Ankara Büyükşehir’den Ağaçlara Bakım Ve Budama Çalişmasi
ANKARA (İHA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara’da yeni ağaç dikimlerinin yanı sıra mevcutların bakım ve budama çalışmalarını da hummalı bir şekilde sürdürüyor.
Kış aylarının gelmesi ve ağaçların uyku dönemine girmesiyle birlikte Başkent sokaklarını ve parklarını yeşillendiren ağaçların bakım ve budama dönemi içerisine girildiğini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, budama ve bakım çalışmalarının nisan ayına kadar Ankara’nın dört bir tarafında devam edeceğini belirtti. Kent içinde ağaç yetiştirmenin zahmetli ve aynı zamanda özveri isteyen bir çalışma olduğunu ifade eden Bircan, “Toprak altına yeterince ulaşamayan yağmur suyu, ağaç diplerine bırakılan çöplerden sızan sular gibi birçok olumsuzluklar kent içerisinde ağaç yetiştirmeyi ve bakımını oldukça zorlu hale getiriyor. Hastalıklı ağaçların bakımını ve budama çalışmalarını yaparak onları daha estetik daha sağlıklı hale getirmek için çaba sarf ediyoruz. Yeşil alan miktarımızı her geçen gün arttırırken mevcut alanlarımızı koruma çalışmalarına da devam ediyoruz” dedi.
15 BİN AĞACIN BAKIMI VE BUDAMASI YAPILACAK
Bulvarlar, ana caddeler, rekreasyon alanları, parklar, mezarlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarında da sürdürülen çalışmalarla yaklaşık 15 bin ağacın bakım ve budama işleminin yapılacağını belirten Bircan, “Ağaçlarımızın rutin kontrolü teknik ekiplerimizce yapılmakta, budama ihtiyacı olan ağaçlar tek tek tespit edilmektedir. Yine vatandaşlarımızdan gelen talepler değerlendirilerek budanması gerekiyorsa ağacın türü ve gereksinime göre budamaları yapılmaktadır” diye konuştu.
“YANLIŞ BUDAMA AĞACI ÖLDÜREBİLİR”
Kent ağaçlarının bakımı içerisinde en önemli çalışmalardan birisinin de budama olduğunu ve budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu anlatan Bircan, “Bazı uygulayıcılar komple tıraşlama yapıyor ki bu çok zararlı bir teknik. Bazı ağaçlar bu budamayı kaldıramayıp uyanamıyor. Genel olarak tavsiye etmiyoruz. Yanlış bir budama ağacı öldürebilir. İğne yapraklı ağaçlarda ise gerekçe olmadan budama yapılmaması gerekiyor. Dar ve geniş yapraklı ağaçlarda kesilen dal yeniden gelebilir ama iğneli ağaçlarda tekrar yeniden gelmez” dedi.
“AĞAÇ DİPLERİNE ÇÖP BIRAKMAYIN”
Bircan, vatandaşlardan ağaçlara karşı daha bilinçli ve daha sağduyulu davranmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ağaçlara zarar veren vatandaşlar hakkında cezai işlem de uygulanacağını belirten Bircan, şunları söyledi:
“Ağaç diplerine koyulan çöplerin suları, ayran ve kola artıkları, sabunlu ve ilaçlı sular ağaç diplerine döküldüğünde ağacın doğal yapısını bozmakla kalmayıp ölümüne kadar gidiyor. Tabela yapıştırmak, ilan asmak, çivi kullanmak, zımba kullanmak. Bunlar ağacın ömrünü azaltan etkenlerin başında gelmektedir. Bu yanlış olan davranışları sergileyen vatandaşlar, ağacın hasar durumuna göre cezalandırılıyor. Suç unsuru görüldüğü takdirde kamu davasına bile dönebiliyor. Kaldırım üzerindeki ağaçlar kamu malıdır. Bu ağaçların da budama işlemleri belediyeler tarafından yapılmalıdır. Vatandaşların kaldırımlarda bulunan ağaçları kesmesi suçtur. Kamu alanlarındaki ağaçlar kurumuş, içi boşalmış, devrilmiş dahi olsa bireysel işlem yapılması mümkün değildir.”