Ankara Kalkınma Ajansı’ndan, Ankara’nın Teknoloji İhracatina Destek
Ankara Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeler hayata geçmeye başladı. Programın başlıklarından “İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı” ile Ankara’nın teknoloji ihracatına destek verilecek.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın açıkladığı üçüncü teklif çağrısı olan 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeler hayata geçirilmeye başlandı. Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı (SOSKA) ve İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı (İLTEK) olmak üzere 2 başlıkta açıklanan destek programı için Ajansa, 279 proje başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirme süreci sonunda İLTEK’te 42 proje için proje sahipleri ile sözleşme imzalandı.
Mali Destek Programı hakkında bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, programın Ajansın açıkladığı üçüncü mali destek programı olduğunu söyledi. Bundan önceki destek programlarında olduğu gibi bu program çerçevesinde de çok önemli projelerin hayat geçmeye başladığını belirten Şayık, projelerin kabul edilme sürecinden hayata geçiş sürecine kadar Ajans uzmanlarının sıkı denetimine tabi tutulduğunun da altını çizdi. Ankara’nın teknoloji ve bilişim alanında da Türkiye’nin başkenti olduğunu belirten Şayık; “İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı ile Ajans olarak şehrimizin bu gücüne güç katarak, ileti teknoloji alanındaki ihracat oranının arttırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
HEDEF İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATINI ARTTIRMAK
Ankara Kalkınma Ajansı İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı’nın(İLTEK) ana hedeflerinden biri Ankara’da ileri teknolojili sektörlerde üretim yapan firmaların ihracat kapasitesinin artırılması olarak açıklandı.
Ankara Kalkınma Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu hedefe yönelik projelerden biri Elmaslar İmalat ve Tıbbi Cihazlar Sanayi tarafından yürütülüyor. “İhracat Potansiyeli Bulunan Ambulans Tipi Cerrahi Aspiratör Üretimini Gerçekleştirerek İthalatını Azaltacak Yatırım Projesi” Ankara Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Firma, yürüteceği faaliyetler ile sağlık sektöründe yoğun bir şekilde ithal edilen ambulans tipi taşınabilir cerrahi aspiratörü Ankara’da üretmeyi ve ihracatını gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Medikal sektörde haklı bir isme sahip olan Ankara’nın bu ve benzeri projeler ile önemli bir ekonomik merkez olacağı ifade ediliyor.
Aynı programca desteklenen bir diğer proje de Manas Enerji Yönetimi Sanayi tarafından yürütülen “Sanayi Tip Su ve Gaz Sayaçlarının Uzaktan Okunmasını Sağlayacak GSM/GPRS Teknolojili Cihaz Üretimi ve İhracatı Projesi.”Firma, TÜBİTAK destekli geliştirdiği cihazın imalatını gerçekleştirmeyi ve seri üretime geçerek ihracatını gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Yine İLTEK Programı tarafından desteklenen “Yarı İletken SMD Dizgi Hattı Yatırımı” başlıklı proje ise Barkom Grup Sondaj Makine tarafından yürütülüyor. Projeden beklenen en büyük sonuç; Faydalı Model’e konu olmuş olan ‘Taşınabilir Portatif Elektrikli Sondaj Makinesi’nin seri üretimine geçilmesi. Firma proje kapsamında Ar-Ge kapasitesini güçlendirecek faaliyetleri de gerçekleştirecek.
Savunma sanayinde önemli bir isim olan ATEL Teknoloji ve Savunma Sanayi de Ajans desteği ile ürün gamını çeşitlendirecek ve ihracatını artıracak. Firma, “Yarı İletken SMD Dizgi Hattı Yatırımı” başlıklı proje ile ihracat kapasitesini yüzde 20 artırmayı hedefliyor.
Venaporta Tıbbi Malzemeler Sanayi tarafından yürütülen bir başka proje ile de Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek ve Biyolojik Damar Üretimi Sistemi kurulacak. Firma 7 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürütülen projeyi Ajans desteği ile hayata geçirecek. Proje ile dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ilk Biyolojik Damar Üretim Sistemi Ankara’da kurulacak.