Arü Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Ardahan Ve Kars Basınına Açıklamalar Bulundu
“Türkiye sınırlarının son noktasında, karanlığa karşı yakılmış bir ışık” olacak nitelikte faaliyetler ve projeler gerçekleştirmeye devam eden Ardahan Üniversitesi’yle ilgili Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kars ve Ardahan’da faaliyet gösteren gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.
Çok sayıda yerel-ulusal basın mensubuyla Ardahan Üniversitesi’nde bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan Üniversitesi’nin kısa sürede hem bölgesel hem de küresel bir üniversite olma yolunda önemli adımlar attığını belirtti.
ARÜ’NÜN KURUMSAL KİMLİĞİ, BU TOPRAKLARIN RUHU, KÜLTÜRÜ VE TARİHİNDEN İZLER TAŞIYOR
Kars ve Ardahan’dan gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan Üniversitesi’nin kurumsal kimliğini oluşturma süreceğine değinerek, “Kurumsal kimliğimizi oluştururken bu toprakların ruhu, kültürü ve tarihinden izlerler taşıyan bir değerle örtüşmesi gerektiğini düşündük. Çünkü logo bir kurumun adıdır. Eğer bir adınız olmazsa o zaman sizin yaptığınız işlerin kalitesi ve niteliği de olmaz. Bu bakımdan logomuzdaki öğeler üniversitemizin kuruluş felsefesini yansıtıyor” dedi.
ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ’NİN 2023 HEDEFLERİ
Ardahan Üniversitesi’nin öğrenci sayısının her yıl arttığını belirten Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Şu an bizim yaklaşık 4 bine yakın öğrenci mevcudumuz var. 2023’deki hedefimiz ise en az 20 bin öğrenci ve en az 3 bin akademik kadro. Bunun üstüne de çıkabiliriz. Bölgenin bilim merkezi haline gelecek bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz” diyerek, Ardahan Üniversitesi’nin gelecekle ilgili hedeflerini özetledi.
“ARÜ, ULUSLARARASI AÇILIMLARIYLA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ÜNİVERSİTE OLDU”
Üniversitenin akademik özellikleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ’nün uluslararası açılımları ile Türkiye’de örnek gösterilen bir üniversite olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası düzeyde hocalarımız var. Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış hocalarımız var. Romanya, Polonya, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Amerika’dan hocalarımızın geldiği, uluslararası bir organizasyonun çok işlevsel bir şekilde kullanıldığı bir üniversitemiz var” diye konuştu.
“KÜNİB 14 ÜLKEDEN 81 ÜYEDEN OLUŞAN BİR BİRLİK HALİNE DÖNÜŞTÜ”
Kafkasya Bölgesi’nde Ardahan Üniversitesi öncülüğünde KÜNİB gibi büyük bir oluşumun meydana getirildiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “İşbirliği yapan, projeler geliştiren, hayattaki güçlüklere birlikte karşı çıkan, zorluklarını birlikte çözmeye çalışan bir Kafkasya oluşturmamız gerekiyordu. İşte Kafkasya Üniversiteler Birliği bu fikirden doğdu. Birliğimiz 14 ülkeden 81 üye üniversiteden oluşan bir birlik haline dönüştü. Birliğimizin çok önemli kazançları oldu. Örneğin öğrenci ve öğretim üyesi değişimiyle ilgili programlar geliştirdik. YÖK’e bazı öneriler sunduk. YÖK’e sunduğumuz Mevlana Değişim Programı bu projelerden biridir. İlk kez üniversitemizin 3 yıl önce Gürcistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’daki üniversitelerle birlikte uyguladığı Mevlana programı, bugün YÖK tarafından yürütülen, öğrencilerimize büyük katkılar sunan bir programdır” şeklinde konuştu.
Toplantıda Rektör Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in yakın geçmişte İran’da gerçekleştirdiği “Kafkasya’ya Genç Bakışlar II” sempozyumu ve Hepatit-B Kongresi, Kafkasya bölgesinde uygulanan Kafkasya’nın Yüzleri Projesi, Ardahan’da düzenlediği “I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”, KÜNİB’in Üniversite Tanıtım Günleri ve diğer projeleriyle ilgili bilgi verdi. Toplantıda Rektör Prof. Dr. Korkmaz, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye başta olmak üzere Kafkasya bölgesinde KÜNİB’in yaptığı çalışmaların bölgenin geleceğini yakından etkileyecek önemli nitelikler barındırdığını söyledi.
KÜNİB’İN 5. OLAĞAN KONGRESİ’NİN TEMASI “SAĞLIK”
Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesi, İran ve Azerbaycan için büyük bir tehdit oluşturan İran’da Tebriz Üniversitesi’nde yapılan Hepatit - B ile ilgili yapılan kongrenin ardından KÜNİB’in bu konuda 5. Olağan Kongresi’ni yapma perspektifini, “Mayıs ayında KÜNİB’in beşinci olağan kongresini Tebriz’de yapacağız. Ana temamız sağlık olacak. Özellikle Kafkasya bölgesindeki Sağlık Bakanlarını toplayarak, Hepatit-B’yle ilgili tartışacağız. O bakımdan bu coğrafyanın tehlikeleri ve hastalıklarını araştırıp sorunu ortaya koymamız gerekiyor. Bu tamamıyla bilimsel anlamda araştırma nesnesidir. Hepatit-B hastalığı tıpkı kaybolmakta olan diller gibi bizim araştırma nesnemizdir. Bunun üstüne gitmeliyiz.” sözleriyle yapılan çalışmaların önemini ortaya koydu.
Öte yandan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ilerleyen süreçte KÜNİB’in Kafkasya bölgesi çapında “Beraber Yaşama Kültürü” temasında bir sempozyum organize edileceğini belirtti.