Apaydın, “kabinler Taksicinin Can Güvenliğini Sağlayacak”

Apaydın, “kabinler Taksicinin Can Güvenliğini Sağlayacak”

TESK Genel Başkanvekili ve TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, son günlerde yeniden yaşanmaya başlayan taksici gasp ve cinayetlerinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
TESK Genel Başkanvekili ve TŞOF Başkanı Apaydın, taksici esnafının can güvenliğinin sağlaması için yıllar önce kabinli taksi projesini gündeme getirdiklerini hatırlatarak “Yıllardır kabinli taksiler projesini yetkililerimize ve kamuoyuna anlattık. Hatta 2004 yılında örnek koruma kabinli örnek taksi yapılarak tanıtımı dahi yapıldı. Panik butonu olan, GPRS sistemli taksilerin hayata geçirilmesi son derece olumlu olmakla beraber bilhassa gece çalışan taksicilerimizin can güvenliğini sağlamakta yetersiz kalmaktadır. Güvenlik kabini olan taksilerin değişiminde bir defaya mahsus KDV ve ÖTV alınmadan yenilenmesi taksici esnafı teşvik edecektir” dedi.
“SON YILLARDA 110 ŞOFÖRÜ KAYBETTİK”
Yetkililerin, taksilerin koruma kabinli taksilerle değiştirilmesini içeren projelerine kulak verilmesi gerektiğini kaydeden Apaydın, şunları söyledi:
“Projeye göre, taksisini değiştirecek olan esnafımızdan bir defaya mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV alınmayacaktır. 10 yıl içinde saldırıya uğrayan 110 taksi şoförü işinin başında şehit edilmiştir. Yeni yılın ilk günlerinde Uşak’ta bir taksicimiz öldürüldü, İstanbul’da bir taksicimiz başından vuruldu. Geçen yıllarda İstanbul’da geceleri 5-6 bin taksi görev yaparken, şu an can güvenliği olmaması nedeniyle geceleri çalışan taksici sayısı bin civarına düştü. Yıllardır üzerinde ısrarla durduğumuz koruma kabinli taksi projemizin yetkililerimiz tarafından değerlendirilmesini ısrarla beklemekteyiz. Eğer aracını yenileyecek taksici esnafı teşvik edilerek bir defaya mahsus vergi muafiyeti getirilmesi halinde hem esnafın bütçesi rahatlayacak hem de araçlarını değiştirmesine imkan tanıyacaktır.”
“DEĞİŞİM SÜRESİ 4-5 YIL OLMALI”
Taksilerin yenilenmesi projesinin sadece güvenlik standartlarını artırmasının yanı sıra hizmet standardını da artıracağını ifade eden Apaydın, şunları dedi:
“İnsanımıza layık şekilde yüksek bir hizmet verilecektir. Ayrıca, çevre ve ses kirliliğinin önlenmesine de büyük katkısı olacağından, AB’de gördüğümüz standartlar bizim taksilerimizde de olmasını çok yerinde buluyoruz. Koruma kabinli taksilerin Türkiye’de üretilecek olması otomotiv sanayisine canlılık getirecek ve işsizliğin önüne geçilecektir. En önemlisi yan sanayi gelişecektir. Ancak, araçların 1-2 yıl içerisinde değil, 4 veya 5 yıllık bir süre içerisinde değişimi gerçekleştirilmelidir.”