlenmelere yol açtığından bitkinin çeşitli organlarında yanma veya kurumalara neden olur.
Faydalı böceklere zarar verdiğinden zararlı böceklerin artmasına neden olur ve zararlılar salgın yapar. İlimizde kayısılarda görülen "Erik Koşnili" (Halk arasında Kabuklu Bit) zararlısına tavsiye dışı yanlış kimyasal ilaç kullanılması sonucunda "Erik Koşnili" salgın yapmış ayrıca tavsiye dışı kullanılan acetamıprıd etken maddeli bitki koruma ürünleri hedef olmayan faydalı organizmalara da zarar verdiğinden kayısılarda ve bazı meyve ağaçlarında kırmızı örümcek popülasyonunun artmasına neden olmuş ve çiftçiler yeni bir zararlı ile mücadele yapmak zorunda kalmışlardır.
İnsanlarda ve çevredeki hayvanlarda direk veya dolaylı olarak zehirlenmelere yol açar. Bu kimyasalların vücutta birikimi sonucunda da ilerleyen yıllarda kanserojen etkiler ortaya çıkar.
Doğal dengenin bozulmasına neden olduğundan daha fazla kimyasal kullanılır.
Tarımsal ürünlerde kalıntı bıraktığından ihraç edilen ürünler ülkemize iade edilir.
Hastalık ve zararlıların. zamanla kimyasal ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olur,
Gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamalar, üretim maliyetini artırır,
Toprağa, havaya ve suya karışarak çevre kirliliğine yol açar. Suda yaşayan canlılara, arılara, topraktaki mikroorganizmalara ve hedef olmayan faydalı organizmalara zarar verir.
Bu zararların önüne geçmek veya en aza indirmek nedeniyle çiftçilerimiz mutlaka reçeteli ve tavsiyeye uygun kimyasal ilaç kullanmalıdır.
Bu amaçla; Bakanlığımızın "Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatı" gereğince tarımsal ürünlerden numune alınarak "Pestisit Kalıntısı Analizi" (Tarım ilacı kalıntısı) yapılmaktadır.
Analiz sonucunda tavsiye dışı pestisit kullanımı tespit edilmesi halinde ürünler imha edildiği gibi idari para cezası da uygulanmaktadır.
Çiftçilerimizin tarımsal üretim alanlarında hastalık ve zararlı görmeleri veya şüphelenmeleri halinde İl veya İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek tavsiyelere uygun kimyasal ilaç kullanmaları gerekmektedir.”
Selvi, “İlimiz çiftçilerinin üretim aşamasında karşılaştığı hastalık ve zararlılara karşı mutlaka reçete alarak yetkili bitki koruma ürünü bayilerinden bitki koruma ürününü temin yoluna gitmeli, aldığı ürünü reçete ile karşılaştırarak doğru ilacı temin ettiğinden emin olmalı, reçetenin kendinde kalan nüshasını bayiye imzalatmalı ve tavsiye edilen dozda kullanmaları gerekmektedir.
İlimiz çiftçilerinin insan sağlığı ve doğal yaşama saygı bilinci ile kimyasal mücadele yapmalarını bekler, tarımsal üretimlerinin bereketli ve kazançlı geçmesini dilerim” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Haberleri