Anaokulundan İtibaren Aplikasyon Geliştiriyorlar

Anaokulundan İtibaren Aplikasyon Geliştiriyorlar

Teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın bir parçası haline gelen WhatsApp, Foursquare, Twitter, Facebook, Instagram ve Skype benzeri uygulamaların Bilişimsel Düşünme projesiyle Türk çocukları tarafından geliştirilmesi amaçlanıyor.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın ‘Herkes kodlama öğrenmeli’ çağrısının ardından ortaya çıkan heyecana Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Üniversitesi de ortak oluyor. İki kurumun işbirliğiyle çocukların küçük yaşlarda kodlama öğrenmesi amacıyla geliştirilen ‘Computational Thinking - Bilişimsel Düşünme’ projesi, Bahçeşehir Koleji’ndeki 4 yaş grubundaki çocuklara uygulanmaya başladı. Dünyadaki akademik çalışmalar, konuya ilişkin literatür ve uygulamalar referans alınarak oluşturulan özgün eğitim çerçevesinde uygulanan projeyle çocukların bilgisayarımsal düşünme ve algoritmik beceriler gibi özellikleri kazanmaları amaçlanıyor. Bilişimsel Düşünme projesiyle çocuklar, What’s App, Foursquare, Twitter, Facebook, Instagram ve Skype benzeri uygulamaları geliştirecek.
AMAÇ TEKNOLOJİ ÜRETEN BİREYLER YETİŞTİRMEK
‘Neden ülkemizden bir ‘WhatsApp’ çıkmasın ve neden çocuklar dijital bir ürünle yaratıcılıklarını ortaya koymasın?’ fikriyle projeyi tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini söyleyen Bahçeşehir Koleji Dijital Eğitim ve IT Direktörü Burak Gençay, öğrencilerin Kodable ve Scratch Junior benzeri uygulamalarla derslerde gördükleri akademik bilgiyi ürüne dönüştürdüklerini belirtti. Çocuklara yeni programlar ürettirmek, programların patentini almak ve tüm dünyada tanınmasını sağlamak istediklerini ifade eden Burak Gençay, “Öğrencilerin anaokulundan başlayarak 8. sınıfa kadar öğrendikleriyle kazanımlardan yola çıkarak hem bir kodlama ürünü ortaya çıkarmalarını sağlamak hem de animasyonla kendilerini geliştirerek öğrendikleri bilgileri ürüne dönüştürmelerini hedefliyoruz. Dönemin tamamlanmasının ardından projeyi hem ‘www.kodlamasaati.org’ sitesinde hem de Bahçeşehir Koleji kampüslerinin bulunduğu tüm şehirlerde devlet okullarını kurumumuza davet ederek Türkiye’ye yayacağız. Çocuklar hazıra alışmamalı ve öğrendikleri bilgileri yorumlayarak ürüne dönüşecek projeler geliştirebilmeli” dedi.
“Bahçeşehir Kolejinde 5 yaşındaki çocuk animasyon tasarlayabliyor”
Programlama ve kodlamanın dünyada her geçen gün daha önemli hale geldiğini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şirin Karadeniz, projenin ortaya çıkışı hakkında bilgi verdi. Akademisyenlerin, öğretmenlerle beraber çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Şirin Karadeniz, “Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki ‘Okulda Üniversite’ modelimiz kapsamında öğretim üyelerimiz bir günlerini okullarda geçiriyor ve oradaki öğretmenlerle beraber çeşitli projeler geliştiriyorlar. Bu projenin doğuşu da buradan kaynaklanıyor. 21. yüzyılda çocukların sahip olması gereken en temel beceriler; yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve işbirliği olarak tanımlanır. Biz buna beşinci olarak bilgisayarımsal düşünmeyi de ekledik. Özellikle Amerika’da bu konuda çok ciddi çalışmalar var. Türkiye’de ise yeni yeni araştırmalar yapılıyor. Bu becerilerin beşini birleştirerek bir eğitim ortaya çıkardık ve bunu okul öncesinde uygulamaya başladık” dedi.
“Nasıl bir yöntem izlersek çocukların en etkili şekilde bilgisayarımsal düşünmesini ve algoritmik becerilerini geliştiririz?” sorusundan hareketle yola çıktıklarını belirten Doç. Dr. Şirin Karadeniz, “Var olan uygulamaları, buna ilişkin literatürü ve akademik çalışmaları inceleyerek bu modeli geliştirdik. MIT’nin Scratch Junior programını inceledik. Bu modeli geliştirdikten sonra okul öncesi öğretmenlerine gittik ve onlara ‘Sizce bu, çocuklara öğretilebilir mi?’ ve ‘Nasıl öğretmemiz gerekir?’ diye sorduk. Okul öncesi öğretmenlerimiz de özgün bir yöntem geliştirdiler’ ifadelerini kullandı. Çocukların birkaç haftada gösterdikleri gelişimi ‘inanılmaz’ olarak yorumlayan Doç. Dr. Şirin Karadeniz, “Çocuklara animasyon tasarımını ve dijital hikayeleme de öğretiyoruz. 5 yaşındaki çocuklar, animasyon tasarlayabiliyorlar ve bir hikayeyi kurgulayıp çizgi film oluşturabiliyorlar. İkinci dönemde ise ‘5 yaşındaki çocuklarımız programlamayı kullanarak oyun tasarımı yapabilir mi?’ fikrini deneyeceğiz” dedi.
TEKNOLOJİYLE ÜRETİM 4 YAŞINDA BAŞLIYOR
Algoritmik düşünme beceresini çocuklara aşılamayı hedeflediklerinin altını çizen Bahçeşehir Koleji Okul Öncesi Eğitim Öğretim Direktörü Hale Güneş, “Algoritmik düşünme ile hayatın her alanında karşımıza çıkan problemlere çözüm yolları üretiyoruz. Çocukların küçük yaştan itibaren bu çözüm yollarını kendilerinin bulmalarını hedefliyoruz. Yurtdışından farklı üniversitelerin programlarını referans alarak tamamen okul öncesi çağdaki çocukların ihtiyaçlarına göre bir programlama yaptık. Şu anda her hafta çocuklarımız kodlama dersine giriyorlar ve bilgisayarımsal becerileri ediniyorlar. Ayrıca bu uygulamamız sayesinde çocukların problem çözme, sabretme, karar verme ve seçim yapma gibi erken çocukluk dönemindeki en önemli kazanımlarını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu projeyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Hale Güneş, “Kodlama Saati uygulamamıza en küçük yaş grubumuz olan 4 yaş grubumuzda başladık ve Türkiye’deki tüm okul öncesi kurumlarında bunun uygulanmasını hedefliyoruz. Biz dijital göçmenleriz ama şu andaki çocuklar dijital yerliler. Dolayısıyla teknolojiyi çok hızlı tüketiyorlar. Çocuklara teknolojiyi verimli şekilde kullanmayı öğretiyoruz. Çünkü önümüzdeki 10 yılda değişik meslek grupları ortaya çıkacak. Teknolojiyi hiçbir meslekten ayrı tutamayız. Teknoloji mutlaka hayatın içerisinde yer alacak. Dolayısıyla da teknolojiyle ne kadar farklı şey üreten çocuklar yetiştirebilirsek o kadar yarar sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.