Antmen: “engelliler Kanunu Bir An Önce Meclis’ten Çikmali”

Antmen: “engelliler Kanunu Bir An Önce Meclis’ten Çikmali”

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, 2005 yılında çıkarılan 5758 sayılı Engelliler Kanunu kapsamında belediyelerin engellilere yönelik gerekli düzenlemeleri yapması için 7 yıl süre verildiğini, bu sürenin 2012’de 3 yıl daha uzatıldığını anımsatarak, “Yaklaşık 10 yıldır ertelenen 5758 sayılı Engelliler Kanunu bir an önce Meclis’ten çıkmalı, devlet halkına hak ettiği hizmeti sunmalıdır” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Baro Başkanı Antmen, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2005’te ilk kez 5758 sayılı Engelliler Kanunu’nu çıkararak, belediyelere her yerin erişilebilir hale getirilmesi için 7 yıl süre verdiğini anımsattı. Kanunun çıktığı günden itibaren belediyelerin yapacakları yeni kaldırım, yaya yolları, geçitler ve resmi binaların tüm engellilerin rahatça hareket edip başkalarından yardım almadan kullanabileceği gibi tasarlanması gerektiğini belirten Antmen, ancak Temmuz 2012’de süresinin dolmasına bir gün kala kanunun süresinin 3 yıl daha uzatıldığını kaydederek, “Çünkü gerekli düzenlemeler neredeyse hiçbir yerde yapılmamıştı” ifadelerini kullandı.
“ENGELLİLER ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR”
Engellilerin yaşadıkları sorunları rakamlarla ortaya koyan Antmen, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 12,29’unun engelli olduğunu kaydetti. Şu anki nüfusa oranlandığında Türkiye’de yaklaşık 9 milyon engelli olduğunu dile getiren Antmen, engellilerin erişilebilirlik, eğitim, istihdam ve sağlık konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi. Engellilerin yüzde 41’inin okuma yazma bilmediğine dikkat çeken Antmen, şöyle devam etti: “Öğrencilerin sadece yüzde 1,5’i engelli. Üniversitede ise sadece 6 bin 500 engelli öğrenci (10 bin kişiden sadece 35’i) okuyor. Son 8 yılda iş arayan 401 bin engelliden sadece 249 bini iş buldu. Üstelik iş bulan her 7 engelliden sadece biri kadın. Kamuda hala 25 bin engelli kadrosu açık. 61 ilde 12 bin 417 toplu taşıma aracının sadece yüzde 33’ünde rampa, yüzde 7’sinde görme engelliler için anons sistemi, yüzde 6’sında işitme engelliler için bilgilendirme ekranı var. 51 ilde 110 bin 538 cadde ve sokağın sadece yüzde 16’sında rampa, yüzde 3’ünde hissedilebilir yüzey, yüzde 2’sinde sesli sinyalizasyon var.”
“KANUN BİR AN ÖNCE ÇIKMALI”
Engellilerin birçok engelle karşı karşıya olduklarına işaret eden Antmen, öncelikle ülkeyi yönetenlerin eşit ve adil bir hizmet sunumu sağlamak adına çalışmaları gerektiğini vurguladı. Antmen, “Bu nedenle de yaklaşık 10 yıldır ertelenen 5758 sayılı Engelliler Kanunu bir an önce Meclis’ten çıkmalı, devlet halkına hak ettiği hizmeti sunmalıdır. Engellilerin eğitimden sağlığa, iş hayatından sosyal hayata kadar her alandaki engelin ortadan kaldırılması sadece kamu politikaları ile mümkün değildir. Sivil toplumun da bu kazanımların elde edilmesi ve günlük yaşamda yer bulması için sorumluluk üstlenmesi elzemdir. İşte bu noktada hepimize görev düşmektedir. Öncelikle Engeliler Kanunu’nun takipçisi olmalı ve engellilerin seslerinin duyulması, sorunlarının çözülmesi için destek olmalıyız” dedi.