Antalya’da Kamu Hastanesinde 1,5 Yılda 19 İlik Nakli Yapıldı

Antalya’da Kamu Hastanesinde 1,5 Yılda 19 İlik Nakli Yapıldı

Sağlık Bakanlığı’nın kamu alanında erişkin hastalara ilik nakli yapan Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıkları Bahadır Kalaycı Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi, hastalara umut olmaya devam ediyor. Kısa süre içinde 19 hasta sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.
Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıkları Bahadır Kalaycı Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakil üniteleri arasında, erişkin hastalara hizmet veren 3 merkezden biri olduğunu söyledi. 2012 yılı Mayıs ayında ruhsat aldıklarını ve bir yıl içinde nakil işlemlerine başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Kurtoğlu, geçen sürede 18 hastaya kemik iliği naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.
"BAŞTAN SONA KADAR TEDAVİ"
Kemik iliği naklinin, lösemi (kan kanseri), lenfama (lenf bezi kanseri) ve kemik iliği kökenli kanserlerin tedavisinde kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Kurtoğlu, “Kamu Hastanelerinde kemik iliği nakli ünitelerinin çekilmesini önemsiyoruz. Vatandaş kamu hastanelerinde kendini biraz daha rahat hissediyor. Çünkü burada benim ne kadar hakkım varsa hastanın da o hakkı var. Kendi ünitesi. Biz ancak verilen görevi yapıyoruz. Bizde bu rahat ortamda onlara en iyi hizmeti, sunmaya çalışıyoruz. Kliniğe gelen hastaya belli bir aşamada tedavi şu noktaya geldi bundan sonrası şurada devam edecek şeklinde demiyoruz. Bu gerçekten ciddi bir avantaj. Biz de hastalar kadar bu durumdan mutluyuz” diye konuştu.
"KENDİNDEN YA DA KARDEŞTEN NAKİL"
Türkiye’de yılda binin üzerinde kemik iliği nakli yapıldığını aktaran Doç. Dr. Kurtoğlu, “Normal ilik nakli için tedavi bekleyen hasta sayısı çok az. Türkiye’de nakil yapan merkez sayısı arttı. Ama akraba dışı nakil olursa bekleme durumu oluyor. O zaman ilik bulunana kadar beklemek gerekiyor. Karaciğer veya böbrek naklindeki gibi bir durum bizim alanımızda söz konusu değil. Biz ya kardeşinden ya da hastanın kendisinden ilik nakli yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
"AYNI ANDA 7 HASTAYA NAKİL"
20 kişilik bir ekiplerinin olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kurtoğlu, nakil açısından 7 hastaya aynı anda hizmet verebildiklerini belirtti. Hematolojik hastalıklar ve nakil dahi hastaya tüm tedavilerini birinci elden yaptıklarını ifade eden Doç.Dr. Kurtoğlu, en kısa sürede akraba dışı ilik naklini de yapmayı hedeflediklerini belirtti.
KAMU HASTANESİNDE İLİK NAKLİ OLDULAR
Merkezde sağlığına kavuşan hastalardan 63 yaşındaki emekli öğretmen Aydın Öncel, “Kemik iliği kanseri hastalığını tesadüfen öğrendim. Göğsümde ağrı vardı. Uyuyamıyordum. Kan tetkiklerimin ardından hastalığımı öğrendim. Kendimden ilik nakli oldum. Şu an çok iyiyim. İlk dönemlerinde baya bir bocaladım. Ama moral ve motivasyonum yerindeydi. İlik naklinin kamu hastanesinde yapılması çok iyi. En büyük şansımız doktorumuz ve ekibimizdi” diye konuştu.
Kemik iliği kanserine yakalanan 57 yaşındaki Yurdagül Tepebaşı’da kamu hastanesinde kendinden nakil olduğunu ve sağlığına kavuşması nedeniyle mutlu olduğunu dile getirdi.
Muğla’dan gelen 42 yaşındaki Kamil Derelioğlu’na bir yıl önce halsizlik şikayetiyle gittiği hastanede, doktorları tarafından kan hastalıkları noktasında etkin olan bir hastanede tedavi görmesi gerektiği söylendi.
Arkadaşlarının önerisiyle Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıkları Bahadır Kalaycı Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi’ne gelen Derelioğlu’na acil ilik nakli yapılması gerektiği ifade edildi. Derelioğlu’nun 5 kardeşinden birini iliği yüzde yüz uyumlu çıktı.
Yapılan tetkiklerin ardından Doç. Dr. Kurtoğlu ve ekibi tarafından Derelioğlu’na başarıyla ilik nakli yapıldı.
Kendisini şanslı hastalardan hisseden Derelioğlu, tüm hastalara en kısa zamanda ilik bulunmasını istedi.