Antalya Medstar Hastanesi Doktorları Alanya’da Anne Adaylarını Bilgilendirdi
Alanya Belediyesi Proje Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen “Alanya Sağlık Günleri”, kapsamında, Antalya Medstar Hastanesi doktorları, “Kadın Sağlığı” konusunu ele aldı. Anne ve baba adaylarının birlikte katıldığı seminerde genç çiftler, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve Medstar Hastanesi ekibine teşekkür etti.
Jinekolojik Enfeksiyonlar, Kadın Kanserleri Cerrahisinde Yenilikler, Gebelikte Takip ve Tarama Testleri, Jinekolojik Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Yenilikler ve Doğuma Hazırlık ve Doğum Yöntemleri konularının işlendiği seminerde, anne adayları ve katılımcılar, uzmanlara merak ettiklerini sordular. Seminere Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karaca, Medstar Antalya Topçular Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ünal Yirmibeş ile Op. Dr. Nilsem Eraslan konuşmacı olarak katıldılar.
Cinsel hayatı aktif olan 21-65 yaş arası kadınların her 3 yılda bir smear testi yaptırarak, 30-65 yaş arası kadınların her 5 yılda bir hem smear hem de HPV testi yaptırarak rahim ağzı kanserinde erken tanıya imkan sağlanabileceğini vurguladı. Tüm kadın kanserlerinin belirtilerini anlatan ve rahim ağzı kanseri hariç diğer jinekolojik kanserlerin hiçbir erken tanı ve tarama testi olmadığını belirten Op. Dr. Yirmibeş, bu sebeple rutin jinekolojik muayenelerin ne denli
önemli olduğunu ifade etti.
YENİ CERRAHİ YÖNTEMLERLE HASTANIN HAYAT KALİTESİ ARTIYOR
Cerrahide yenilikleri anlatan Medstar Antalya Hastanesi, Kadın Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karaca, “Yeni cerrahi yöntemlerle hastanın hayat kalitesini arttırıyoruz” dedi.
Cerrahide yeni yöntemlerden biri olan laparoskopik cerrahinin hem rahim içi hem rahim ağzı hem de yumurtalık kanserlerinde tanı, evreleme ve erken saptanmışsa tedavi amaçlı kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Karaca, “Laparoskopik cerrahi, açık ameliyatla aynı oranda etkiye sahip. Hatta hastanın daha çabuk iyileşmesini sağlayan artı bir yanı da var” şeklinde konuştu.
Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopide hastanın dış görünüşünde de açık cerrahi kadar kozmetik sorunlar oluşmadığını dile getiren Doç. Dr. Karaca, “Kanserde hiçbir zaman hedefimiz bir ağacın dallarını kesmek değil, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaktır” dedi.
DOĞUM KADIN HAYATINDA UNUTULMAYAN BİR DENEYİMDİR
Op. Dr. Nilsem Eraslan ise doğum hazırlıkları ve doğum şekilleri başlıklı bir konuşma yaptı. Eraslan, "Doğum kadın hayatında unutulmayan bir deneyimdir. Kadınların bu anları güzel bir şekilde hatırlaması önemlidir. Çünkü normal doğum yapan her 3 kadından birinde doğum ağrıları nedeni ile travma sonrası stres bozukluğu görülmektedir. Ayrıca kadınlar normal doğumdan korktukları için sezeryana yönelmektedirler. Bütün gebelikleri boyunca en az 6-10 kez uzman bir doktorun kontrolü gerekir. Her takipte annenin kilo artışı, tansiyonu, genel sağlık durumu incelendiği gibi bebeğin sağlığı, gelişmesi ve bir anomali olup olmadığının tespiti de ultrasonografi ile takip edilir. Gebelik takipleri sırasında belirli bir düzen ile annenin bazı tahlilleri yaptırması istenir. İlk yapılması gereken kan uyuşmazlığının olup olmadığını anlamak için anne ve baba adayının kan grupları tayinidir. Annenin kan sayımı da yapılarak bu arada varsa kansızlığının da tedavisi düzenlenir. Ayrıca anne kanında “Hepatit, Toksoplazma, Rubella (Kızamıkçık) hastalığına neden olan mikroorganizmalar aranarak bunların varlığında gerekli tedbirler alınır. Gebe yaklaşık 11-14 haftalık olunca ciddi bir zeka problemine neden olan “Down Sendromu” tespiti için “ikili test” olarak isimlendirilen bir kan tahlili yapılır. Gebelikte şeker hastalığı da ortaya çıkabileceğinden tüm gebelere 24 haftalık olduklarında glikoz tarama testi yaptırmaları önerilir. Bütün bu tahlillerin sonuçlarına göre tedavisi düzenlenir. Kansızlık gebeliklerin çoğunda olduğu için gebelerin hepsine tüm hamilelikleri boyunca ve lohusalık sırasında her gün almaları için özel hazırlanmış kan ve vitamin ilaçları verilir" dedi.